GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Elena Pagu: "Aleargă aşa cum îţi faci rugăciunea!"

Elena Pagu, mars +11   FOTO
Elena Pagu, mars

Articol de GSP - Publicat vineri, 26 februarie 2010 00:00

Elena Pagu are 84 de ani şi nu stă în casă să aştepte sfîrşitul. Aleargă 28 de kilometri pe săptămînă şi e campioană mondială la marş

România. Speranţă de viaţă: 75 de ani. Femei trecute de 80 de ani: 247.000. Dintre ele, se remarcă una. La 84 de ani aleargă ca la 20. De fapt, atunci nu era la fel de în formă ca acum. Este multiplă campioană mondială şi europeană la marş. A redescoperit plăcerile copilăriei şi se întrece cu persoane de vîrsta sa, poate-poate timpul o ia înapoi.

Elena Pagu e  o doamnă plină de viaţă şi zîmbitoare. Se scuză de deranjul din casă, deşi e ordine desăvîrşită. "Duminică plec în Canada, trebuie să las totul aranjat şi să pregătesc mîncare pentru soţul meu."

Marş forţat pînă la şcoală
Copilul Elena Pagu s-a nascut 25 iulie 1926, în localitatea Dumbrava Roşie, lîngă Piatra-Neamţ. A început să se antreneze de la 9 ani, cînd mergea 18 km pe zi pînă la şcoală. La liceu lucrurile nu s-au schimbat prea mult, doar traseul s-a scurtat cu 4 km. După liceu s-a angajat ca asistentă socială şi nu a încetat să alerge din nevoie şi din plăcere. Acum nu mai regretă nimic. Pentru că aşa s-a născut campioana Elena Pagu. S-a pensionat după 56 de ani pe care i-a dedicat "plimbărilor". Pînă la acea vîrstă nu făcuse absolut deloc sport de performanţă.

"M-am aşezat să aştept moartea", spune zîmbind. Însă a renunţat. Deoarece viaţa în stil de marş începută de nevoie s-a transformat în cea mai mare plăcere. Are şi un motto: "Aleargă aşa cum îţi faci rugăciunea!".

SCHIMBAREA. În 1983, s-a mutat în Bucureşti, unde s-a alăturat unui colectiv format din 16 foşti atleţi, ajunşi veterani. "La vremea respectivă, era un grup mic de alergători, nişte oameni cu suflet, conduşi cu profesionalism de profesorul George Rugină. Acum putem fi consideraţi creatorii acestui fenomen în România, pentru că în prezent sînt înscrişi aproape 300 de membri".

Totul pe cont propriu
Şi-a creat un nou mod de viaţă, unul sănătos, pe care îl adoră. Şi vrea să-l promoveze, "pentru că noi chiar demonstrăm ceva: se poate trăi şi la această vîrstă fără medicamente, fără să te îmbolnăveşti, fără să depinzi de alţii."

Condiţiile de pregătire din ţară sînt aproape inexistente. Totul face pe cont propriu. "Adversarele mele, cel puţin la Campionatele Mondiale sau Europene, sînt însoţite de un întreg staff. Au masor, doctor, terapeut. În Occident, este un lucru obişnuit să participi la competiţii de atletism, la orice vîrstă. Nu se face nici o diferenţă".

AMINTIRI. Din 1986, a călătorit peste tot în lume, iar amintirile nu au contenit să se strîngă. Amuzată, s-a hotărît să povestească cîteva, răsfoind diplomele şi admirîndu-şi medaliile.

"În 1987, trebuia să particip la un concurs în Melbourne. Am ajuns la Singapore, de unde nu am mai putut pleca pentru că am rămas fără bani. Biletul fusese plătit de Federaţia de Atletism din Australia, însă pentru că am ratat competiţia, şi-a retras sprijinul. Trebuia să ne întoarcem în ţară, dar nu aveam cu ce. Cei din Singapore ne-au oferit biletele, pe care le-am plătit după 10 luni. Am avut grijă de un copil ca să putem să strîngem banii necesari!".

La 20 de ani distanţă, înaintea cursei în care a devenit din nou campioană mondială, însoţitorul i-a uitat geanta cu echipamentul, în cameră. "Credeam că nu o să mai ajung la timp. Am avut cele mai mari emoţii din viaţă, pentru că eram într-o formă excelentă şi nu voiam să ratez încă un titlu".

Este cunoscută şi apreciată pentru faptul că încheie fiecare probă  zîmbind. "I like your smile!", aude în timpul curselor, iar faptul că aleargă ca să nu fie ultima a transformat-o într-o eroină.

CARIERĂ. La 65 de ani a cîştigat primul titlu mondial, la 1.500 m. Seria succeselor a continuat cu alte cinci medalii de aur la 20 km marş, 10 km marş şi 5 km marş. Pe plan european, s-a remarcat în 2004, 2005 şi 2008, cînd a devenit campioană continentală la 5 şi 10 km marş.
Duminică, va pleca în Canada, la Kamloops, unde se desfăşoară Campionatul Mondial al categoriei ei de vîrstă. Elena Pagu va participa în cursele de 3 km marş, în sală şi 10 km marş, în aer liber. Pentru că îi place. Pentru că poate. Pentru că, la 84 de ani, nu vrea să aştepte stînd, ci alergînd.

6 titluri mondiale a cucerit pînă acum Elena Pagu, în 1991, 1996, 2005, 2007 şi 2009

Mai multă implicare
Elena Pagu regretă un singur lucru. Şi-ar dori o implicare mai mare din partea federaţiei de atletism sau a autorităţilor. Explică şi de ce, cu o urmă de tristeţe în voce: "Cînd eşti bătrîn, nu-ţi mai fixezi obiective pe o perioadă lungă. Doar te bucuri de prezent. Totuşi, îţi trebuie o motivaţie ca să continui, pentru că altfel nu se poate. La noi în ţară, federaţia nu ne bagă în seamă. Noi suportăm toate costurile deplasărilor, concursurilor şi antrenamentelor. Şi să ştiţi că nu sînt deloc ieftine! Nu avem nici un drept. Sîntem sportivi doar cu numele pentru ei".

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
 •  26 Februarie 2010, 20:55

felicitari..DOAMNA..daca toti am gandi asa am fi o natiune prospera..

 •  26 Februarie 2010, 14:53

toata stima si respectul pentru aceasta doamna, jos palaria.

 •  26 Februarie 2010, 13:33

Erata: Profesorul George Rugină nu cred ca era legat de veterani inainte de 1990. E post-revolutionar, mai precis in ultimii ani. Inainte , responsabili erau domnii Paraschivescu si Firea iar domnul Buiac era un valoros metodist (acum nu mai exista asa ceva). S-ar putea sa gresesc si eu in precizari.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează