Articol de GSP - Publicat marti, 15 iulie 2014 00:00 / Actualizat marti, 15 iulie 2014 11:18

Justin Gafiuc a descoperit la Arhivele Naţionale documente senzaţionale despre Francisc Ronay, primul marcator din istoria "tricolorilor" şi om care a adus două Cupe Stelei # Numele fostului jucător de la CAO Oradea apare în legătură cu activităţi de exterminare a evreilor în ghetoul din Oradea, în '44!

Povestea poate fi citită EXCLUSIV în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor de astăzi, dar şi pe platforma Gazeta Digitală.

Detaliile sînt senzaţionale. Ronay a fost o figură remarcabilă între cele două războaie mondiale. Cariera de jucător şi-a legat-o de CAO Oradea, cu care a ieşit dublu vicecampion, în '24 şi '35, cînd titlurile s-au dus la Chinezul şi la Ripensia.

Cu Petschovschi pe teren a cîştigat campionatul Ungariei ca antrenor al orădenilor, în '44.

Se întîmpla pe cînd echipa îşi schimbase numele în Nagyváradi spre a participa în liga maghiară după trecerea forţată a Transilvaniei la ţara vecină în urma Dictatului de la Viena.

Apoi, pe banca vechii CCA, aduce roş-albaştrilor primele două Cupe ale României din palmares şi obţine un loc 2 în campionat, la începutul anilor '50.

Gazeta scrie că Ronay s-a oferit voluntar să lucreze în ghetoul din Oradea! Mai mult, a fost conducătorul detaşamentelor de muncă obligatorie, a bătut şi schingiuit tinerii evrei, iar unul care s-a opus să lucreze pentru Horthy a fost dat de el pe mîna poliţiei.

NU RATA POVESTEA DIN GAZETĂ! MERGI LA CHIOŞCURI, MERITĂ!

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”