FOTBAL  »  DERBY DE ROMANIA  »   STEAUA - DINAMO 0-0

VIDEO Derby de România a strălucit doar în tribune: Steaua - Dinamo 0-0

Articol de - Publicat luni, 10 august 2015 00:00

Dinamo a început mai curajos, Steaua a pus stăpînire pe meci în repriza a doua prin efortul extraordinar al lui Adi Popa. Nu a fost însă de ajuns pentru o victorie, Cerniauskas şi apărarea din faţa lui luptînd cu disperare să nu ia gol.

159. De 159 de ori au stat faţă în faţă. 67. De 67 de ani se joacă Steaua- Dinamo. Dincolo de numere, oamenii. Fotbaliştii, antrenorii lor, suporterii. Parfumul verde crud al derby-ului. Dincolo de numere şi de oameni, tradiţia. Peste toate, fotbalul.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Fotbalul tinerilor de acum 6 decenii, care acum sînt umbre, fotbalul celor care abia astăzi învaţă ce înseamnă Steaua-Dinamo, Dinamo-Steaua. Ambiţie, pasiune, dăruire, sacrificiu, durere, emoţie, speranţă, suferinţă, dezamăgire, poveste, bucurie. Bucuria de a juca.

Reabilitarea ideii de derby

Ştiu toate lucrurile astea Breeveld, Alcenat, Toşca, Feussi, Gnohere, Vojnovici, Marc?

Sînt pregătiţi? Dar noi ştim? Sau am ştiut şi am uitat? Nu mai contează, derby-ul trebuie reabilitat. Anii din urmă nu au fost prea darnici, Rădoi şi Rednic sînt firi diferite, însă nu păcălesc fotbalul ascunzîndu-se în spatele tacticii, care la rîndul ei ascunde frica.

Hamroun, Chipciu, Adi Popa şi Tade sînt armele de atac ale Stelei, Matei, Rotariu, Lazăr şi Gnohere, ale lui Dinamo. Hamroun şi-a însuşit rolul conducătorului de joc cu nonşalanţă şi responsabilitate, Lazăr pare cel mai activ mijlocaş din tabăra cealaltă.

Ca dovadă a intenţiilor ofensive, Rednic l-a lăsat pe bancă pe Nedelcearu şi l-a împins la închidere pe Steliano Filip, lîngă Vojnovici. Vojnovici are multă voinţă, are banderolă de căpitan şi cam atît.

Dinamo verticalizează, Steaua combinativă

Hamroun trimite cu capul spre poarta lui Cerniauskas în minutul 6, după o centrare a lui Guilherme. Trei minute mai tîrziu, Filip intră în zonă centrală şi şutează bine, pe jos. Cojocaru respinge, nu fără efort. Este şi prudenţă şi scrîşnet de dinţi în faptele celor 22 de pe teren. Care teren nu arată formidabil.

Dinamo vrea să iuţească şi să verticalizeze, iar Lazăr (13) se află la originea altui şut care îi creează probleme portarului stelist. Acelaşi Lazăr trece apoi pe lîngă Breeveld ca pe lîngă un cetăţean victimă a căldurii. Băieţii antrenaţi de directorul sportiv Rădoi pun stop avîntului dinamovist şi încep să cîştige teren prin pase repetate.

După o minge pierdută de Vojnovici, Alcenat pasează precis în careu, unde îl găseşte pe Chipciu (19), iar şeptarul stelist ratează singur cu Cerniauskas. Sau apără Cerniauskas? Tot Chipciu (37), atent, dar nu foarte lucid, intră în suprafaţa de pedeapsă ca în propriul apartament. Odată pătruns acolo se panichează şi pasează spre un Tade neatent şi mereu în urma fazei.

Rednic mută primul. Dar nu e şah!

Feussi rămîne la cabine, intră Nedelcearu. Asta înseamnă că Fai trece pe flancul drept al apărării dinamoviste, iar Filip cel bun la toate se duce pe postul care l-a consacrat, acela de fundaş stînga cu veleităţi ofensive. Nou intratul Nedelcearu îşi ia locul lîngă Vojnovici, ceea ce măcar în teorie înseamnă un filtru suplimentar în calea construcţiei ofensive steliste.

Jocul are şi momente bune, cînd se aeriseşte, şi momente opace, cînd pasele nu-şi găsesc adresa. Adi Popa îi pune la treabă pe Filip şi pe Mevlja, Chipciu continuă să tragă de el, convins că din pasa neagră ieşi nu doar cu o pasă bună. În minutul 64, Cerniauskas are o intervenţie de mare portar în faţa lui Chipciu, aflat la capătul unei acţiuni destabilizatoare a lui Popa.

Ştefan cel Mare se apără!

Apărarea dinamovistă suportă tot mai greu presiunea acţiunilor în viteză ale lui Popa, numai  că de data asta Tudorie (67) e cel care refuză contactul vizual cu poarta dinamovistă, deşi fundaşii din faţa lui Cerniauskas erau pe undeva pe jos. Intră şi cavaleria uşoară la Dinamo, adică Patrick Petre, şi iese cavaleria prea uşoară, adică Rotariu, o umbră purtătoare de tricou.

Atacurile steliste par să se stingă, însă este doar o impresie, Chipciu curentează transversala cu un şut formidabil de la 25 de metri. Galeria din Ştefan cel Mare, cu Ştefan cel Mare desfăşurat pe un banner enorm, este mult peste nivelul echipei, care munceşte să scape cu faţa curată şi cu poarta neperforată.

Steaua are calitate fotbalistică superioară, Dinamo are dăruirea outsiderului. Asta pe tabelă se poate traduce şi prin 0-0, deşi poate părea nedrept.

Tom şi Jerry şi o promisiune

Un derby curat, nu un derby mare. Un derby cu o cantitate de fotbal considerabil superioară celei alocată tacticii fricoase, nervilor, tragerilor de timp sau simulărilor. Cineva ne strigă că a fost un meci care a semănat cu o bătaie între motanul Tom şi şoricelul Jerry. Este deja un cîştig. Aşteptăm spectacolul în play-off! Apropo, cine a fost Tom şi cine Jerry?

 

Îi promite pe Sînmătean şi Szukala

Întrebat care sînt șansele ca Lucian Sînmărtean, 35 de ani, şi Lukasz Szukala, 31 de ani, să revină la Steaua, Gigi Becali a comentat: "Îi vreau pe amîndoi, dacă salariu nu e o problemă pentru ei. Cred că îi luăm dacă îşi vor rezolva probleme de la Al Ittihad. Să stea toată lumea liniştită, nu o să las eu Steaua aşa". "Nu cred că salariul meu şi al lui Szukala ar fi o problemă! Dacă ne vom rezolva situaţia la Al Ittihad, nu va mai fi nevoie să ne gîndim să luăm aşa mulţi bani", spunea Sînmărtean zilele trecute.

 

"E un rezultat echitabil, dar pe vremea cînd eu eram copil era alt nivel. Noi sîntem în reconstrucţie, important e că n-am pierdut. Sînt bucuros că fanii noşti au fost superiori şi ne-am simţit ca acasă"
Steliano Filip, mijlocaş Dinamo

"Meritam să cîştigăm acest meci, am fost mai buni decît Dinamo. A fost urît că nu am reuşit să marcăm nici un gol. În a doua repriză i-am înghesuit pe adversari în careul lor şi-am avut o mulțime de ocazii"
Guilherme Sitya, fundaş Steaua

"Acest rezultat de 0-0 e corect doar pentru prima repriză. După cum am jucat trebuia să-i batem. Sînt foarte bucuros că domnul Becali mă consideră cel mai bun din Liga 1. Mă motivează asta"
Jugurtha Hamroun, mijlocaş Steaua

"Nu sîntem deloc mulțumiți de acest rezultat. Pentru dinamoviști, acest punct e aur. N-au vrut să atace deloc. Cred că sînt foarte mulțumiți că au scăpat neînvinși"
Valentin Cojocaru, portar Steaua

"A fost un derby fabulos, fanii ne-au dus în spate.Trebuie să continuăm la fel şi în meciurile viitoroare. După mine acest scor e foarte bun. Nu are importanţă cine a dominat, important e rezultatul final"
Patrice Feussi, fundaş Dinamo

"Le-am cerut colegilor să mă ajute după ce am primit banderola din partea antrenorului. Am jucat foarte bine tactic, personal sînt foarte mulţumit de evoluţia mea şi de scor"
Alioşa Vojnovici, mijlocaş Dinamo

Ce a spus Gigi Becali după meci:

  • "Am jucat cu o echipă de copiii şi nu am reuşit să marcăm. Hamroun e cel mai bun jucător din Liga 1. În acest moment, Chipciu e blocat!"
  • "Nu avem atacant. Ne trebuie un vîrf pentru că nu marcăm. De asta nu am cîştigat azi. Avem jucători care sînt  buni la echipe mici, dar nu fac faţă la o echipă mare"
  • "Vreau să aduc un fundaş central, pentru ca Toşca să joace fundaş stînga. Guilherme nu e de nivelul Stelei, iar Alcenat a dormit pe el"

CIFRELE MECIULUI

Steaua Parametru Dinamo
59% posesie 41%
5 şuturi pe poartă 3
12 şuturi la poartă 7
8 cornere 4

 steaua dinamo 0 0

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (86)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  10 August 2015, 23:26

astia sunt dinamovistii,lmao niste petarde ,umilinta in adn continua,ei nu ne mai bat 100 de ani cu fundu in poarta

samertx
samertx  •  10 August 2015, 12:00
Postat de us27mereusuperiori pe 10 August 2015, 11:19

*** Dinamo cu lotul pe care Negoita a cheltuit fix zero *** ca acceptati mizeria asta. Problema noastra este Steaua care nu arata bine de loc! O echipa bunica nu extraordinara trebuia sa va administreze un sec 3-0!

Cum a fost? ți-ai pus ochelarii de distanță să-l vezi pe Anghelache la VIP?

speedy73
speedy73  •  10 August 2015, 11:34
Postat de daniels7714 pe 10 August 2015, 11:14

niciodata nu se compara Camataru cu Tade , la acel gol era in stare sa traga si o garnitura de tren dupa el , avea si un bun joc de cap ...

nu se compara nici ce se juca atunci cu ce se joaca acum. nici spatiul de manevra pe care l-a avut Camataru. ca profil si calitati, mi se par asemanatori. ca valoare...nu stiu ce sa zic. un banal logan nou e superior din toate punctele de vedere unui renault de acum 30 de ani :). alta generatie, alte pretentii, alte masini.

Vezi toate comentariile (86)
Comentează