GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

"Curajul de a reuşi" se înscrie în gama cărţilor motivaţionale » Sfaturi cu sania din Argentina

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 18:07

Amănuntul care o face diferită de alte volume de felul ei este că a fost scrisă de un sportiv, Ruben Gonzalez, reprezentantul Argentinei la sanie

Editura Amaltea s-a grăbit un strop. Pe coperta cărţii ni-l prezintă pe Ruben Gonzalez drept multiplu medalit olimpic. Ceea ce omul cu sania nu a fost niciodată. Cel mai bun loc ocupat la Jocurile Olimpice a fost 31, la Albertville, în 1992. Este adevărat însă că deţine un record. Este cel dintîi sportiv care a luat parte la patru Olimpiade de iarnă în patru decenii diferite. De aici pînă la medalie e cale lungă, dar exagerarea editorilor nu stă în calea poveştii lui Gonzalez, care este interesantă şi plină de învăţăminte.

Ruben Gonzalez are acum 50 de ani şi şi-a propus să dea o serie de răspunsuri la întrebarea "Cum pot avea mai mult succes şi rezultate mai bune în ceea ce fac?" Experienţele sale din viaţa de sportiv pot servi drept soluţii pentru cei ce caută aşa ceva, nu doar în sfera activităţii fizice, ci în orice domeniu, dacă se găsesc puncte comune şi similitudini.

"Nu permite ca părerea altora despre tine să se transforme în realitate"
Ruben Gonzalez

Argentinianul - din start un element exotic pentru disciplina numită sanie - povesteşte cum o întîmplare i-a schimbat destinul. Pe Gonzalez l-a fermecat Miracolul de pe gheaţă, triumful echipei de hochei de amatori a SUA la Jocurile Olimpice din 1980, de la Lake Placid. În 1983, avea 21 de ani şi s-a lăsat de fotbal pentru a se apuca de sanie. În 1988 ajungea la Olimpiada de la Calgary, în ciuda vîrstei înaintate la care se apucase de sanie şi a cîtorva oase rupte.

Cineva trebuie să creadă în tine

Este fascinantă puterea descrierii pe care Gonzalez o face zborului cu sania, zbor de care a mărturisit că s-a temut întotdeauna. "E ca şi cum te-ai afla pe un skateboard agăţat de o frînghie de 18 metri şi tras de un Ferrari la viteză maximă în jos, pe serpentinele unui munte. Întregul drum e ca şi cum te-ai afla la marginea prăpastiei. Ce-ar fi dacă ai cădea la 145 km/h?"

"Învingătorii te vor duce întotdeauna în sus. În schimb rataţii te vor trage mereu în jos"
Ruben Gonzalez

Cartea este una caldă, scrisă cu sufletul şi, deşi sfaturile din ea conţin în ele toate clişeele din lume, forma în care ele sunt expuse este una plăcută şi care îl poate mişca pe cititor. "Atunci cînd lucrurile nu merg aşa cum ţi-ai dori, pune mîna pe walkie-talkie. Ridică receptorul. Vorbeşte cu partenerul de viaţă, cu cel mai bun prieten, cu antrenorul tău, cu mentorul sau cu şeful. Discută cu cineva căruia îi pasă de tine, cu cineva care crede în tine, cu cineva care te va trimite înapoi pe sanie, cu cineva care te va repune pe drumul cel bun, cu cineva care nu te va lăsa să renunţi, fiindcă, dacă renunţi la visul tău, vei regreta acest lucru... toată viaţa", scrie Ruben Gonzalez.

"Profită de şansă. Nu vei şti niciodată ceea ce îţi lipseşte în viaţă pînă cînd nu vei îndrăzni să-ţi urmezi visul"
Ruben Gonzalez

Blocajul mintal aduce lucruri îngrozitoare

Ruben Gonzalez este de părere că optimismul sau pesimismul dictează în cea mai mare parte drumul în viaţă al oricărui om. El povesteşte că se afla în 2001 la St. Moritz şi pista de acolo avea un punct pe care argentinianul credea că nu are cum să-l treacă. "La prima cursă, cînd mă apropiam de curba a treisprezecea, îmi spuneam în gînd: «Da, Ruben, nu poţi să faci aşa ceva!». Şi am îngheţat pe loc; am uitat să cîrmesc şi am avut un accident îngrozitor. Mi-am rupt piciorul, mîna şi mi-a distrus sania. A fost sfîrşitul sezonului", scrie Gonzalez.

Mic îndreptar pentru cursa cu tauri

În fiecare an, la Pamplona (Spania) are loc un festival care include şi celebra alergare pe străzi, alături de tauri. Gonzalez a ales această cursă pentru a-şi învinge teama. El dă o serie întreagă de sfaturi şi pe această temă celor care doresc să-şi injecteze această doză de adrenalină. "Dacă ai căzut, acoperă-ţi capul şi rămîi jos. Taurii vor sări peste tine. Dacă te ridici, vei deveni o ţintă sigură şi ai putea fi rănit mult mai uşor", notează fostul sportiv.

"Curajul de a reuşi"

Autor: Ruben Gonzalez
Editura: Amaltea, 2012, Colecţia Cunoaştere şi Autoeducare, 222 pagini
Preţ: 35 RON

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează