INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ROMÂNIA - OLANDA, MARȚI, 14 NOIEMBRIE, 21:00, TVR 1 ȘI LIVETEXT PE GSP.RO

Analiza unei morți anunțate » România joacă marți cu o umbră: "Suntem o rușine! Duceți-vă la psihiatru! Doamne, Olanda s-a transformat în Andorra!"

FOTO: Guliver / Getty Images
FOTO: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 12 noiembrie 2017 12:52

Marile legende ale fotbalului batav, Johan Cruyff și Van Hanegem, au atras atenția încă din 2015. "Îmi rănesc ochii privind Olanda. Îi lăsăm pe cei lipsiți de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat". 

Nu e o mare realizare că jucăm un amical împotriva Olandei. Au rămas doar amintirile Olandei.

Patru generații fantastice, de fotbal-artă. Cruyff, Neeskens și Van Hanegem au fost eroii, cei care au creat Portocala Mecanică, tripleta Van Basten - Gullit - Rijkaard a propulsat Oranje în vârful Europei, echipa lui Bergkamp, Kluivert și a fraților De Boer a readus-o în careul lumii, iar Robben - Van Persie - Sneijder a fost de două ori atât de aproape de a împlini visul batav: titlul mondial.

Din acea ultimă formație de argint nu mai e decât Sneijder. Doar umbra lui, imaginea Olanda 2017. Olanda 2017 e un dezastru. Căderea totală a fotbalului-total. Dispariția sa. Însă e cronica unei morți anunțate.

"Trebuie să regândim planul. Să ne trezim odată!"

Johan Cruyff s-a stins anul trecut cu sufletul distrus. A văzut prăpastia în care aluneca sportul lui favorit la el acasă. "Marea noastră problemă e educația. A fotbaliștilor și a antrenorilor. Trebuie să regândim planul, e nevoie de o schimbare. Fotbalul olandez suferă. Priviți! Echipele de club sunt slabe în Champions și Europa League, campionatul e mediocru, iar acum și «naționala». Suferim peste tot", avertiza uriașul Johan în martie 2015.

Amenda tot ce se întâmpla la selecționată: "Jucăm înfiorător. Nimeni nu face ce trebuie. Suntem o rușine. Pur și simplu, îmi rănesc ochii privind Olanda acum". Și explica în cel mai dur editorial al său publicat în De Telegraaf: "Fundașii pasează mijlocașilor, iar aceștia o returnează fundașilor. Îi lăsăm pe cei lipsiți de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat. Să ne trezim odată!"

"O costisitoare eroare de judecată"

Nu s-a trezit nimeni în Olanda. O greșeală șocantă fusese deja făcută de federație. După plecarea lui Van Gaal, în 2014, KNVB l-a numit selecționer pe Guus Hiddink pentru un an, anunțând și înlocuitorul: Danny Blind. Primul nu a mai avut nicio motivație, fiind doar un interimar, iar al doilea nu era pregătit pentru o asemenea provocare. "O costisitoare eroare de judecată care ne-a destabilizat complet", avea să scrie mai târziu Valentijn Driessen, liderul departamentului fotbal la De Telegraaf.

"Doamne, s-a transformat în Andorra!"

Și situația e atât de dramatică încât Gary Lineker, fost golgeter englez, actual analist sportiv la BBC, a exclamat: "Doamne, Olanda s-a transformat în Andorra!". Oranje nu s-a calificat nici la Euro 2016, nici la Mondialul din 2018, juniorii săi nu au mai cucerit un titlu continental de cinci ani (Euro U17), cluburile au dispărut din Europa. Și antrenorii batavi, atât de căutați cândva, au devenit invizibili în principalele cinci campionate. Mai este doar Peter Bosz, care va fi și el concediat în curând probabil de la Borussia Dortmund.

Ce poți face când joacă Olanda

Azi, după încă un meci-deziluzie, 1-0 în Scoția într-un amical înspăimântător de slab, jurnalistul Sjoerd Mossou descrie exact starea "naționalei" portocalii. "Mingea se mută foarte încet de la un picior la altul. Am timp să-mi descarc bagajele din mașină, să-mi prepar cafea, să vorbesc cu mama despre renovarea băii, să ascult un cântec al copiilor și să răspund la două e-mailuri.

Între timp, mai privesc partida. Wijnaldum continuă să paseze. Când cineva trage, mingea depășește poarta, depășește peluza și iese din stadion", a comentat editorialistul de la Algemeen Dagblad, observând cu amar: "Ce de lucruri poți să facă cât timp echipa noastră e pe teren!". Această echipă vine azi la București. Umbra Olandei. 

"Nu mai știm să atacăm, nu mai știm să ne apărăm, formația noastră joacă de-a latul în loc să caute profunzimea. Nu asta aștepți de la Olanda"
Johan Cruyff, în 2015, cuvinte valabile și astăzi

"Olanda nu mai domină jocul, nu are vârf și trebuie să se descurce fără clasa individuală a lui Arjen Robben. E nevoie de un plan alternativ în atac"
Maarten Wijffels, ziarist Algemeen Dagblad

3 selecționeri
a schimbat Olanda în ultimii 3 ani: Guus Hiddink, Danny Blind și Dick Advocaat

22 de ani
au trecut de când ultima echipă batavă a câștigat Champions League: Ajax, în 1995

29 de ani
s-au scurs de la unicul titlu cucerit de Portocala Mecanică: 2-0 în finala CE 1988 cu URSS

"Somn în iarbă cu pantofi frumoși"

Actuala "națională" olandeză e exact cum o prezenta în urmă cu doi ani Wim van Hanegem.

"Jucătorilor nu le pasă decât de ei. Priviți-l pe Memphis Depay! Pare un Goldfinger cu pantofiorii lui frumoși în picioare. Dar cu ce ajută Oranje? Cu somn! Doarme în iarbă!". WvH a mai spus în Algemeen Dagblad:

"Cluburile noastre nu mai înseamnă nimic, «naționala» era ultima speranță. Și economia va bubui fără turnee finale". Vicecampionul mondial din 1974 avea doar o soluție pentru actualii internaționali: "Duceți-vă la psihiatru!". 

Îl vor pe Cocu selecționer

Cum Dick Advocaat părăsește "naționala" (al 3-lea său mandat se încheie la 1 decembrie), batavii caută un alt selecționer. Ronald Koeman, liber de contract după despărțirea de Everton, refuză să dea momentan un răspuns ferm federației, care nu exclude varianta unui tehnician străin.

Dar presa olandeză sfătuiește KNVB să-l aleagă pe Phillip Cocu. "Cunoaște totul despre Oranje. A avut succes ca jucător, a fost antrenor secund și poate fi cea mai bună variantă ca selecționer", scrie Algemeen Dagblad.

"E plin de cunoștințe și inovator. Are răbdare cu jucătorii, însă știe să fie și autoritar. Și are rezultate". Cocu, 47 de ani, se îndreaptă spre al 3-lea titlu în 4 ani cu PSV Eindhoven.

  • România - Olanda e miercuri, 14 noiembrie, de la ora 21:00, pe Arena Națională. Duelul va fi liveTEXT pe GSP.RO și în direct la TV Telekom Sport. 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (22)
ray51
ray51  •  13 Noiembrie 2017, 09:13

Mare, un mare adevar il spunea magnificul Cruyff: "Fundașii pasează mijlocașilor, iar aceștia o returnează fundașilor. Îi lăsăm pe cei lipsiți de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat. Să ne trezim odată!". A fost o remarca atat de actuala la multe, foarte multe echipe de la noi si de aiurea.

10202925648180625
Eugen Qy  •  12 Noiembrie 2017, 17:39
Postat de yoomanga pe 12 Noiembrie 2017, 13:52

Cocu nu are cum sa castige titlul pentru a treia oara consecutiv. Sezonul trecut campioana a fost Feyenoord, echipa antrebata de Giovanni van Bronkhorst. Nea' Jumate te credeam ziarist nu un habarnist.

ADICA, Cocu nu a mai castigat niciun alt campionat cu vreo alta echipa...

854605894625108
Silviu Apostol  •  12 Noiembrie 2017, 17:10

S-ar putea ca "mortii" astia sa invie tocmai acum !

Vezi toate comentariile (22)
Comentează