FOTBAL  »  DERBY DE ROMANIA  »  STEAUA - DINAMO 1-1

VIDEO Focuri de artificii. Şi foc de paie » Un meci început bine a ajuns să fie jucat la trecerea timpului: Steaua - Dinamo 1-1

Hanca a fost mai eficient în acest sezon de Liga 1 pentru Dinamo, decât Stanciu pentru Steaua. Primul are până acum trei pase decisive, Nicuşor un gol și nicio pasă // Foto: Raed Krishan
Hanca a fost mai eficient în acest sezon de Liga 1 pentru Dinamo, decât Stanciu pentru Steaua. Primul are până acum trei pase decisive, Nicuşor un gol și nicio pasă // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat duminica, 21 august 2016 00:00

Începuse bine. Steaua se ţinea de cuvânt, declanşând tăvălugul din primul minut. Dinamo răspundea cu contraatacuri aspre. Repriza secundă a anulat totul. Ne-am întors la miuţa noastră tacticizată

Bună seara, stimaţi iubitori ai fotbalului. Transmitem de pe Stadionul Naţional "Kim Ir Sen" din Phenian, unde se dispută derby-ul campionatului Republicii Democrate Coreene. Nu? Nu suntem la Phenian? Suntem la Bucureşti? Scuze.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Văzusem forţele de ordine cum dezbracă nişte suporteri echipaţi cu pelerine albe. Gata, am înţeles, albul semnifică doliul la multe popoare asiatice, iar noi asistăm la o sărbătoare. De aici confuzia. Plus că, după ce te-ai fript cu supă, trebuie să sufli şi-n iaurt. Sau în telemea.

Toţi 4 pe teren

Să trecem la lucrurile serioase, la fotbal. Ia să vedem, doar Steaua Bucureşti sau doar Dinamo Bucureşti? Sau şi una, şi alta? Aşa ar fi frumos. Oricum, nu este timp de politeţuri. De menajamente, nici atât. Steaua începe furioasă, ştim de ce, şi face posesie în stilul Olandei din finala cu Germania. Iertată fie exagerarea!

Reghecampf trimite 4 oameni noi în primul "11". Ultimii transferaţi, titulari în Derby. Mitrea, Boldrin, De Amorim, Florin Tănase. Curajul lui Reghe, vrerea patronului? Nu mai contează, faptul este că De Amorim pare să fi jucat de la juniorat lângă Stanciu şi Hamroun.

Rotariu are cap

Steaua atacă şi pe stânga, şi pe dreapta. Aglomerează spre centru cu Enache şi Momcilovici, lecţie deprinsă de la Manchester City. Dinamo se apără. Şi contraatacă. Gnohere scapă spre poarta lui Niţă, ţine de minge. Are greutate, are şi ceva tehnică. Apoi vine pasa spre Lazăr, care nu este în ofsaid, dar care singur cu Niţă nu poate trimite în poartă.

O face imediat Rotariu (12), care reia surprinzător cu capul, pe spate, păcălindu-l pe Niţă împreună cu Hamroun, care mângâie şi el mingea înainte ca aceasta să treacă printre picioarele portarului stelist. Este 1-0 pentru Dinamo, iar furia roş-albaştrilor pare să se transforme în frustrare.

Răspunsul lui De Amorim

Se transformă în gol, fiindcă De Amorim (18) se simte în faţa apărării dinamoviste cum s-au simţit Aguero şi Silva în faţa celei steliste. Trece uşor de Romera şi şutează în dreapta porţii apărate de Brănescu. Şutul este bun, la firul ierbii, dinamovistul plonjează cu întârziere. La 1-1 se încing şi spiritele, vorba vine, se încing nervii jucătorilor care fac şi o scurtă partidă de lupte libere, sancţionată de Radu Petrescu cu cartonaşe galbene pentru Gnohere şi Tamaş.

Mijlocaşii stelişti continuă să lucreze, Stanciu intră în joc, greu, dar intră, Boldrin munceşte anonim, dar nu inutil, Popa şi Hamroun sunt responsabili cu accelerările. Dinamo răspunde cu Palici, care este corespondentul lui Boldrin, şi cu Busuladzici, favoritul lui Andone. Mevlja şi Nedelcearu stăpânesc bine jocul la cap şi joacă simplu, asta spre disperarea adversarilor care ştiu că pe jos fundaşii din Ştefan cel Mare sunt vulnerabili.

Ritm. Dorinţă. Realizări mai puţine

Panduru are dreptate la pauză, observând că meciul are ritm, că oamenii din teren vor să joace fotbal. Nu ştia ce urmează. Înainte de a intra la cabine, De Amorim (29) şi Vali Lazăr (36) îşi mai treceau în cont câte o ratare. Uriaşă a lui De Amorim, care ia la ţintă peluza stăpânită de galeria dinamovistă. Pauza nu aduce nicio schimbare de efectiv, nici de abordare.

Steaua insistă, Dinamo temporizeaază şi se bazează pe viteza lui Lazăr, pe forţa Bizonului şi pe fineţea tehnică a lui Rotariu, care nu se fereşte să mai şi lufteze. Stanciu (50) mai trimite un avertisment către poarta lui Brănescu, iar Reghecampf face prima mutare cu Achim în locul lui De Amorim. Semn de prudenţă sau a simţit că noul transferat nu mai are combustibil? Vom vedea.

La trecerea timpului

Andone schimbă şi el. Defensiv. Ionuţ Şerban îi ia locul lui Lazăr, căruia nu prea îi mai ieşeau driblingurile în faţa lui Enache. Partida intră într-un pasaj de monotonie, cu atacuri steliste şi tentative palide de contre dinamoviste. Boldrin (73) şutează sănătos, Brănescu replică în acelaşi ton. Unii joacă la trecerea timpului, ceilalţi privesc cum se scurg minutele.

Bruma de spectacol se topeşte şi derby-ul începe să ne aducă aminte de seceta din anii trecuţi. În limbajul antrenorilor, asta se cheamă tacticizare. Organizare defensivă, atacuri poziţionale. Limbajul suporterilor este mai simplu. Moartea pasiunii. Dar pasiunea nu moare niciodată. Nici speranţa că data viitoare va fi altfel.

13 nume noi în marele meci

Derby-ul cu numărul 137 a făcut aseară botezul pentru 7 titulari şi 6 rezerve. Steaua i-a avut drept debutanţi în marele meci pe Mitrea, Florin Tănase, Boldrin, De Amorim, aceştia fiind titulari, în timp ce Aganovici, Ovidiu Popescu şi Achim au fost rezerve.

Dinamo a oferit prima prezenţă contra Stelei titularilor Brănescu, Romera şi Busuladzici, în timp ce rezervele Penedo, Mihai Popescu şi Daniel Popa au fost la primul derby din carieră.

Fără  Roti

Steliştii au ţinut să le plătească dinamoviştilor cu orice ocazie poliţa coregrafiei de marţi seară. Astfel, crainicul stadionului n-a anunţat la megafon numele autorului golului dinamoviştilor, Dorin Rotariu, care a deschis scorul. Glasul crainicului a revenit odată cu primele cartonaşe galbene.

Petrescu, greşeli mari

Radu Petrescu a făcut ieri mai multe erori de arbitraj, dezavantajând, pe rând, ambele tabere:

  • În minutul 14, nu îi dă al doilea galben lui Tamaş, pentru un fault clar la Gnohere, la care lasă jocul să continue.
  • La cealaltă poartă, Hanca îl calcă pe De Amorim în careu. "Se impunea penalty", a spus Dan Lăzărescu, expert DolceSport;
  • În minutul 69, Steaua ar fi putut primi al doilea penalty, însă Petrescu a lăsat jocul să continue după ce Romera l-a împins pe Hamroun.

Ce a spus Reghecampf după meci:

  • "Cred că am făcut un meci bun. Ei s-au apărat foarte bine. E păcat că am primit gol la singurul corner pe care l-a avut Dinamo. A fost o neatenție a lui De Amorim, dar e bine că am revenit în joc. Cred că încet-încet ne facem o echipă competitivă"
  • "Mă bucur pentru Willy că a marcat, mă bucur pentru jocul lui Ricky Boldrin. Însă trebuia să avem mai multă răbdare, să marcăm mai mult. Am pierdut ușor foarte multe mingi"
  • "E foarte greu să joci din 3 în 3 zile. Avem deja 8 meciuri oficiale în noul sezon. Noi azi am încercat să ne folosim de toți jucătorii. Cei doi de la Astra au venit foarte bine și am zis să ne folosim de ei. Înfrângerea de marți s-a văzut și azi, s-a resimțit în jocul nostru"
  • "A fost o atmosferă foarte frumoasă. Și suporterii de la Dinamo, și cei de la Steaua au făcut spectacol. Azi nu am simțit foarte multe lucruri în plus din partea celor de la Dinamo"
  • "La City vom merge să nu primim goluri. Avem probleme de lot, probabil vom da posibilitatea jucătorilor care au evoluat mai puțin să joace în Anglia. E clar că rezultatul de 5-0 nu-l putem întoarce"
  • "Sperăm să îl recuperăm pe Pintilii după o lună, Toșca lipsește 2-3 săptămâni, Bourceanu a fost răcit după meci, Momcilovici a avut și el dureri"

Ce a zis Andone după meci:

  • N-am făcut o partidă foarte mare, ne-au surprins în 4-3-3. Noi știam că joacă Achim. Am pierdut prea repede posesia, contraatacurile nu le-am finalizat bine. Popa a adus mingi bune în faţa porţii, De Amorim a dus şi el mingea în faţă foarte bine.
  • Ne-au surprins cu şase jucători de atac şi prin aşezare, rezultatul e echitabil.
  • Am vorbit cu Steliano Filip, a vrut să facă fault tactic, să oprească jocul, nu a vrut să-l lovească pe Adi Popa.
  • Am încercat să jucăm pe contraatac şi am vrut să facem presing mai sus, linia de apărare trebuia să o avem la mijloc, dar nu ne-a ieşit.
  • Aş mai dori doi jucători ca Gnohere, pentru că e un superatacant. Serios vorbind, mai aştept două transferuri. Avem nevoie de încă un atacant şi un mijlocaş.
  • Mi-era dor de o victorie în Derby mai mult decât de Derby.
  • Popa a venit din divizia B şi a intrat în Derby, nu cred că se aştepta el acum câteva luni la asta. E corect cu fotbalul şi creează competiţie pe post.

"Steaua a încercat să controleze meciul pasând, cu cei doi fundaşi laterali urcaţi la mijloc, dar nu au reuşit să finalizeze ce şi-au propus. Dinamo a jucat bine pe contraatac"
Christoph Daum, selecţioner România

"De Amorim are calităţi, e un jucător bun, de perspectivă, dar nu este o variantă pentru România până în acest moment"
Christoph Daum, selecţioner România

"Am vrut să dau gol, dar nu mi-a ieșit, deși am dominat meciul. Nu fac comparații între Steaua și Astra. Aici sunt jucători de mare valoare și aici suntem obligați să câștigăm fiecare partidă"
Rick Boldrin, mijlocaș Steaua

"Noi am jucat mai bine, trebuia să luăm trei puncte, dar ăsta e fotbalul. Am simţit că Hanca m-a faultat, am şi căzut, cred că a fost penalty, dar asta e, mergem înainte"
William De Amorim, mijlocaş Steaua

"Am făcut febră musculară de la primul antrenament al Stelei, sunt doar de o săptămână aici şi nu sunt obişnuit cu antrenamentele astea, e mai greu decât la Astra"
William De Amorim, mijlocaş Steaua

"Steaua are jucători care profită de spaţii, aşa că am fost foarte atenţi din punct de vedere tactic, nu am pierdut, suntem acolo, în faţă, e bine până la urmă, chiar dacă nici nu am câştigat"
Dorin Rotariu, mijlocaş Dinamo

"Aşteptăm meciul retur să vedem care echipă e mai bună, pentru că rezultatul acesta a fost echitabil, ambele formaţii şi-au creat ocazii de gol. Am condus, dacă ne concentram mai bine puteam spera la o victorie"
Valentin Lazăr, mijlocaş Dinamo

"Am avut informaţii despre formaţia pregătită de Steaua în dimineaţa meciului, ştiam exact cu ce jucători va începe Steaua, n-am fost surprinşi cu nimic"
Valentin Lazăr, mijlocaş Dinamo

"Din păcate, Steliano Filip nu s-a maturizat! În loc să rupă gura târgului, i-a rupt gura lui Adi Popa"
Dumitru Dragomir la sport.ro

50este cifra la care s-a ajuns, după meciul de aseară, în dreptul egalurilor în derby-urile Steaua - Dinamo jucate în campionat

Cifrele Meciului

53% Posesie 47%
11 Şuturi la poartă 9
4 Şuturi pe poartă 5
8 Cornere 1

 steaua dinamo 1 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (53)
marius969
marius969  •  21 August 2016, 18:59
Postat de potera pe 21 August 2016, 13:22

Te inseli amice, te inseli. 1. In 86, spre surprinderea tuturor, desi se juca in Spania, Steaua nu si-a bagat autobaza in poarta, nici nu se pricepea la asa ceva, iar Cartu inca nu ajunsese antrenor. Au jucat deschis, frumos si in viteza. 2. In contrapartida, Dinamo inca se tot pregateste de Champions Leaque, cum o fi ca niciodata sa nu joci in cea mai importanta competitie pentru echipele de fotbal? 3. Cum ar trebui sa te simti cand vezi ca adversarul isi permite sa experimenteze intr-un joc cu tine, mai ales ca importanta rezultatului crescuse dupa catastrofa cu cetatenii?

stii traseul stelei din 1986? au intalnit doar 5 echipe, dintre care doar 2 puternice (anderlecht si barcelona), in sferturi marea echipa Kuusysi Lahti a fost eliminata cu un gol in 86 (piturca) in deplasare cand filandezii erau calare pe stelisti...singurul meci cu adevarat bun a fost cel cu anderlecht (3-0), in rest..... "Au jucat deschis, frumos si in viteza", doar cei care spun ca a fost cea mai urata finala din istoria CCE si UCL sunt niste nepriceputi, doar tu esti un expert in fotbal....

andy56
andy56  •  21 August 2016, 15:24
Postat de potera pe 21 August 2016, 13:22

Te inseli amice, te inseli. 1. In 86, spre surprinderea tuturor, desi se juca in Spania, Steaua nu si-a bagat autobaza in poarta, nici nu se pricepea la asa ceva, iar Cartu inca nu ajunsese antrenor. Au jucat deschis, frumos si in viteza. 2. In contrapartida, Dinamo inca se tot pregateste de Champions Leaque, cum o fi ca niciodata sa nu joci in cea mai importanta competitie pentru echipele de fotbal? 3. Cum ar trebui sa te simti cand vezi ca adversarul isi permite sa experimenteze intr-un joc cu tine, mai ales ca importanta rezultatului crescuse dupa catastrofa cu cetatenii?

?!?!? baiete, ce fumezi? ori te-ai nascut dupa '86 (singura explicatie scuzabila in cazul aberatiilor debitate) 1) v-ati bagat cu dosu-n poarta, 100 de meciuri daca mai jucati cu Barca (ce nu era marea formatie de astazi, apropos....) ati pierde 98 si 2 le-ati termina la egalitate.....!!!! Dar deh, cand castigati intern totul prin decret iar in CCE mergeati inclusiv pe banii statului roman....totul pare altfel decat realitatea! 2) Dinamo si-a facut o super-echipa la finalul anilor 80 inceputul anilor 90! Putea castiga CCE de mai multe ori la rand! O spun Lippi, Sachi si-o sustinea regretatul Cruiff! 3) Singura vina majora aseara o poarta andone care este un FRICOS prin excelenta! Altfel, DOAR DINAMO BUCURESTI este singura echipa sanatoasa din toate punctele de vedere din fotbalul autohton! Iar rezultatele vor veni in viitorul apropiat! Stim ca ne denigrati pe toate caile si prin toate mijloacele insa, dupa fcsb, DINAMO ARE CEA MAI MARE CONTRIBUTIE LA COEFICIENTUL UEFA din 89 incoace! SI ASTA CU TOATE REZULTATELE SLABE AVUTE IN ULTIMII ANI!

potera
potera  •  21 August 2016, 13:22
Postat de marius969 pe 21 August 2016, 12:55

in 86 (marea voastra performanta) ati bagat tot parcul auto in poarta,tramvaie (cu tot cu vatmani), autobuze (cu buteliile de gaz pe acoperis)...... lasati vrajeala, daca erati buni dadeati 7 goluri. e vina dinamovistilor ca deamorim a dat peste dintr-o pozitie din care era mai greu sa rateze decat sa dea gol? sau ca din 9 cornere 8 nu au trecut de prima bara? FRUSTRAREA E MARE! ati dominat clar dar dinamo a avut mai multe suturi pe poarta ca voi.....

Te inseli amice, te inseli. 1. In 86, spre surprinderea tuturor, desi se juca in Spania, Steaua nu si-a bagat autobaza in poarta, nici nu se pricepea la asa ceva, iar Cartu inca nu ajunsese antrenor. Au jucat deschis, frumos si in viteza. 2. In contrapartida, Dinamo inca se tot pregateste de Champions Leaque, cum o fi ca niciodata sa nu joci in cea mai importanta competitie pentru echipele de fotbal? 3. Cum ar trebui sa te simti cand vezi ca adversarul isi permite sa experimenteze intr-un joc cu tine, mai ales ca importanta rezultatului crescuse dupa catastrofa cu cetatenii?

Vezi toate comentariile (53)
Comentează