GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DEZBATERE GSP

Controverse extreme după moartea celor doi copii-alpiniști: “Nu avalanșa, ci inconștiența părinților i-a ucis!” versus “E absurd! Ce vrei să anchetezi penal aici?”

Foto: Catalin Ioan Berenghi (Facebook)
Foto: Catalin Ioan Berenghi (Facebook)

Articol de GSP - Publicat luni, 24 aprilie 2017 12:58

Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă după ce s-a aflat că organizatorii expediției au ignorat semnalele salvamontiștilor și jandarmilor montani, desi aceștia avertizaseră asupra riscului iminent de avalanșă în acea zonă (risc de nivel 5, pe o scară de la 1 la 5).

  • Weekend-ul a fost îndoliat de moartea a doi copii, uciși de o avalanșă în Masivul Retezat. E vorba despre Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani), multipli recordmeni la alpinism (detalii AICI);
  • Ei se aflau într-un grup, pe un traseu de vară, alături de alți 5 adulți care au scăpat doar cu răni.

Unul dintre inițiatorii circuitului a fost Octavian Popescu, tatăl alpinistelor Dor Geta Popescu și Crina Coco Popescu, ambele cu nenumărate recorduri de cățărare pentru grupele lor de vârstă.

După tragedia de sâmbătă, în spațiul public au fost și apărători ai organizatorilor, dar și multe voci care au acuzat comportamentul iresponsabil al celor care au implicat copiii în această expediție extremă.

Iată mai jos câteva dintre opiniile devenite virale pe net:

Vlad Petreanu, jurnalist

“Că tu ești adrenaline-junkie, pot înțelege, dar ce lampă-ți filează când îți expui copilul la aceleași riscuri mortale care-ți dau ție furnicături?

Geta Dor Popescu era fata lui Ovidiu Popescu, alpinist și unul dintre inițiatorii circuitului “7 Munți”. Dacă vi se pare cunoscut numele, nu e fără motiv: dl. Popescu este tatăl unei alte fete deținătoare de multiple recorduri de vârstă la ascensiunea unor vârfuri de peste 7.000 de metri din lume: Crina Coco Popescu.

De altfel, multe dintre recordurile doborâte de Geta Dor Popescu erau deținute de sora ei mai mare, Crina Coco.

Care să fi fost rolul dlui Popescu în alimentarea acestei competiții intra-familiale, între copiii săi care nici buletin nu aveau, încă? S-o fi gândit la consecințe, la riscuri?

Cât a câștigat dl. Popescu din sponsorizări și finanțări prin stabilirea, doborârea și restabilirea acestor “recorduri de vârstă” de către propriii lui copii?

Nu avalanșa i-a omorât pe cei doi copii, ci vanitatea, și nici măcar a lor, ci a părinților”

Articol complet – aici http://www.petreanu.ro/omorat-copiii-retezat/

Vali Petcu (zoso.ro), unul dintre cei mai influenți bloggeri 

“E o poveste clasică de băgat capul în gura leului de prea multe ori, leu care la un moment dat se plictisește și îi rupe capul curajosului. Ta-su trebuia să se oprească la primul record al copilului. OK, o păcălești că alpinismul e mai fain decât adunarea sau înmulțirea sau decât desenele animate și îi cari echipamentul și la 10 ani ajunge pe să obțină un record mondial. Gata. Băgat capul, leul nu mușcat, succes, hai să ne oprim. Dar nu. Ta-su a insistat. Hai încă o dată. Și încă o dată. Hai că se poate. Hai că a mers și a cincea oară. Hai încă o dată. Și ajungi să crezi că e ok să faci asta cu un copil de 13 ani. Hai, mai bagă capul o dată, că nu face nimic, uite, ai mai făcut-o de atâtea ori. Ce fată curajoasă. Uite o bombonică. Te lasă tati la desene când ajungem acasă, dar nu prea mult, că tati e bolnav de glorie și trebuie să o obțină prin tine. Hai încă o dată. Bravo, fata mea! Ești cea mai tare! Te invidiază colegii de la școală, care ce fac, merg la înot sau fotbal? Sigur că te invidiază! Tu vrei să stai acasă să te joc și să fii copil, dar hai mai bagă capul o dată în gura leului. Bravo! Hai încă o dată! UPS!”

Articol complet – aici https://www.zoso.ro/final-previzibil-alpinista-13-geta-popescu-decedat/

Corina Băcanu, nume important în publicitate și comunicare

“Ambiția prostească a părințor care distrug spiritul copilăriei este grotescă. De aia au murit sărmanii ăia 2 în Retezat: aveau dobitoci în loc de părinți, dobitoci care au ținut cu tot dinadinsul să aibă cu ce se mândri la birou a doua zi, dobitoci neputincioși care au vrut să fie "cei mai cei" prin copiii lor. Este regretabil cum au murit adolescenții ăia 2 în Retezat. Părinții au reușit: sunt CEI MAI nefericiți proști. Și da, poate că așa se face performanță. Dar știți ce? Mă *** pe ea de performanță. Importantă e fericirea, nu performanța”

Postarea completă – aici https://www.facebook.com/corina.bacanu

 

Tragedia din Masivul Retezat, care a rupt firele vieților la doi îngeri, este exclusiv din vina unor adulți teribiliști și inconștienți. Mă gândesc ce povară vor purta de-a pururea în suflete după ce s-au crezut învingătorii Naturii Dorin Chioțea, jurnalist

Bianca moruș, jurnalist

“Copiii nu sunt trofee. Şi nici nu trebuie să le obţină ca să le gâdile orgoliul părinţilor. E drept că nu e doar vina lor că s-a ajuns aici. Este vina noastră, a tuturor, care îi ridicăm în slăvi şi îi glorificăm, fără să ne gândim la riscuri. E adevărat că primii care trebuie să facă asta sunt părinţii. Dar dacă ei sunt prea orbi ca să facă asta, atunci noi măcar n-ar trebui să îi încurajăm. Şi nu e vorba de alpinism. E vorba de orice, de sport, de şcoală, de olimpiade. De presiunea disperată pusă asupra copiilor care trebuie să îşi depăşească părinţii. De competiţia constantă la care îi supunem”

 Articolul complet – aici http://mothersandthecity.ro/keep-it-simple/drumul-de-la-un-copil-trofeu-la-un-copil-mort/ 

 

Puncte de vedere opuse:

Sorin Ioniță, expert în politici publice, președinte al think tank-ului Expert Forum și membru în Grupul pentru Dialog Social

 “Dosarul penal deschis după avalanșa din Retezat trebuie că e o glumă proastă, sau o formalitate in rem, după care va fi închis la loc (…) E absurd sa crezi ca doi parinti nu s-au gandit la toate riscurile când au plecat cu copiii lor pe munte ca să facă performanță. Și că mai au nevoie acum, în drama lor, de vreo lecție birocratică din partea autorităților. Au gestionat bine precedentele 100 de situații și prost pe a 101-a, e tragic dar se întâmplă uneori, iar ei sunt ultimii care să-și fi dorit așa ceva. Ce vrei să anchetezi penal aici?”

Postarea integrală – aici https://www.facebook.com/sorin.ionita.16/posts/10213016164060796

Lorena Lupu, actriță și scriitoare

“Remarc că sunt oameni care o plâng în gura mare pe Geta, dar se laudă cu aurul lui Ponor. 

Pentru cine nu ştie: Ponor a debutat tot în fragedă pruncie, a fost eleva cuplului Bellu - Bitang, care a antrenat-o după bunele metode cunoscute drept muncă pe brânci, abuz şi foame, şi putea avea mii de accidente letale pe toate aparatele pe care a lucrat, până a ajuns la performanţa de acum. Nu le-a avut nu din precauţie, ci din noroc chior. 

Şi un vârf mondial precum Ponor implică nişte zeci de fetiţe care s-au accidentat şi şi-au rupt diverse părţi ale corpului. 

De aceea, hai să nu ne complacem şi cu dânsa-n fund şi cu sufletu-n rai şi să înţelegem că aceste două faţete ale sportului de performanţă nu merg una fără cealaltă”

Detalii – aici http://lorenalupu.com/blog/adolescentii-alpinisti/

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (41)
575178382684878
Gurica Ion  •  26 Aprilie 2017, 06:51

Numai din cauza parintilor *** sa intamplat aceasta tragedie. Din cauza frustrarilor acumulate dea lungul vietii, imping copii sa faca diferite activitati incompatibile cu varsta lor, confiscandu-le copilaria, in goana dupa celebritate

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ando89
ando89  •  24 Aprilie 2017, 20:12
Postat de John Milne pe 24 Aprilie 2017, 19:56

Nu bre , m-am referit la parintii care abuza copiii for their own gain . Na , ca ti-am zis-o . :)))))

:))) Corect! L-am văzut, dar depinde la care dintre filme te referi... sper ca nu la serial:))

836827559758066
Marius Neculai  •  24 Aprilie 2017, 20:00

Știu că unora le este greu să înțeleagă, dar pentru a răzbate în viață, la anumite performanțe, există și riscuri. O mare parte din sporturi au făcut victime, acum ce să facem să jucăm numai șah și go.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează