FOTBAL  »  DERBY DE ROMANIA  »  STEAUA - DINAMO 1-1

VIDEO Cu Harlem, nu ca-n Harlem » Ținut pe bancă în startul partidei, Gnohere a punctat decisiv pentru un egal în Steaua-Dinamo: 1-1

Gnohere a marcat aseară cel mai important gol al său în tricoul lui Dinamo // FOTO Raed Krishan
Gnohere a marcat aseară cel mai important gol al său în tricoul lui Dinamo // FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 11 aprilie 2016 00:00

Intrarea lui Gnohere a transformat o posibilă umilinţă în încă un meci egal. Steaua a jucat mai mult şi mai ofensiv, Dinamo a speculat. Repertoriul cunoscut.

Există o viaţă a derby-ului care palpită dincolo de mode, tendinţe, clasamente, puternici ai zilei, interese, drame personale şi comedii naţionale. Glasul tribunei tună sub acoperişul transformat în obiect de muzeu al prostiei naţionale. Galeria dinamovistă trimite un mesaj aproape filosofic despre cum şi-ar netezi Steaua drumul spre titlu.

VIDEO: Vezi AICI frazele meciului!

Peluza stelistă răspunde brut, cu petarde. Rednic este îmbrăţişat de Reghecampf aşa cum vedem la casele mari ale fotbalului, apoi iese la marginea terenului cu zâmbetul lui plin de subînţeles. A pregătit nişte surprize adversarilor, cea mai mare fiind titularizarea lui Eric Bicfalvi ca vârf de atac. Hmmm!

Meniu complet de la chef Mircea

Şi mai mare este surpriza pe care o face apărarea dinamovistă jucătorilor ofensivi ai Stelei. Nu este o surpriză, de fapt, ci o invitaţie. Un meniu complet. Veniţi, poftiţi, serviţi-vă! Avem de toate, pentru toate gusturile.

Un aperitiv în aspic din pasele greşite ale lui Vali Lazăr. Aşa cum s-a întâmplat în minutul 11, la şutul lui Stanciu. O gustare caldă cu erorile de plasament şi de marcaj ale lui Hanca, locul pe unde zburdă Hamroun.

Vezi ocazia din minutul 12. O porţie zdravănă de som(o)n cu Ante Puljici, care doarme în faţa aceluiaşi Hamroun, dar şi a lui Stanciu sau Adi Popa. Şi piesa de rezistenţă a lui chef Mircea trois etoiles, varza a la Săftica preparată din panica lui Steliano Filip şi ghetele lui încălţate invers.

Ferea, respinge Steliano!

Autogolul lui Filip este o demonstraţie de precipitare, gândire înceţoşată şi sărăcie de mijloace tehnice. Fundaşul stânga dinamovist a vrut să respingă mingea centrată de Hamroun (13), care Hamroun traversase nestingherit încă o dată flancul drept al roş-albilor, acolo unde Hanca îşi îndeplinise cu brio rolul de jalon.

Steliano nu a reuşit decât să raşcheteze mingea, a cărei traiectorie a devenit coşmarul lui Cerniauskas. Trebuie spus că felul caraghios în care a arătat apărarea echipei lui Rednic a fost stimulat de adversar.

Presiunea exercitată de combinaţiile rapide dintre Stanciu, Hamroun, Chipciu şi Adi Popa, baloanele recuperate de Pintilii şi Bourceanu, superiori omologilor Palici şi Anton, au făcut ca Dinamo să arate şi mai rău. Un grup mediocru, cu o atitudine falimentară şi fricoasă.

Cine n-are bizoni să-i cumpere!

Rednic nu avea de ales, trebuia să schimbe ceva la pauză. Şi nu ezită, nu este omul care să ezite. Vali Lazăr iese şi intră Harlem Gnohere, ceea ce înseamnă că Bicfalvi se retrage în spatele francezului, iar Kortzorg se transformă în aripă stânga. Steaua merge înainte cu aceeaşi formulă, inclusiv cu Tamaş şi Momcilovici pe benzi, formulă inteligentă, care a eliberat din aglomerarea pe centru anticipată de Reghe.

Repriza secundă începe abrupt, cu Anton care recuperează o minge din picioarele lui Stanciu, acţiune continuată de Palici cu o pasă curată spre Gnohere. Vârful de-abia introdus pe teren intră hotărât cu mingea la picior şi şutează simplu, pe jos, fără speranţe pentru Niţă. Au trecut doar două minute de la reluare, este 1-1 şi începe din nou meciul. Mai ales pentru Dinamo. Sau pentru Steaua?

S-a blocat Reghe?

Bourceanu începe să greşească pase, Pintilii a luat deja un cartonaş galben, ce-i drept şi cu concursul smereniei sale Alexandru Tudor. Galeria lui Dinamo cântă şi domină atmosfera cu o autoritate pe care începe să o capete încet, încet şi echipa.

Reghe pare blocat sau prea sigur pe forţele băieţilor lui, care ratează o ocazie prin Hamroun (58), dar abia scăpaţi de ocazia imensă a lui Rotariu (56), care i-a mai întins o mână de ajutor lui Niţă pentru trenul de Franţa.

Stanciu se agită mult, Chipciu la fel, Adi Popa a cam dispărut, realizările nu sunt pe măsură. În sfârşit, Reghecampf simte că nu mai e timp de pierdut, aşa că Tamaş îi lasă locul lui Enache. Oare acolo era problema? Dar poate fi Tade soluţia?

De ce Nedelcearu?  

Schimbarea lui Rotariu cu Nedelcearu a fost semnalul retragerii dinamoviste într-un moment în care lucrurile începuseră să meargă (mai) bine din punct de vedere ofensiv. Ciudat! Tade intră în locul lui Bourceanu, iar Steaua pune din nou stăpânire pe centrul terenului. Se trezeşte Adi Popa, Steliano Filip îşi activează din nou modulul "avarie".

Lansat de pasele şi centrările lui Popa, Tade arată cu adevărat bine. Arată a vârf. Iar Dinamo se apără eroic după ce atacase cu o consistenţă nebănuită. În minutul 76, Tade are victoria în bocanc, dar bocancul refuză şi trimite peste. Nu este cel mai bun derby posibil, dar nici cel mai rău. Meciul are o încărcătură sporită de ardoarea cu care se joacă.

Peste toate, un egal cu senzaţie de deja vu şi puncte pierdute în contul unei echipe din Giurgiu. Cu Astra, Dinamo a arătat altfel. Aşa cum pretenţioşilor săi suporteri nu le place. Sau le place?

Pintilii s-a eliminat singur!

Steaua a jucat în inferioritate ultimele două minute ale derby-ului, fiindcă Pintilii a căutat al doilea "galben"! El l-a primit pe primul după un fault la Anton şi, cum strânsese 4 cartonaşe în play-off, era suspendat pentru meciul de sâmbătă, cu Astra. Dar stelistul a oprit un atac al lui Bicfalvi în minutul 90+1 și și-a "făcut rost" de eliminare.

Cum a luat "roşu", va sta în partida cu Astra din Cupa Ligii, de miercuri. La fel a gândit Junior Morais, de la Astra. Brazilianul a "cerșit" eliminarea în partida cu Viitorul din aceleași motive ca Pintilii.

Gnohere, gol după 7 meciuri

Rednic a rezistat doar 45 de minute fără niciun atacant autentic pe teren. A realizat că Bicfalvi e stingher în avanposturi, astfel că a decis să-l introducă pe Gnohere din startul reprizei secunde. Iar "Puriul" a scos iar ceva magic din joben: "Bizonul" a punctat după 7 meciuri în care nu mai găsise plasa porţilor adverse. Prima reuşită a lui Gnohere în play-off, mai punctase o singură dată în 2016, cu Chiajna (4-0).

Filip, încurajat

Steliano Filip n-a fost blamat de către colegi niciun moment după autogolul din minutul 16. Fundaşul stânga a fost încurajat de pe margine, dar şi din teren, iar la pauză Rednic l-a întrebat dacă este capabil psihic să ducă meciul mai departe. A primit un feed-back pozitiv, iar Filip a continuat şi-n repriza secundă.

MM pe bancă

Aseară, a fost primul meci în care Mihai Stoica a revenit pe banca de rezerve a Stelei. Aşa cum anunţase, de fapt, de zilele trecute. MM are acum funcţia de director sportiv al roş-albaştrilor. La final, oficialul Stelei a mers să le reproşeze ceva celor de pe banca de rezerve a adversarilor, în timp ce Nedelcearu şi Varela aveau un conflict pe gazon.

"Celebritatea? Stanciu? Vai de capul lui! A venit AC Milan după el? Îi dau eu bani lui AC Milan să-l ia mai repede, să scap de el! El ne-a pierdut meciul ăsta!"
Gigi Becali, patron Steaua

"Câți ani are domnul Tudor? 45? Aha. Îl sfătuiesc să se lase, pentru că nu se poate să fluiere orice duel. Noi suntem la fotbal, nu e un sport pentru bărbați nu pentru fetițe"
Mihai Pintilii, mijlocaș Steaua

"Lupta se va da între noi și Astra în meciul viitor, Dinamo nu s-a bătut niciodată în acest an pentru titlu. Am făcut un meci egal, ce rost mai are să comentez prestația noastră? Dacă vrem să ieșim campioni trebuie să o batem pe Astra!"
Gabriel Tamaș, fundaș Steaua

"După pauză noi am intrat relaxați, dar nu mai aveam ce face! Eu am jucat acolo unde a decis antrenorul, am mai fost folosit pe partea dreaptă. Nu m-au surprins deloc cei de la Dinamo. Dar meciurile cu Astra nu o să fie niciodată un derby adevărat"
Gabriel Tamaș, fundaș Steaua

"Nu pot să comentez eu deciziile de arbitraj, dar îi aștept pe cei care văd că Steaua e dezavantajată să comenteze! Acum noi suntem la mâna noastră, trebuie să batem Astra și după să rămânem pe locul 1"
Adrian Popa, mijlocaș Steaua

"Am controlat tot meciul, dar din păcate parcă am mai trăit partida asta odată! Îmi pare rău că singura noastră greșeală ne-a costat! Noi am dat totul pe teren, dar n-am putut să facem mai mult"
Adrian Popa, mijlocaș Steaua

"E greu să mai sperăm la titlu, sunt opt puncte între noi și primul loc, șansele sunt mici, dar trebuie să mergem până la capăt! A fost un meci aparate și sunt bucuros că am avut șansa să mai joc într-un Derby de România!"
Eric Bicfalvi, mijliocaș Dinamo

"Am puterea să zâmbesc, de ce nu? Am început mai greu meciul, mi-am băgat mingea în poartă. Consider că i se poate întâmpla oricui. Important e că am jucat mai bine în repriza a doua și n-am pierdut"
Steliano Filip, fundaș Dinamo

steaua dinamo 1 1

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
andyandrei2015
andyandrei2015  •  11 Aprilie 2016, 13:51

noroc cu rednic *autobaza ,asta a facut solid pe unde s a dus si cu arbitrii,altfel dinamo termina anu pe 8 acolo unde ii e locul,asa termina pe 4,loc preferat,si foarte multe bucurii le a adus in ultimii ani

irinaspi
irinaspi  •  11 Aprilie 2016, 10:50

Curios...Daca tot articolul apartine lui Geambasu nu reiese de nicaieri de ce Tudor are nota 3 si un asistent nota 4...Poate la fel ca si mie nu i-o fi placut ca a intrat intr-un rol de actor in faze ca la schimbarea lui Romario...Dupa mine durul partidei a fost Bicfalvi cu o foarfeca in Varela si un fault cinic fara nici o treaba cu mingia la Tosca...Amuzanta si faza pe 16 m in care Stanciu este impins sub ochii lui Tudor la fel ca si penalty la Chipciu....Super amuzant comentariile sin studiouri...Chipciu a mai facut un pas dupa fault si apoi cade...Trebuia sa lase Tudor legea avantajului la penalty?...Si sunt atiti comentatori care numai ei le stiu pe toate...

alexbibirica1
alexbibirica1  •  11 Aprilie 2016, 09:53

hotiile ciumei rosii (era si dancu langa negoita) ... militia strikes back ... hotia lui tudor si a aditionalului din dreptul portii lui cerniauskas din prima repriza (in a 2a repriza in dreptul portii lui cerniauskas era catalin popa - arbitru din meciul cu voluntari,cel care nu a acordat Stelei 3 lovituri de la 11 m) + cea a tusierului ghinguleac (si zic ca e hotia lui ghinguleac pt ca in faza in care rotariu n-a dat gol singur cu nita,toti credeam ca e offside ... dar tusierul a lasat jocul sa continue pe buna dreptate ... nu putem spune acelasi lucru si despre faza in care Chipciu a scapat singur cu portarul lui mircea rednic) , ca sa nu mai zic nimic de al 6'lea arbitru,cel de rezerva si anume sebastian stoianof (cel care a anulat Stelei golurile 1 si 2 la meciul cu astra) ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close