GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DRAMĂ

Adio, Doctore! » Socrates a pierdut lupta cu alcoolul

Socrates, în vremurile sale de glorie.
Socrates, în vremurile sale de glorie.

Articol de - Publicat luni, 05 decembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 04 decembrie 2011 22:48

”Călcîiul lui Dumnezeu”, cum l-au supranumit compatrioţii, era licenţiat în medicină şi un fervent militant pentru democraţie

Brazilia e de ieri în doliu. Jucător emblematic al campaniilor mondiale din 1982 şi 1986, Socrates s-a stins în zori pe un pat de spital din Sao Paulo, la 57 de ani, răpus de-o boală specifică dependenţilor de alcool: ciroza hepatică. În noaptea de vineri spre sîmbătă, fostul căpitan al Selecao fusese internat pentru a treia oară de la sfîrşitul lui august. Pe 5 septembrie, în urma unei hemoragii digestive, a fost tratat timp de 17 zile înainte de a i se da drumul acasă. De data aceasta, organismul slăbit n-a mai rezistat unei infecţii intestinale ce s-a transformat rapid în septicemie.

Ambasadorul fotbalului romantic
Adept autoproclamat al jocului frumos, recunoscut în teren după barba sa, silueta longilină şi alura mîndră, Socrates a fost, alături de Zico şi de Falcao, unul dintre liderii Selecao în anii '80. Al unei echipe pline de mari talente, spectaculoase, dar rămasă fără trofee. Pe gazon, el era întruchiparea perfecţiunii tehnice şi avea o excepţională viziune a jocului. "Ambasadorul perfect al ideii romantice de fotbal creativ care caracteriza echipa lui Tele Santana", cum l-a supranumit cotidianul O Globo pe mijlocaşul "ce a reinventat lovitura cu călcîiul".

Medic cu aspiraţii politice
Dincolo de faptul că ştia totul cu mingea, Socrates a fost un student model şi a reuşit să obţină un doctorat în medicină la Universitatea din Sao Paulo, fiind o excepţie din acest punct de vedere în lumea fotbalului. Şi asta nu-i totul. A excelat inclusiv ca militant pentru democraţie în vremuri în care Brazilia era condusă de o juntă militară (1965-1985). Idolii lui erau Fidel Castro, Che Guevara şi John Lennon, iar în 1982 a declanşat un scandal de proporţii după ce împreună cu colegii a instaurat la Corinthians, echipa lui din acea perioadă, aşa-numita "Democraţie Corinthiană". Episod marcant al acestei perioade - un meci în care jucătorii au apărut pe teren cu tricouri ce aveau inscripţionat "Vreau să votez pentru preşedintele meu".

"Prietenul" otrăvit
Lui Socrates nu i-a fost frică nici de alcool: "Îl vedeam ca pe-un prieten. Ca jucător n-am avut probleme deosebite din cauza lui pentru că nu eram dependent". După ce s-a retras oficial, în 1989, lucrurile s-au schimbat. Cu trecerea timpului, paharele de bere şi de lichior s-au înmulţit, iar fostul internaţional n-a mai avut arme să lupte şi, într-un sfîrşit, a pierdut lupta cu demonul otrăvit.

60 de selecţii (22 de goluri) a adunat Socrates în reprezentativa Braziliei

6 copii lasă în urmă fostul mijlocaş al lui Corinthians şi Flamengo

"Cînd eram în Europa, la Fiorentina, uneori n-aveam nici un chef să mă antrenez. " (Socrates)

DATELE LUI SOCRATES
Nume: Socrates Brasileiro de Souza Vieira de Oliveira
Data/locul naşterii: 19.02.1954/Belem (Brazilia)
Poziţie: mijlocaş conducător de joc
Cluburi: Botafogo (1974-1978, 1989), Corinthians (1978-1984), Fiorentina (1984-1985), Flamengo (1986-1987), Santos (1988-1989), Garforth Town (2004)

Trofee
Campion al statului Sao Paulo: 1979, 1982, 1983 (Corinthians)
Campion al statului Rio de Janeiro: 1986 (Flamengo)
Cupa statului Rio: 1986 (Flamengo)

"Am pierdut o piesă din istoria noastră. Socrates părea un jucător din alte timpuri. Era ieşit din orice schemă. Atipic şi-n teren, şi-n afara lui" ( Paolo Rossi, campion mondial în 1982 cu Italia)

Şi ei au pierdut războiul
Socrates e al doilea mare jucător brazilian, după Garrincha, răpus de alcool. Iar în Europa, corespondentul este George Best. Extrema nord-irlandeză a lui Man. United a murit pe 25 noiembrie 2005, la 59 de ani, după ce, în prealabil, suferise un transplant de ficat. De la noi, Zoltan Crişan (Universitatea Craiova) şi Sandu Neagu (Rapid) au sfîrşit prematur din cauza dependenţei de alcool.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
sorynsib
sorynsib  •  05 Decembrie 2011, 18:58

Un mare talent .

cpt.ahab
cpt.ahab  •  05 Decembrie 2011, 15:53

Oare cum s-o numi boala generata de dependenta de Cruduta?! :))

moromete7
moromete7  •  05 Decembrie 2011, 01:59

Gazza ia aminte!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează