GSP SPECIAL  »  RECENZII  »  

Probabil cel mai de succes manager din fotbalul mondial oferă lecții gratuite oamenilor care vor să devină cineva în viață » De la cîrciumar la Sir Alex

Articol de GSP - Publicat marti, 04 august 2015 19:54

Ferguson, ajuns la 73 de ani, a povestit în autobiografia sa cum și-a modelat personalitatea ca patron de pub, relatînd, amuzat, cum mai încasa cîte un pumn sau cum freca podelele

Autobiografia unui supermanager, plină de anecdote şi de opinii sincere. Sir Alex Ferguson, 73 de ani, explică pe limba cititorului psihologia managementului, oferind inspiraţie nu doar celor din fenomen, ci şi celor care vor să se ridice în viaţă. Artizanul unor modificări seismice la Manchester United vreme de 28 de ani, fenomenal de competent, cu o energie şi o capacitate extraordinară de a construi, de a conduce şi a modela superstaruri, Ferguson îşi începe povestea în Govan, un cartier al constructorilor de nave din Glasgow.

"Te duci să vezi pe United pentru goluri și dramatism. Inima îți este pusă la încercare. Există vreun alt club din lume ce-ți poate oferi mai multe clipe de stop cardiac decît Manchester United?"

"Cîrciuma m-a învățat despre oameni"

Omul, care afirma "Am ură absolută față de înfrîngere, nu te porți pe cîmpul de bătălie ca la biserică", a dezvăluit ce a stat la edificiul carierei sale prodigioase: "Cîrciumile mi-au dăruit o mare parte din primele experiențe. Am ținut două, chiar și cînd eram manager la St. Mirren. Am intrat în comerțul legal cu alcool, unul frecventat de docheri. Cîrciumile m-au învățat multe despre oameni, despre visele și frustrările lor. Frecam podele, dar cîștigam bani".

"Mi-a fost de folos că sînt iute la mînie pentru că odată ce-mi piere cheful de glumă, personalitatea mea o scoate la capăt. Vorbesc apăsat. Le-am spus tuturor că nu știu de glumă"

"Veneam acasă cu capul spart"

A renunțat la spelunci o dată cu funcția de manager la Aberdeen. "Nu-mi mai lăsa timp să mă iau la harță cu bețivii ori să țin registrele contabile. Aș putea scrie o carte din ce-am văzut. Docherii veneau duminica de dimineață, cu soțiile, după ce fuseseră plătiți vineri seară și-și puseseră banii în seiful meu din spatele barului. Mă simțeam ca un milionar". Are amintiri trainice dintr-o tinerețe petrecută printre oameni de mare caracter și curaj în fața sorții: "Uneori veneam acasă cu capul spart sau cu ochii vineți. Cînd era prea multă exuberanță sau atunci cînd izbucneau încăierări, trebuia să sar să fac ordine. Mai încasam una în bărbie, ca să-i despart pe protagoniști. Ce viața minunată a fost! Personajele, spectacolul de comedie".

Agitator de ocazie

Pe vremea cînd nu era Sir, ci un puști scoțian, ce credeți că făcea, cînd nu era fotbalist la St. Johnstone? "Eram un tînăr agitator care strîngea bani pentru o grevă a ucenicilor. A numi zbieretele mele "discurs" înseamnă să le înfrumusețezi cu niște calități oratorice de care erau lipsite cu siguranță. Debitam cu niște fraze bombastice cererea sumelor de bani", a mărturisit titanul fotbalului.

 "Sînt un cititor avid, mi-am dorit cu ardoare să scriu o carte care să explice unele taine ale profesiei mele. M-a ajutat mereu capacitatea mea de observator. Unii oameni intră într-o încăpere și nu remarcă nimic. Folosește-ți ochii, totul îți stă în față"

Sir Alex despre...

- Ryan Giggs - "Mereu a rămas în picioare, n-a picat niciodată. Are temperament, dar unul moale"
- Rio Ferdinand - "Niciodată nu s-a drogat. I-am zis de cînd l-am transferat: "Ești o adevărată pacoste". "N-am ce face", mi-a răspuns. "Trebuie să faci ceva, că vom lua goluri și eu voi sări pe tine". Am vrut mereu de la el să fie la locul crimei înainte de a se produce"
- Paul Scholes - "Cel mai bun mijlocaş englez de după Bobby Charlton. Era atît de sclipitor la pasele lungi încît putea nimeri un fir de păr de pe capul oricărui coechipier. Un lunetist de primă clasă"
- Henrik Larsson - "Un adevărat aristocrat, un personaj de cult, al cărui nume era pronunţat cu veneraţie în vestiar".
- Roy Keane - "Un jucător energic, cu vînă, cu sînge. A fost cea mai influentă prezență în vestiar. Dacă socotea că un coleg nu pune osul cum trebuie, sărea pe el. Mulți au dat piept cu mînia lui pentru vina de a comite acea crimă. Dar partea cea mai rea din corpul lui este limba, cea mai sălbatică din cîte există"
- Nemanja Vidici - "Namilă dură fără compromisuri. Un sîrb mîndru. În 2009, a venit la mine ca să-mi spună că s-ar putea să fie chemat. "Cum adică chemat?". "Kosovo. Mă duc", a spus el. "E datoria mea""
- Juan Sebastian Veron - "Ca și alți argentinieni pe care i-am antrenat, nu s-a omorît cu limba engleză. Cu el totul se rezuma la Mister. Dar ce fotbalist! Inteligența lui în joc și motorul său erau de prima clasă, avea momente cînd te ridica în Rai"
- Robin van Persie - "Lumina călăuzitoare din ultimul meu an la Manchester. A adus un plus de calitate de genul Cantona unei echipe foarte bune"
- Ruud van Nistelrooy - "Unul dintre cei mai egoiști finalizatori din cîți am văzut eu. Palmaresul său personal era obsesia lui călăuzitoare. Astfel, a ajuns un mare asasin. Nu-l interesa decît cîte goluri marchează el"
- Ole Gunnar Soljkaer - "Cel mai bun finalizator înnăscut din cîți am avut. Avea o minte analitică, l-a ajutat. Își lua notițe cînd stătea pe banca de rezerve".
- Carlos Queiroz - "Colosal. Avea cele mai multe dintre calități spre a fi următorul manager la Manchester United. Dintre toți cei care au lucrat cu mine, el a fost cel mai bun. Era un Rotweiller".

Autobiografia mea

Număr de pagini: 456
Editura: Publica
Preț: 45 de lei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează