INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

"Am avut nevoie de multă forță psihică pentru a rezista la Liverpool ca jucător de culoare" » Un fost atacant al "cormoranilor" povestește episoadele rasiste trăite în Anglia

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat luni, 03 octombrie 2016 13:57

Howard Gayle a jucat la Liverpool între 1977 și 1983. Deși a bifat numai 5 meciuri pentru cormorani în tot acest timp, el a rămas în istorie ca primul fotbalist de culoare din istoria echipei de pe Anfield Road.

În cartea sa, "61 minutes in Munich", Gayle acordă o atenție specială rasismului cu care s-a confruntat în debutul carierei sale.

"Am crescut în Norris Green, un cartier cu puține familii de culoare, deci pentru mine rasismul era un lucru ce aparținea cotidianului. Prin ceea ce povestesc nu intenționez să mă victimizez dar cred că e important să se știe adevarul cu privire la ostilitățile pe care le avea de suportat un jucător de culoare, la acea vreme".

Fostul atacant care s-a remarcat în tricoul lui Blackburn Rovers, relatează momente șocante petrecute în cantonamentul de la Melwood (n.r. baza de antrenament a lui Liverpool).

"Toți jucătorii care aveau o trăsătură distinctivă erau subiect de glume. Phil Thompson datorită mărimii nasului său, David Fairclough pentru că era roșcat, iar eu din cauza culorii pielii mele. Linia dintre glumă și jignire era foarte îngustă, ba chiar inexistentă uneori".

În autobiografia sa, Gayle nu uită nici problemele pe care le-a avut cu legendarul căpitan al lui Liverpool, Tommy Smith, despre care spune că: "Între fotbalistul și persoana Tommy Smith există diferențe uriașe. În timpul unui antrenament, am șutat către poartă, dar mingea l-a lovit pe el. La numai câteva secunde a început să-mi adreseze o serie de injurii rasiste care i-au șocat pe toți cei ce erau de față. Am știut că trebuie să-l înfrunt și exact asta am facut, dar în schimb n-am primit nicio scuză ci doar un spate întors".

Chiar dacă admite că lupta contra rasismului pe stadioane începe să dea roade, fostul fotbalist este de părere că va mai trece mult timp până ca oamenii să înceteze să se mai judece în funcție de culoarea pielii.

  • Howard Gayle a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Liverpool în sezonul 1980-1981, acesta fiind reperul cel mai important al carierei sale.

sursa: The Guardian

(George Vintilă)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează