Articol de - Publicat miercuri, 19 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 19 noiembrie 2014 10:44

Noul preşedinte al României admitea acum aproape 5 ani că nu se poate lăuda cu lucruri importante făcute la Sibiu pentru sport, însă avertiza asupra alibiurilor pentru care nu se respectă orele de sport pe care elevii le fac la şcoală


Azi e preşedintele ales al României. Cu aproape 55% din cele peste 11 milioane de voturi din turul al doilea. Pentru încă o lună mai figurează ca primar al Sibiului, unde a cîştigat primul mandat încă din anul 2000. Klaus Iohannis e omul momentului în România. Dă declaraţii în fiecare zi, însă nici pe perioada campaniei electorale, nici după n-a fost întrebat niciodată despre viziunea sa despre sport.

A făcut-o Gazeta Sporturilor, într-un interviu realizat de Alin Fornade, la jumătate lui februarie 2010. Contextul acelui dialog? La scurt timp după ce Mircea Geoană pierduse cursa pentru Cotroceni, învins de Traian Băsescu, iar atunci, soluţia pentru postul de prim-ministru, dacă ar fi cîştigat PSD, era tocmai Iohannis. Azi, GSP republică interviul cu cel care la 55 de ani a primit peste 6 milioane de voturi şi care pentru următorii 5 ani va fi primul om al acestei ţări.

- Domnule Iohannis, e mai strîmt biroul de primar după ce aţi fost aproape de Palatul Victoria?
- Existenţa mea ca primar al Sibiului nu s-a schimbat. Recunosc că a fost o experienţă interesantă. Alegătorii au votat, acesta este rezultatul. Nu-mi pare rău că am intrat în acea discuţie, cred că Sibiul chiar a avut ceva imagine de cîştigat de aici. Eu mă simt în continuare foarte bine ca primar.

- Cînd eraţi profesor, aţi făcut ore de fizică în locul celor de sport?
- Ha, ha, ha. Nu, n-am făcut, cu toate că aş fi putut. Am fost tot timpul şi diriginte. Mi s-a părut o soluţie total greşită. Am avut colegi care au cerut de la profesorii de sport aceste ore pentru a aprofunda materia. Dimpotrivă, eu cred că elevii au nevoie chiar de mai multe ore de sport.

- Dar credeţi că au condiţii să facă sport la şcoală?
- De multe ori se vorbeşte de condiţii, care ar fi sau n-ar fi. Poziţie puţin falsă. Şi cînd am fost elev, am fost la şcoli care nu au avut săli de sport, n-au avut terenuri de sport, şi totuşi am făcut sport, am găsit locuri unde să facem sport şi, cîteodată, chiar cu rezultate foarte bune. A lega discuţia asupra orelor de sport numai de existenţa unui teren de sport pus la punct sau a unei săli de sport pusă la punct mi se pare o greşeală. Şi orele de sport trebuie făcute.

"Oamenii de afaceri să înfiinţeze cluburi!"
- Pe site-ul dumneavoastră, klausiohannis.ro, la secţiunea "realizări", nu e menţionat nimic legat de sport. De ce?
- În domeniul sportului, chiar dacă am avut preocupări, n-am avut realizări senzaţionale. Îmi doresc, ca orice sibian, să avem rezultate foarte frumoase. Momentan, singura echipă notabilă din Sibiu este cea de baschet. Însă, şi aici, reuşitele alternează cu insuccesele.

- Este o prioritate sportul pentru primarul Iohannis?
- Este o problemă importantă, însă, prin natura lucrurilor, cred că nu Primăria sau Consiliul Local trebuie să fie factorul principal într-o mişcare sportivă. Atîta vreme cît sportul de masă se practică inclusiv la şcoală, atîta vreme cît există o Direcţie de Tineret şi Sport, cred că acolo trebuie căutat iniţiatorul principal sau, asta ar fi sigur o soluţie excelentă, oamenii de afaceri să găsească o soluţie pentru înfiinţarea unor cluburi foarte performante.

"Întîi rezultate, apoi investiţii"
- De ce aţi desfiinţat FC Sibiu, deşi a fost foarte aproape de promovare?
- Echipa a fost neperformantă şi s-a desfiinţat pur şi simplu.

- De ce n-aţi schimbat managementul sau jucătorii în loc să desfiinţaţi echipa?
- Echipa a ajuns să aibă o contraperformanţă şi mi-a fost imposibil să mai găsesc finanţatori. E foarte simplu. Ştiţi că echipele găsesc finanţatori pe măsura rezultatelor. Or, dacă o echipă ajunge să nu mai aibă rezultate, şi finanţatorii devin foarte puţini. Şi atunci pur şi simplu am renunţat.

- Veneau şi 8.000-10.000 de oameni la un derby, un record pentru liga secundă. Publicul nu-i motiva pe investitori?
- A fost o fază foarte bună pentru FC Sibiu, cînd a ajuns pe o poziţie foarte bună. Însă de acolo lucrurile au involuat. Nici spectatori n-am mai avut în ultima fază şi nici jucătorii n-au mai fost motivaţi. A fost o situaţie în care am hotărît că mai bine ne oprim decît să ne facem de minune.

- Managerul Werner Keul i-a acuzat pe fotbalişti că au vîndut meciuri. Ce părere aveţi?
- Nu cred. S-au făcut multe declaraţii sub impulsul nervilor. Cînd o echipă pierde aproape tot, lumea devine foarte nervoasă şi apar tot felul de acuzaţii.
Eticheta vs. bicicleta

- Mai umblaţi cu bicicleta? Veniţi cu ea şi la birou?
- Ha, ha. Nu, acum, iarna, n-am mai ieşit cu bicicleta. Dar, în principiu, mai merg. Însă, nu vin şi n-am venit la serviciu cu bicicleta, din motive practice. Ţinuta cu care vin la birou este greu compatibilă cu bicicleta.

- Practicaţi şi alt sport?
- Timpul nu mi-a permis foarte mult să fac şi alt sport. Au mai fost ieşiri la tenis, de exemplu, dar mai mult de atît nu am reuşit. Am şi schiat, dar, din păcate, anumite mici probleme la genunchi nu mă mai lasă să fac astfel de sport.

Ridzi şi candidatura
- Ca premier, aţi fi menţinut Ministerul Tineretului şi Sportului?
- Este greu să vă răspund, fiindcă aş fi fost exponentul unei coaliţii, care ar fi venit cu o gîndire politică, inclusiv pentru structura guvernului.

- Cum aţi fi reacţionat dumneavoastră în cazul Ridzi dacă eraţi în locul lui Boc?
- Nu cred că actualul guvern are vreo treabă cu cazul Ridzi. Nu m-a preocupat foarte tare chestiunea. Dacă sînt acuzaţii foarte grave la adresa unui ministru, formaţiunea din care provine trebuie să facă o analiză şi să-i recomande fie să se retragă, fie să rămînă pe poziţie, în funcţie de ce rezultă de acolo.

- Veţi candida la următoarele alegeri pentru funcţia de preşedinte?
- Voi candida la viitoarele alegeri pentru Primărie.

- Luaţi în calcul şi o candidatură pentru Cotroceni?
- (Rîde). Acum, nu.

Alin Fornade despre Klaus Iohannis

Iohannis a rîs şi la finalul interviului realizat în 2010, cînd a fost întrebat dacă este interesat de o candidatură pentru funcţia de preşedinte, a rîs şi acum, după meciul electoral în două reprize. Nu am vorbit personal, cînd am stabilit întîlnirea din biroul de primar, ci am perfectat coordonatele cu ajutorul funcţionarului care avea în fişa postului şi relaţia cu presa. Nu am întîrziat nici eu, nici edilul, iar discuţia a ţinut exact cît a fost programată.

Au trecut patru ani de atunci, detaliile s-au estompat. Ştiu doar, cu riscul de a fi nepopular, dar e un risc pe care trebuie să şi-l asume un ziarist, că discuţia nu m-a încîntat. Omul din faţa mea nu şi-a deschis sufletul, a vorbit doar pentru că aşa a promis unui jurnalist. Sportul nu era treaba Primăriei, ceea ce pînă la un punct este corect, echipa de fotbal FC Sibiu, care s-a luptat şi pentru promovarea în prima ligă, a fost desfiinţată fiindcă era neperformantă, nu era important ca elevii să aibă unde să facă mişcare, se pot descurca şi printre betoane. Parcă aveam în faţă un robot, care-şi schimba rar inflexiunea vocii, probabil dintr-o eroare de sistem. Nu cred că i-a fost uşor să cânte imnul naţional în direct şi la o oră de vîrf.

Mult timp am rămas cu impresia că, dacă ar fi ajuns premier şi te-ar fi întîlnit căzut, pe stradă, fără puteri, înainte să-ţi întindă mîna, Iohannis te-ar fi întrebat dacă ai asigurare medicală.

Iohannis a fost ales preşedintele României chiar dacă nu e un tip charismatic. Şi electoratul a judecat nemţeşte.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”