INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UCRAINA

"Ar fi un miracol să scape!" Doi fani ucraineni, condamnați la 17 și 13 ani de închisoare pentru arderea unui steag separatist. Se anunță proteste și marșuri de proporții

Un afiș realizat de fanii Zoriei Lugansk pentru susținerea celor doi
Un afiș realizat de fanii Zoriei Lugansk pentru susținerea celor doi

Articol de - Publicat duminica, 29 octombrie 2017 01:33

Doi fani din galeria celor de la Zoria Lugansk n-au mai apucat să vadă performanțele uneia dintre surprizele actualei ediții din Europa League

  Vlad Ovciarenko, 21 de ani, și Artem Ahmerov, 20 de ani, au fost capturați acum mai bine de un an, pe 10 octombrie 2016, de separatiștii din Donbas. "Pur și simplu au dispărut", spune media din Ucraina.

Dispariția lor venea după ce, imediat după ce forțele pro-ruse puneau stăpânire pe o parte a oblastului (regiunii) Lugansk, aceștia erau filmați în timp ce ardeau un steag separatist.

Cei doi, componenți ai facțiunii " Ultras Ciorno - Bili" (Ultrașii alb-negri) din galeria Zoriei Lugansk, au fost anunțați până la urmă ca prizonieri ai părții adverse din conflictul ucraineano-rus, judecați de un tribunal al statului autoproclamat Republica Populară Lugansk și condamnați la 17, respectiv 13 ani de detenție într-o închisoare de maximă securitate.

 "AU ARS STEAGUL UNEI ȚĂRI CARE NU EXISTĂ"

Decizia a scandalizat tabăra ucraineană, care a încercat, fără succes, un schimb de prizonieri. 

Apoi, ultrașii au trecut la mesaje în tribună și, mai nou, la campanii pe Facebook, denumite #FreeOvcharenko și #FreeAkhmerov. "Au fost condamnați la 17 și 13 ani de închisoare de către un tribunal al unei țări care nu există pentru arderea unui steag al unei țări care nu există", este mesajul postat de grupurile de fani Zoria.

"Ei își dau seama, conștientizează că ar fi un miracol să scape. Din acest motiv facem un apel către lumea fotbalului mondial, către comunitatea internațională, către toți cei care le-ar putea salva viața fraților noștri. Ne bazăm pe suportul nostru", se arată pe pagina Zoria Ultras.

În comentarii și alte postări, suporterii anunță marșuri de protest și se gândesc la metode de a atrage atenția la meciurile din grupele Europa League.

PESTE HERTHA ȘI BILBAO

Acolo unde, deocamdată, Zoria e pe locul 2 într-o grupă cu Ostersunds, Hertha Berlin și Athletic Bilbao. Are 6 puncte, 2 victorii cu ultimele două, favoritele grupei!

Iar ucrainenii au chiar șansa să se califice în primăvara europeană în următoarea etapă. Dacă bat în Germania pe Hertha iar Bilbao se încurcă, acasă, cu formația suedeză!

Zoria are o echipă formată din veterani ucraineni, foști internaționali, fotbaliști împrumutați de la Dinamo și Șahtior, dar și 4 brazilieni.

Din cauza războiului, echipa joacă meciurile de pe teren propriu la Zaporojie, oraș aflat la 400 de kilometri vest, pe malul fluviului Nipru.

CE STEAG AU ARS CEI DOI

Steagul bleu-albastru-roșu al autoproclamatei Republici Populară Lugansk a fost adoptat în octombrie 2014.

22789127 1668377766547939 2285057031184529505 n
În filmulețele de propagandă ale pro-rușilor, cei doi sunt prezentați arzând steagul și numiți "lideri de grup neo-nazist"

Singura entitate care recunoaște această republică este Osetia de Sud, la rândul ei o regiune disputată din Georgia. Din 2017, Rusia recunoaște documente emise de autoritățile separatiste.

Președintele statului este Igor Plotnițchi, ofițer în rezervă în timpul URSS. Născut în Chelmenți, regiunea Cernăuți, la granița cu Republica Moldova și la 40 de kilometri de România, acesta a fost numit șef al formațiunii statale chiar înainte ca steagul să fie adoptat.

CIFRELE CONFLICTULUI DIN DONBAS

10.225
de persoane au fost ucise, dintre care mai bine de un sfert civili

24.540
de oameni au fost răniți

1.414.798de locuitori au fost mutați din cele două regiuni afectate de război, Donețk și Lugansk, în restul țării

925.000
de ucraineni au fugit din țară după izbucnirea conflictului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
liviuemil
liviuemil  •  29 Octombrie 2017, 14:21
Postat de ungurul_vesel pe 29 Octombrie 2017, 11:17

De ce, ca a salvat Europa de nazisti si le-a dat posibilitatea si celor lai inchisi la culoare sa posteze pe gsp?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

catalin_cj
catalin_cj  •  29 Octombrie 2017, 12:15
Postat de Enver Hoxha pe 29 Octombrie 2017, 10:31

Jumătate din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea, e făcut cadou de Moscova, în vremea socialismului. Cred și eu că Rusia s-a enervat atunci când Ucraina i-a dat cu flit și s-a pupat cu Occidentul. La divorț se face partaj, așa că rușii s-au pus pe treabă...

Sa fim seriosi, rusii au dat cadou Ucrainei ceva ce oricum nu le apartinea de drept. Oricum ar fi se vede ca noi nu avem sange in instalatie, preferam sa stam drepti si sa pupam picioare in loc sa ne cerem teritoriile pe care Ucraina le detine pe nedrept, luate cu japca de la romani.

catalin_cj
catalin_cj  •  29 Octombrie 2017, 12:08
Postat de ungurul_vesel pe 29 Octombrie 2017, 11:17

De ce, ca a salvat Europa de nazisti si le-a dat posibilitatea si celor lai inchisi la culoare sa posteze pe gsp?

Fara suportul SUA, Rusia nu scapa de nemti. Iar apoi "binele" facut a fost dublat cu un alt bine, comunismul. Care daca bine tin eu minte, comunismul nu avea nici o legatura cu libertatea de exprimare.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează