GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  CRONICĂ DE FILM

Pain & Gain, tradus nefericit la noi "Trage tare şi te scoţi", este un film după o poveste reală » Muşchi, steroizi şi acţiune

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 12:15

Mark Wahlberg e simpatic şi cînd are rol de băiat rău. Foarte rău. Total nemulţumit de banii pe care îi făcea ca instructor la o sală de forţă, Daniel Lugo, personajul lui Wahlberg, se gîndeşte la nişte moduri cît mai directe de a-şi îmbunătăţi viaţa.

Planul iniţial nu pare atît de malign, aşa că Lugo îşi face rapid doi complici. Primul este Adrian, un puşti cu probleme erectile care îl idolatrizează pe Lugo, iar al doilea este Paul (Dwayne "The Rock" Johnson, vedeta provenind din wrestling). Adrian este dispus să facă orice pentru a-l mulţumi pe Lugo. Uriaşul religioso-criminal Paul nu are cel mai mare IQ, ba chiar are suflet bun, dar forţa lui fizică îl face un partener de infracţiuni pe care oricine şi-l doreşte.

O răpire care merge prost

Planul e simplu. Răpim un client bogat - care se mai şi laudă cît poate cu avuţia sa, îl punem să semneze nişte acte, el ne cedează banii şi proprietăţile şi cam asta ar fi. Nimeni nu păţeşte nimic.Toate dialogurile sînt simpatice, umorul este unul de bună calitate şi aproape că nu simţi cum răul se instalează.

"Mă numesc Daniel Lugo şi cred în fitness. Totul a început pentru că era timpul să mnerg mai departe, să nu-mi petrec şi următorii 40 de ani purtînd pantaloni scurţi la muncă"
Daniel Lugo, personajul lui Mark Wahlberg

Lugo şi complicii săi sînt departe de a fi însă infractorii perfecţi. Sînt stîngaci, limitaţi, încrezuţi şi panicaţi. Se încurcă frecvent în propriile lor minciuni. Victor Kershaw, enervanta lor victimă, un om de afaceri, este rezistent şi sfidător, nu cedează uşor, iar violenţa celor trei musculoşi creşte gradat, pînă la momente greu de suportat la nivel de idee, cu atît mai greu de privit. Planul le reuşeşte doar pe jumătate. Obţin banii şi casele lui Victor, dar uită un lucru esenţial. Uită să se asigure că l-au ucis. Şi de aici răul se extinde din nou, dincolo de înşelătorie, tortură, droguri şi răpire, pînă la crimă.

Umor negru, dar bun

Deşi lung, filmul îşi ţine spectatorii lipiţi de el pentru că situaţiile sîngeroase şi pline de cruzime alternează cu umorul sarcastic şi savuros. Evident, multe dintre ele au fost exagerate pentru efect maxim. Unii ar putea găsi acest film insuportabil, este dur şi mai ales subiectul vine din realitate.

"- Facem chestia asta şi nimeni nu păţeşte nimic, da?
- Sigur, îl luăm, îl răpim, semnează cîteva hîrtii, îi dăm un shake cu proteine. Nici nu o să ştie ce i s-a întîmplat. Am văzut multe filme, Paul, ştiu ce fac!"
dialog între Paul şi Daniel

O altă sursă de umor sînt prezenţele feminine ale filmului. Una ar fi dansatoarea sexy Sorina Luminiţa - ghiciţi ce origine are ea!, iniţial iubita lui Wahlberg, pe care i-o pasează lui Johnson, şi Robin, soţia lui Adrian, o asistentă medicală specializată în disfuncţii sexuale.
Pentru a fi credibil în rolul instructorului de fitness, Wahlberg a tras de fiare pentru a-şi adăuga masă musculară. Astfel că de la cele 85 de kilograme cît are în mod obişnuit, actorul a ajuns la peste 100, numai muşchi şi fibră.

Povestea adevărată s-a petrecut la jumătatea anilor '90, de aceea coloana sonoră vine de atunci.

Trage tare şi te scoţi (Pain & Gain)

Regia: Michael Bay
Durata: 120 minute
Cu: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie, Tony Shalhoub, Ed Harris
Data lansării: aprilie 2013
Preţ bilet: 20-60 RON

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează