GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES CASA REGALĂ

A MURIT REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI. Ultimul șef de stat din Al Doilea Război Mondial, omul care a marcat fundamental istoria României

Regele Mihai
Regele Mihai

Articol de GSP - Publicat marti, 05 decembrie 2017 13:05

Regele Mihai I al României a murit astăzi, în Elveția, a anunțat Antena 3, urmată de Pro TV.  Astăzi, de la ora 19:00, Custodele Coroanei române va face o declarație de presă, iar mâine va fi făcut public programul funeraliilor.

În vârstă de 96 de ani, Regele Mihai a fost cel de-al 4-lea monarh al României, domnind în perioadele iulie 1927-iunie 1930 și septembrie 1940-decembrie 1947.

Regele Mihai a decedat marți, 5 decembrie, la ora 13:00 la reședința privată din Elveția, anunță un comunicat emis de Biroul de Presă al Casei Regale.

Născut la Sinaia, Regele Mihai a fost fiul Regelui Carol al II-lea cu principesa Elena a Greciei. Regele Mihai I al României rămăsese ultimul lider în viață din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Una dintre deciziile majore din cariera politică a Regelui Mihai a fost întoarcerea armelor împotriva armatelor Axei, pe 23 august 1944, decizie considerată de majoritatea istoricilor ca o măsură ce a scurtat Al Doilea Războiul Mondial.

Regele Mihai a abdicat pe 30 decembrie 1947, la presiunea guvernului comunist condus de Petru Groza, și și-a petrecut peste 40 de ani în exil, revenind oficial la București în 1992.

Căsătorit timp de 68 de ani cu principesa Ana de Bourbon-Parma, decedată pe 1 august 2016, Regele Mihai a avut 5 fiice: Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. Potrivit liniei de succesiune la tron, Prințesa Margareta este cea care va conduce Casa Regală.

"Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!”.

”Se cuvine să rezistăm prezentului și să ne pregătim viitorul”.

”Nu văd România ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!” - Regele Mihai, discursul ținut în fața Parlamentului, în 2011

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (25)
1760164927336035
Florea Elena  •  05 Decembrie 2017, 23:32

Cocoliti-l Tolo...cum îl cocoliti pe Cel mai mare rege Arafat acum

1760164927336035
Florea Elena  •  05 Decembrie 2017, 23:14

Dumnezeu să-l odihnească în pace !așa cum să-i odihnească și pe bunicii noștri care nu s-au mai întors niciodată!Cu ce a plecat...a plecat sau nu... bunicii altora mai norocoși știu mai bine, problema e că nu a luat cu el în mormânt nimic,dar totuși Statului Roman (din respect cu litere mari) ,nu îi mai aparțin...munți(păduri intregi Azuga)...Am avut conducători bravo...dar după moartea lor ...a rămas tot Statului Român,dupa El,doar urmașii lui Ceaușescu numai rămas cu nimic,că ăștia de după.... fără nici un merit demn...și-au prăduit tot ce a mai rămas în urmă regelui...

1184046424949560
DasReich PanzerDivision  •  05 Decembrie 2017, 22:08

“În noaptea de 23 August, regele Mihai anunţa la Radio că fusese semnat un armistiţiu cu sovieticii (…) De fapt armistiţiul nu a fost semnat până pe 12 Septembrie, la Moscova. (…) Dat fiind că nu se semnase armistiţiul, toate trupele române, care se aflau pe frontul din Moldova şi Basarabia şi care încetaseră focul, după ordinul regelui Mihai, au fost făcute prizoniere de către ruşi; soldaţii şi ofiţerii au plecat captivi către Rusia. Aşa că a fost o capitulare şi nu un armistiţiu. Exista aici un rege care îşi preda armata duşmanului. În ce ţară din lume poate fi găsit un şef de stat asemănător? Pe 20 Iulie 1945, i s-a decernat prin mareşalul Tolbukhin din ordinul lui Stalin „Ordinul Victoriei Sovietice”. Tristă onoare de a fi decorat de către duşmanul de moarte al poporului său!” – General Platon Chirnoaga, șef-adjunct al Statului Major al Armatei a III-a pe Frontul de Est

Vezi toate comentariile (25)
Comentează