GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  POLUL SUD

Mai avea de mers doar 45km! Henry Worsley a murit la Polul Sud, după 71 de zile singur pe gheață

Foto: Henry Worsley / nationalgeographic.com
Foto: Henry Worsley / nationalgeographic.com

Articol de GSP - Publicat marti, 26 ianuarie 2016 14:30

Henry Worsley, un veteran de armată britanic în vîrstă de 55 de ani, a murit în timp ce încerca să devină primul om din istorie care cucerește Polul Sud singur și fără ajutor extern.

Worsley încerca să parcurgă celebra rută propusă de idolul său, Ernest Shackleton, în timpul expediției Endurance, în urmă cu fix 100 de ani. Parcursese deja 913 mile, adică aproximativ 1469 de kilometri, în 71 de zile, cînd a sunat pentru a chema ajutoare.

Worsley avea dureri mari din cauza epuizării, a deshidratării și a unei crize de stomac severe. Mai avea de parcurs doar 45 de kilometri pentru a bifa recordul, informează siteul nationalgeographic.com.

În ultimul său mesaj, Worsley a admis: "Vreau să continuu, dar mă tem că sosirea este peste puterile mele".

"Cînd eroul meu, Ernest Shackleton, mai avea doar 97 de mile pînă la Polul Sud, pe 9 ianuarie 1909, a spus că va fi sfîrșit la sosire. Prieteni, cu regret trebuie să vă spun astăzi, că tocmai am ajuns la sfîrșitul meu. Îmi ling rănile, care probabil se vor vindeca peste timp și aștept să mă obișnuiesc cu dezamăgirea. Pur și simplu, nu mai pot pune nici un schi în fața celuilalt" - Henry Worsley, în ultimul său mesaj, vineri

A fost preluat de un elicopter și dus de urgență la o clinică din Chile, dar medicii nu au putut să facă nimic pentru a-l salva. Rapoartele oficiale spun că Worsley ar fi suferit și de peritonită, o formă acută de apendicită.

142.000de dolari a strîns Henry Worsley pentru diferite organizații de caritate, care ajută soldați britanici care suferă diferite tipuri de handicap

 

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (13)
utaaradan
utaaradan  •  26 Ianuarie 2016, 22:19

Darwin...

tzoian
tzoian  •  26 Ianuarie 2016, 22:07
Postat de pedro_nr1 pe 26 Ianuarie 2016, 19:13

de ce ai scris "preetentii" ??? - ai cam dat cu batu in balta !

zici ca a dat cu batu-n balta pt ca a scris `preetentii`...eu zic ca a dat cu ciomagu in balta cand a spus ca pericolul este `eminent` :)

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  26 Ianuarie 2016, 19:22

...a murit ca un erou ...

Vezi toate comentariile (13)
Comentează