GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  CUTREMUR

Inima Italiei rasă de pe hartă » Trei comune din centrul Peninsulei au fost devastate de un cutremur de 6,0 grade

Orașele lovite de cutremur arată ca după bombardament. Un morman de moloz și puține clădiri în picioare // FOTO Reuters +4   FOTO
Orașele lovite de cutremur arată ca după bombardament. Un morman de moloz și puține clădiri în picioare // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 25 august 2016 00:00

În 142 de secunde, 3 comune din centrul Peninsulei au fost devastate ieri de un seism de 6,0 grade. Bilanțul catastrofei, peste 80 de morți, 100 de răniți și 150 de dispăruți.

Italia s-a trezit cu inima sângerândă după ce pământul s-a zgâlțâit teribil în noaptea de marți spre miercuri. Un puternic seism de 6,0 grade pe scara Richter, produs la suprafață (4 km) în regiunea centrală Lazio, la granița cu Umbria și cu Marche, a devastat comunele Amatrice și Accumoli, în provincia Rieti, și Arquata del Tronto (Ascoli Piceno).

Citeşte şi: Abia transferat la Latina, Constantin Nica a tras sperietura vieţii: ”Nu m-așteptam să fiu primit cu un cutremur”

Unda groazei, pornită la 3:36 (ora locală), a durat 142 de secunde, fiind urmată de alte două cutremure la 4:32 și 4:33, de 5,4 și 5,1 grade, cu epicentrul lângă Norcia, ce au adăugat 60 de secunde dezastrului.

În total, 39 de seisme în 3 ore în zonele Perugia, Rieti, Norcia și Castelsantangelo sul Nera. Ultimul major, 4,9 grade, la 13:45.

"Jumătate din comună nu mai există"

Clădiri rase, case distruse, drumuri blocate, strigăte de durere. Peste 80 de morți, 100 de răniți, oameni disperați rămași fără acoperiș, dar și 150 de dispăruți sub dărâmături așteptând salvarea.

"Jumătate din comună nu mai există, e demolată. Spitalul este la pământ, nu mai avem lumină și telefoane. Un dezastru", zice primarul din Amatrice, celebră pentru patrimoniul de monumente.

Un minut de reculegere se ține, începând de ieri până duminică, înaintea tuturor evenimentelor sportive din Italia, iar toți sportivii vor purta doliu pe braț.

Jucătorii Foggiei au dormit în stradă

O echipă cantonată la Norcia, aproape de epicentrul violentului seism, și-a suspendat ieri stagiul. Jucătorii de la Foggia (foto 4), din Lega Pro, au fugit din hotel și au fost obligați să stea în stradă câteva ore.

"Tavanul și pereții tremurau, am trăit clipe de teroare. Noroc că hotelul e rezistent și, din fericire, n-am pățit nimic. În oraș au fost ore de panică, iar noi ne-am întins într-o parcare", a spus antrenorul Giovanni Stroppa.

Un motociclist a căutat sub dărâmături

Printre cei ce au ajutat la scoaterea supraviețuitorilor de sub clădirile prăbușite a fost și Romano Fenati (foto 5). Pilotul Moto3, de puțin timp dat afară de la Sky Racing Team a lui Valentino Rossi, a fost la Amatrice aflând că și casa bunicilor lui este avariată. Nimeni din familia sa nu a fost rănit în seism.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
831959706877275
Cristian Baltaru  •  25 August 2016, 15:32

Într-adevăr,imaginile arată proporțiile dezastrului din cele trei comune din Italia.Mare păcat penru viețile pierdute în acest cutremur.Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează