INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA

Ţara tangoului halucinant » A început cea mai mare ligă din lume: Primera Division cu 30 de echipe!

Derby River - Boca pe Monumental într-o noapte cu ploaie torenţială la Buenos Aires: 1-1 pe 5 octombrie 2014 // Foto: Reuters
Derby River - Boca pe Monumental într-o noapte cu ploaie torenţială la Buenos Aires: 1-1 pe 5 octombrie 2014 // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 14 februarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 13 februarie 2015 21:54

Se vor juca 30 de etape, fiecare cu fiecare o singură dată, plus o rundă finală doar cu derbyuri alese de federaţie. Şi se va retrograda după coeficientul ultimelor 4 sezoane!

Planul nebun al lui Julio Grondona, "patriarhul" fotbalului argentinian, 35 de ani preşedinte al forului albicelest, decedat în 2014 la 82 de ani, a devenit realitate azi-noapte, o dată cu primul meci din noul campionat, Velez - Aldosivi.

În Ţara Tangoului, prima divizie are 30 de echipe, cum nu s-a mai întîmplat niciodată în istorie. O competiţie unică primăvară-toamnă (nu vor mai exista Apertura şi Clausura), ce depăşeşte orice imaginaţie. În care doar campioana şi vicecampioana se decid la puncte.

22 de echipe în 2020
O întrecere derulată în numai 30 de etape, echipele încrucişîndu-se o singură dată în 29 de etape. Iar runda finală va oferi numai derbyuri stabilite de federaţie: direct, cazul Clasicului Boca - River sau al unui Racing - Independiente, ori prin tragere la sorţi.

Cum s-a ajuns la 30 de formaţii? Pe lîngă cele douăzeci din stagiunea precedentă, au mai apărut zece invitate din divizia secundă: cele mai bune cinci din fiecare serie. Totuşi, nu vor rămîne 30 decît în 2015 şi 2016.

De anul viitor, vor retrograda (numai în funcţie de coeficientul din ultimele 4 stagiuni) mai multe echipe decît numărul promovatelor. Şi, în 2020, se va ajunge la 22 de participante! Un cerc halucinant de 5 ani!

Cad 3 după tur!
Regulamentul nemaivăzut prevede o altă idee stranie: în 2016, după prima parte a campionatului (care porneşte tot cu 30 de echipe) retrogradează trei şi promovează una. Iar returul se dispută cu 28 de formaţii!

Cum se stabilesc calificatele în cupele AmSud
Copa Libertadores (3 bilete)
- campioana şi vicecampioana: direct
- locurile 3-6: turneu de baraj cu semifinale şi finală; cîştigătoarea se alătură primelor două clasate

Copa Sudamericana (5 bilete)
- învinsa din finala turneului locurilor 3-6
- încă 12 echipe (poziţiile 7-18 în campionat) joacă 6 meciuri de baraj;
- cîştigătoarele plus cele două formaţii învinse în semifinalele pentru Libertadores mai dispută un meci direct;
- cele 4 care se impun au tichetele pentru a 2-a întrecere continentală

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  15 Februarie 2015, 09:55

Mare porcarie , ce a ajuns fotbalul in ziua de azi !!

brto
brto  •  14 Februarie 2015, 22:40

N-are niciun sens la mijlocul turului sa retrogradeze 3 si sa promoveze 1, aia care promoveaza ce face? Cu ce puncte vine? Nu poate sa vina cu 0 puncte, pentru ca atunci ce motivatie ar mai avea sa mai joace? Foarte bun sistemul cu 30 de echipe parerea mea, asa ti se vede valoarea.

ortega
ortega  •  14 Februarie 2015, 13:34

De așa porcărie numai Dragomir era în stare ... De fapt ... prostului ăla de Grondona, probabil i se zice Mitică prin Argentina ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează