GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE CARTE

Jurnalistul Luca Caioli l-a creionat pe portughezul de la Real Madrid în cuvinte directe » CR7, fotbal şi viaţă

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 18:38

Cartea "Ronaldo - The Obsession for Perfection" se găseşte în România, dar nu a fost tradusă din engleză. Cu toate acestea, volumul este lesne de parcurs, pentru că este fluent, firesc, fără expresii confuze

Viaţa şi cariera lui Cristiano Ronaldo (28 de ani) sînt expuse pas cu pas de jurnalistul italo-iberic Luca Caioli, pentru a fi în primul rînd cunoscute şi mai apoi comentate. Nu este loc de ambiguităţi şi de confuzii aici, stilul este pur gazetăresc, de aceea poate puţin sec şi aspru pe alocuri.

Ca să ştim de la bun început cu cine avem de-a face, primul capitol se numeşte "Me" şi nu este altceva decît o înşiruire de tăieturi din presă, de citate din Cristiano, de-a lungul carierei sale. Şi primul citat sună aşa: "Ador să fiu Cristiano Ronaldo". Asta se vede, lui Cristiano Ronaldo i se potriveşte perfect învelişul şi esenţa lui Cristiano Ronaldo. Iar acest personaj este construit din fotbal, familie, scandaluri, un strop de înfumurare, succes şi regrete.
Întreaga carte se clădeşte pe dorinţa dintotdeauna a fotbalistului lusitan, aceea de a fi cel mai bun în ceea ce face. Iar copilăria lui a fost marcată de acelaşi lucru.

"Nu-i plăcea să piardă şi, din acest motiv, plîngea foarte repede din orice. De aceea era poreclit Plîngăciosul. Se supăra foarte repede dacă un coleg de echipă nu-i pasa, dacă el sau altcineva dădea pe lîngă poartă sau dacă echipa nu juca aşa cum avea el chef"
Dolores, mama celebrului jucător

Emoţie şi şoc

Numele românului Loţi Boloni apare şi el, legat de adolescenţa lui Cristiano Ronaldo şi de întîlnirea cu Sporting. "Un autobuz alb cu verde îşi croieşte drum către academia lui Sporting din Alcochete. Este 1 iulie 2002 şi este prima zi a lui Cristiano Ronaldo la noua sa echipă. Antrenorul român Laszlo Boloni îl promovase în presezon alături de alţi trei jucători de la echipa a doua: Custodio, Carlos Martins şi Paito", scrie în carte.

"Elementele fundamentale ale brandului Ronaldo sînt fotbal, competitivitate, bucurie, tupeu şi un trup musculos"

Mai tîrziu în carieră, CR7 istoriseşte primul contact cu Manchester United. "Nu pricepeam nici o boabă de engleză. Mendes îmi explica faptul că Ferguson vrea să rămîn la United. Eram emoţionat şi şocat", sună mărturisirea lui Ronaldo. Se întîmpla în 2003. Nici lui nu-i venea să creadă ce ascensiune are. Se vede şi acum drept băiatul speriat, care nu vorbea englezeşte.

Nu sînt lăsate deoparte nici eşecurile din drumul strălucitor al lui Cristiano Ronaldo. Nu doar nemulţumirile legate de soarta ca zeu al fotbalului, cît mai ales momentele de cumpănă din existenţa sa ca nemuritor.

"Pentru unii este erou, pentru alţii personaj negativ. Pentru unii este steaua absolută a fotbalului, pentru alţii nimic mai mult decît un jucător bun. Pentru unii este un zeu, pentru alţii un demon"

Cum ar fi, de pildă, ziua de 6 septembrie 2005. A doua zi Portugalia urma să joace împotriva Rusiei în preliminariile CM 2006. Dar o veste cumplită a lovit. "Luis Figo, căpitanul portughezilor, se află în apartamentul managerului echipei. Lui Cristiano i se pare puţin ciudat să se întîlnesc aşa, dar încă nu bănuieşte nimic. Presupune că se va discuta strategia, un amănunt pe care căpitanul şi antrenorul vor să-l pună la punct cu el. De fapt, l-au chemat să-l informeze despre moartea tatălui lui. Dinis Aveiro murise la o clinică din Londra, după o lungă spitalizare", scrie Caioli. Ronaldo a jucat în meciul contra Rusiei, dar nu a reuşit să înscrie.

"Prietenii şi coechipierii îl strigă Cris. Dar în vestiarul lui Real i se spune Anxiosul"

Este o carte despre recorduri, despre rîvnitul Balon de Aur, despre rivalitatea cu Leo Messi şi conţine şi cîteva poze, mai ales de pe teren.

Femeia din scandal

Tot în 2005, după moartea tatălui său, Ronaldo a mai primit o lovitură grea. O franţuzoaică a pretins că portughezul a violat-o, într-o cameră de hotel din Londra. Fotbalistul a fost dus la Poliţie, i s-au luat amprentele şi a dat probe ADN, negînd în acest timp că ar fi violat pe cineva. Se pare că a fost vorba despre o capcană întinsă de ziarul, acum defunct, News of the World.

Pasiuni şi obsesii

În capitolul 27, "Pasiuni şi obsesii", Caioli face două liste amuzante. La pasiunile lui Cristiano Ronaldo, el trece, printre altele, tenisul, înotul şi maşinile. La obsesii, care sînt mult mai numeroase, se înscriu: sprîncenele, freza, lupta împotriva fumatului, numărul 7, Messi şi dorinţa de a fi perfect.

"Ronaldo - The Obsession for Perfection"

Autor: Luca Caioli
Editura: Corinthian Books (Londra), 2012, 250 pagini
Preţ: 49 lei

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează