INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

60 de ani de la accidentul aviatic în care au pierit 8 jucători de la Man. United » Cea mai dureroasă mărturie: "Mamă, du-mă acasă! Am meci sâmbătă!"

George Best încadrat la dreapta de Bobby Charlton și la stânga de Tony Drunne // Foto: Guliver/GettyImages
George Best încadrat la dreapta de Bobby Charlton și la stânga de Tony Drunne // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 05 februarie 2018 13:16

Duncan Edwards, decedat la 15 zile după tragedia de la München, avea 21 de ani când a murit. A fost cea mai mare pierdere a lui Manchester.

Plouă cu lacrimi la Manchester. Un oraș își plânge eroii dispăruți. Mâine se împlinesc 60 de ani de la tragedia aviatică de la München. 6 februarie 1958, ziua când aeronava BEA 609 s-a prăbușit pe aeroport la a treia tentativă de decolare pe o ninsoare cumplită.

United se întorcea de la Belgrad, după ce o învinsese pe Steaua Roșie, calificându-se în semifinalele CCE. Șapte jucători au murit pe loc. Duncan Edwards s-a stins 15 zile mai târziu. Povestea lui e cea mai dureroasă.

Prietenul lui Bobby

Duncan, 21 de ani, era cel mai bun prieten al lui Bobby Charlton. Făcuseră serviciul militar împreună (Bobby era cu un an mai mic) și erau colegi la Manchester și la naționala Angliei. Un mare talent, care visa de mic să joace la United. S-a remarcat rapid în acea faimoasă echipă a lui Matt Busby, supranumită Busby Babes, însă viața s-a frânt brusc, mult prea devreme.

După accident, Edwards a fost internat de urgență într-un spital din capitala Bavariei. Avea răni grave, dar nu-și pierduse optimismul. Mama lui, Sarah Anne, a retrăit toate acele clipe într-un interviu oferit presei britanice în 2003 (reluat de Sunday Mirror), chiar înainte să moară, la 93 de ani.

"Nu cred că ar fi rezistat la durerea de a nu mai juca fotbal"

"Când eu și soțul meu am ajuns la spital, Duncan era conștient, chiar dacă sedat. Primele lui cuvinte au fost: «Hai, mamă! Du-mă repede acasă. Am meci cu Wolves sâmbătă și nu pot să-l ratez»", și-a amintit părintele.

"S-a luptat pentru viața lui, s-a luptat mult. Era puternic, totuși, rănile l-au doborât. Cu medicina modernă, probabil că ar fi fost salvat, dar mi-au spus atunci că nu va mai putea juca fotbal niciodată. Și nu cred că ar fi rezistat la o asemenea durere".

S-a mutat în spate chiar înaintea decolării

Sarah Anne a aflat că, la primele două încercări de decolare, "Duncan a stat în partea din față a avionului. El și unii colegi jucau cărți. Apoi, înaintea celei de-a treia încercări, câțiva s-au mutat în spate crezând că e mai sigur. Exact acolo au fost cele mai multe victime".

Tatăl său, Gladstone, a fost distrus de pierderea băiatului (în 1947 îi murise și fata, la 3 luni și jumătate după naștere). Și-a abandonat serviciul și s-a angajat la cimitirul din Dudley, unde erau înmormântați ambii copii. A rămas alături de ei. z

"Duncan Edwards era ca un frate pentru mine. Mă simt îngrozitor numai încercând să le explic oamenilor cât de bun era" Sir Bobby Charlton, legenda lui Man. United

"Era mai mult decât mare. Era gigant. Părea o stea care strălucea pe cer. Lui îi eram inferior. Nu am cunoscut pe cineva mai dăruit de Dumnezeu"
Sir Bobby Charlton, legenda lui Man. United

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cldtoma
cldtoma  •  05 Februarie 2018, 20:01

macar puteati pune si voi o fotografie cu acea echipa a lui MU ! poza pe care ati pus-o voi este cu circa un deceniu mai tarziu ( in ea apare George Best ).

Vezi toate comentariile (1)
Comentează