GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ROMÂNIA - FRANŢA, MARŢI, 21:30, TVR1 ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Benzema, copilul scăpat de oraşul în flăcări a ajuns mare » Citeşte povestea atacantului francez

Benzem a aleargă după primul gol contra României. Dar poate fundașii noștri îl vor bloca și acum. foto Reuters +4   FOTO
Benzem a aleargă după primul gol contra României. Dar poate fundașii noștri îl vor bloca și acum. foto Reuters

Articol de - Publicat luni, 05 septembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 04 septembrie 2011 21:28

Karim Benzema, uriaşul pericol din atacul Franţei, a rămas departe de zonele malefice ale oraşului Bron. Fotbalul l-a salvat


La 23 de ani, Benzema este cel mai în formă atacant francez şi într-o puternică ascensiune la Real Madrid. În sfîrşit, Mourinho e fericit cu el!

De Benzema chiar trebuie să ne temem. Succesorul lui Henry se apropie de punctul culminant al formei, şi la Real Madrid, şi la "naţională". Se simte mai bine, gîndeşte mai limpede. Nu mai are momente de visare pe teren, nimeni, nici măcar severul Mourinho, nu-l mai acuză de indolenţă. Şi a scăpat de acea obsesie de a înscrie cu orice preţ, uitînd de echipă. Acum, îl interesează fiecare aspect al jocului său: deplasare, retragere, recuperare, pasă, duel.

Şi, golul, absolut, pe care îl vînează din instinct. "Astăzi, Karim are aceeaşi viziune ca mine asupra fotbalului", afirmă Mourinho, confirmînd metamorfoza atacantului exact înaintea meciului nostru cu Franţa. Consecinţa? Este golgeterul "cocoşilor" (5 reuşite) şi cel mai inspirat pasator (4 assisturi) cu Laurent Blanc selecţioner într-o veritabilă Benzema-dependenţă. Iar la Real a trăit o vară de vis: zece goluri în iulie şi august!

"Karim are un potenţial fantastic, un jucător care începe să se impună la Real Madrid, ceea ce îl propulsează într-o altă dimensiune. Un atacant care găseşte soluţii fantastice şi rapide pe spaţii mici. Nu are nevoie decît de o secundă şi jumătate pentru a ajunge în poziţie de şut, în timp ce majoritatea are nevoie de patru secunde"
Laurent Blanc

"Sînt performant acum pentru că am muncit ca un nebun în această vară şi pentru că nu mai am probleme cu acele mici accidentări care mă deranjau constant în trecut"
Karim Benzema

"Dacă am fi toţi în formă maximă la «naţională», am da cîte trei-patru goluri pe meci. Avem jucători formidabili, dar trebuie să lucrăm mult împreună pentru a ajunge să jucăm mai rapid"
Karim Benzema

Fereastra spre viitor, între Gagarin şi Cerdan
Karim, fiul unor părinţi de origine algeriană, s-a născut la Bron (la 8 kilometri de centrul Lyonului), unul dintre cele mai periculoase oraşe din Franţa, unde drogurile se traficau intens şi care fierbea la protestele în masă ale tinerilor de culoare şi magrebieni din anii '90, încheiate în flăcări cu ciocniri violente cu poliţia. Dar a avut o mare şansă: ferestrele apartamentului sărăcăcios, în care locuia alături de tată, mamă şi de cei 3 fraţi şi 5 surori, dădeau exact spre un teren de fotbal, îndrăgostindu-se iremediabil de mingea care se învîrtea pe sinteticul tocit din faţa blocului. Iar numele străzilor anunţau parcă un viitor star născut în cartierul Teraillon: stătea la intersecţia dintre "Iuri Gagarin" şi "Marcel Cerdan". Primul om în spaţiu şi un campion al boxului francez.

Bătea mingea de perete
"Era un puşti care bătea tot timpul mingea la perete, dar o lovea atît de corect şi de frumos încît n-am rezistat şi l-am adus la clubul din Bron. Vă daţi seama? Să descopăr un copil în timp ce făcea pase cu peretele! Aşa a fost", îşi aminteşte primul său antrenor, Henry Bayada, care era şi conducătorul micii grupări de lîngă Lyon. Băiatul, un sfrijit timid, pitit în spatele pantalonilor tatălui în lume, dar curajos cu balonul la picior, avea 9 ani cînd a avut prima legitimaţie la Bron. Însă, după cîteva meciuri, a jucat cu piticii lui Olympique Lyonnais şi Gerard Bonneau, 57 de ani, responsabil cu recrutările la juniorii lui OL, l-a ajutat să sară direct la marea performanţă.

"Integrarea la Academia de juniori a lui Lyon a fost decisivă. L-a îndepărtat de partea malefică a orăşelului său, permiţîndu-i să-şi urmeze pasiunea pînă la capăt"
Gerard Bonneau, scouter Lyon

"Karim, nu-ţi bate joc!"
Plin de calităţi, a urcat puternic în primii ani. Apoi, a stagnat o perioadă. "Benzema mustea de talent, dar nu se implica prea tare. Dispărea mult din joc, cîteodată nici nu mai ştiam dacă e pe teren", povesteşte Armand Garrido, care i-a fost antrenor la U17. Iar Bonneau confirmă: "Era suficient la antrenament şi meciuri, părea un diletant". Şi nici nu-i păsa de alimentaţia pentru sportivi. Tehnicienii l-au chemat pe Hafid, tatăl său, spunîndu-i tot şi rugîndu-l să discute cu el. "Karim, asta e şansa ta şi a familiei noastre. Nu-ţi bate joc de ea!", l-a atenţionat seniorul. Cuvintele lui l-au trezit pe adolescent, care a devenit alt om. Altfel se pregătea, altfel muncea, inclusiv la sala de forţă, altfel mînca. "Dintr-o dată, se transformase într-o rachetă. Dacă înainte îl observam de două ori în partidă, acum apărea de douăzeci de ori. Nu se mai ascundea în spatele apărătorilor, ieşea la joc, se bătea pentru minge. Restul îl avea: o uşurinţă tehnică dezarmantă, o atingere a balonului excepţională", a remarcat Garrido.

Dimineaţa: "Ai o săptămînă de probă" // Seara: "Ai paşaportul la tine?"
Tot atunci a debutat la "naţionala" de juniori. Cum a fost depistat? Lui Rene Girard, antrenorul lui Montpellier şi selecţionerul Franţei U16, i-a sărit în ochi imediat: "Am rămas fără cuvinte în faţa acestui băiat care făcea ce voia cu mingea". L-a sunat imediat pe Philippe Bergeroo, care pregătea reprezentativa U17 pentru Euro. "Îi aveam deja pe Nasri, Menez, Ben Arfa, mai căutam o rezervă pentru faza ofensivă. Mi-a telefonat Girard şi l-am adus pe Benzema la lot. I-am zis: «Ai o săptămînă, după care te anunţ dacă rămîi sau nu». În prima zi, am organizat un joc-şcoală, titularii din apărare contra rezervelor din atac. Iar Karim le-a dat foc fundaşilor mei de bază! Mă lămurisem. Seara, l-am întrebat dacă are paşaport. Era prea bun".


Algeria, ţara părinţilor mei, va rămîne întotdeauna în inima mea. Dar, din punct de vedere sportiv, nu am decît o singură ţară: Franţa"
Karim Benzema

"Cum să-l laşi acasă pe Benzema?"
Ascensiunea a continuat, bătînd zgomotos la poarta "naţionalei" mari. Pe 28 martie 2007, la doar 19 ani, KB a încins Stade de France, marcînd în seara debutului singurul gol al amicalului cu Austria. Raymond Domenech era selecţioner. Cel care, trei ani mai tîrziu, îl refuza pe Benzema pentru Mondialul din Africa de Sud, stîrnind oprobriul general. "E singurul mare reproş pe care i-l adresez lui Domenech. Cum e posibil să laşi acasă un jucător ca Benzema?", l-a atacat fostul internaţional Bernard Lacombe, consilierul preşedintelui lui OL, care i-a fost mentor la gruparea lyoneză. Datorită sfaturilor lui Lacombe, Karim Benzema a făcut un pas de gigant în carieră. Ajungînd ca, în 2009, să semneze pentru Real Madrid un contract pe 6 ani. Mărind contul grupării sale cu 35 de milioane de euro.

Un asemenea atacant de excepţie n-a mai fost niciodată la Lyon. Karim mă duce cu gîndul la Ronaldo brazilianul. Iar atingerea mingii cu exterior îmi aminteşte de Zidane"
Bernard Lacombe, consilierul preşedintelui lui Lyon


39 de meciuri are Karim Benzema în "naţionala" Franţei

13 goluri a marcat Benzema pentru "cocoşii galici"

4 pase decisive a adunat Karim la selecţionata albastră

173 de meciuri a jucat în total KB al formaţiilor de club (în campionat, 112 Lyon, 61 Real)

66 de goluri a înscris Benzema în carieră (în campionat, 43 Lyon, 23 Madrid)

22 de assisturi a strîns Karim (13 Lyon, 9 Real Madrid)


Părinţii şi fraţii mă susţin, mai ales cînd nu-mi merge bine. Ei sînt cei mai mari fani ai mei. Cînd sînt criticat, unica persoană care îmi spune că e mulţumită de cum am jucat e mama"
Karim Benzema

Sînt timid, introvertit. Nu mă pot schimba chiar dacă aş vrea. Totuşi, dacă oamenii mă cunosc, descoperă că am umor şi că îmi place să rîd. Cînd nu cunosc o persoană, nu ies din colţul meu"
Karim Benzema

Încă din copilărie, toţi antrenorii au fost duri cu mine, culminînd cu Mourinho. Însă datorită lui sînt astăzi mai puternic mental. Niciodată nu m-am simţit pedepsit de nimeni"
Karim Benzema

Zidane vorbeşte foarte mult cu mine, e extraordinar să primesc sfaturi despre viaţă şi despre fotbal de la unul dintre cei mai mari fotbalişti din istorie"
Karim Benzema

CV KARIM BENZEMA
Data naşterii 19 decembrie 1987
Locul naşterii Lyon (Franţa)
Înălţime 1,84 m
Greutate 80 kg
Post Atacant
Cluburi Lyon (2004-2009), Real Madrid (2009-?)
Performanţe 4 titluri de campion al Franţei (2005-2008), Cupa Franţei (2008), Supercupa Franţei (2008), Cupa Spaniei (2011)

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (3)
andreirapid1923
andreirapid1923  •  05 Septembrie 2011, 12:20
Postat de saviola2_8 pe 05 Septembrie 2011, 04:53

un mare atacant , sper ca maine sa nu prinda o zi buna ! l`am vazut pe viu la steaua lyon 3-5 parca n`a marcat atunci sau a dat un gol nu mai retin dar ce retin e modul cum controla mingea si cand o lua la alergat cu mingea la picior tara cate 2 3 oameni de ai nostri dupa el, foarte bun control al balonui in regim de viteza iar de atunci a progresat acum fiind la real madrid...asta spune tot.

Benzema a fost super jucator la LYON, la real e un simplu jucator, un atacant da goluri, atat. Real este ca Steaua distruge jucatori, ex: Steaua: Radut, Tanase, Real: CR7, Kaka, Huntelaar

saviola2_8
saviola2_8  •  05 Septembrie 2011, 04:53

un mare atacant , sper ca maine sa nu prinda o zi buna ! l`am vazut pe viu la steaua lyon 3-5 parca n`a marcat atunci sau a dat un gol nu mai retin dar ce retin e modul cum controla mingea si cand o lua la alergat cu mingea la picior tara cate 2 3 oameni de ai nostri dupa el, foarte bun control al balonui in regim de viteza iar de atunci a progresat acum fiind la real madrid...asta spune tot.

vladutz13
vladutz13  •  05 Septembrie 2011, 01:32

Omul care o sa ne bata marti :(

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close