GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE FILM

"Grudge Match" este un film exagerat, la care e bine să te duci lăsînd aşteptările acasă » Box la apus

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 12:21

E greu să mai desfiinţezi un film care s-a autodesfiinţat de la afiş. Grudge Match pare incredibil. De Niro în filme slabe s-a mai pomenit, dar poate că îşi permite. Nu asta e incredibil.

Mai degrabă e greu de înghiţit ideea că De Niro şi Stallone, boxeri fiind, ar fi fost egali ca forţă. Ştiu, şi De Niro l-a jucat pe Jake LaMotta, dar Stallone e suprem. În ochii mei, Stallone, pentru că a fost Rocky Balboa, bate pe oricine. Pe De Niro şi Pacino şi DiCaprio la un loc. Deci, din start, nu ar fi vorba de un meci, ci de o execuţie.

Rivalii din tinereţe

Povestea e clasică pentru box. Doi pugilişti, Henry 'Razor' Sharp (Stallone) şi Billy 'The Kid' McDonnen (De Niro), care nu au reuşit să-şi arate întîietatea la tinereţe, se întîlnesc la crespuscul pentru a-şi da măsura vanităţii şi a problemelor rămase nerezolvate. O ultimă luptă, la 30 de ani după ce ar fi trebuit să aibă loc în primă fază. Atunci însă, Razor face pasul înapoi şi se retrage. Acum tot ce trebuie să facă este să facă pasul înainte şi să răspundă provocării.
Unora ideea li s-ar putea părea reuşită. Altora dimpotrivă. Pumnii se cară cu greutate în acest film, iar umorul, aşteptat să umple golurile de scenariu şi regie, ratează de multe ori, în ciuda aşteptărilor de origine providenţială. Dar nu lipsesc momentele în care, cînd se află în acelaşi cadru, cei doi oferă momente bune, prin joc, prin intensitate, prin însăşi prezenţa celor doi superactori. Totul însă într-o aură de pictură reuşită, dar atît de falsificată.

Kim, ce frumoasă!

Pe lîngă Sylvester Stallone şi Robert De Niro mai apar două vedete hollywoodiene de primă mărime. Prima ar fi Kim Basinger, atît de frumoasă în ciuda vîrstei, cu pomeţii obrajilor perfecţi, cu părul sălbatic. Personaj cheie, evident, cherchez la femme, doar sîntem într-un fel de comedie romantică. Şi jucat, la vîrstă tînără, chiar de fiica ei, Ireland Basinger Baldwin. A doua vedetă este Alan Arkin, care trezeşte mereu una din două impresii - ori că îşi dă pentru fiecare rol aceeaşi doză de interes, adică una foarte ridicată, ori că pentru el totul este foarte lejer şi uşor de interpretat. În orice caz, o încîntare.

Meciul în sine merită văzut. Evident, e lent şi dramatic, dar pumnii schimbaţi între cei doi au valoarea lor, dacă nu cinematografică, măcar sentimentală. Dacă eşti mai deprimat, lupta te poate aruncă în gînduri de genul "exact aşa mă voi lupta eu cu mine însumi şi cu corpul meu atunci cînd voi fi bătrîn". Dar poate nu ajungeţi pînă la asta.

La sfîrşitul sfîrşitului previzibil, dar nu neplăcut, apar, pe aceeaşi canapea, două personaje total incompatibile în realitate. Mike Tyson şi Evander Holyfield. Pam-pam!

Faceţi pariurile ( Grudge Match)

Regia: Peter Segal
Durata: 113 minute
Cu: Robert De Niro, Sylvester Stallone, Kim Basinger, Alan Arkin
Data lansării: decembrie 2013
Preţ bilet: 20-60 RON

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează