INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Royale Union Saint-Gilloise! A treia cea mai titrată echipă din Belgia a dispărut în ligile inferioare

Articol de - Publicat miercuri, 18 septembrie 2019 15:45

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Royale Union Saint-Gilloise, clubul belgian cu 11 titluri câștigate!

Fotbalul belgian e dominat acum de echipe precum Anderlecht, Club Brugge sau Standard Liege, însă în statistica fotbalului a rămas și în prezent o echipă care se află pe locul 3 în clasamentul celor mai multe titluri câștigate în Belgia. Este vorba de o echipă din sud-vestul capitalei Bruxelles, care în prezent se zbate să se mențină în liga secundă!

Cei șapte ani de acasă

Royale Union Saint-Gilloise a fost fondat în 1897, fiind una dintre cele mai vechi echipe din Belgia. Echipa a fost fondată de o gașcă de prieteni pasionați de fotbal, iar după doar un an de partide amicale s-a înscris în ceea ce a fost strămoșul federației belgiene de fotbal.

A început să dispute meciuri oficiale, mai competitive, iar debutul și l-a făcut în a doua serie a Ducatului Brabant. La început, echipa nu avea un teren propriu, așa că juca în locuri diferite, în special în Uccle, Saint-Gilles și Forest, trei locații din Bruxelles. În sezonul 1900/1901, jucătorii reușesc să se claseze pe primul loc în seria lor și promovează în prima Ligă. În trei ani urma să înceapă perioada lor de glorie!

Cei 9 ani de glorie

Calitatea și pasiunea fotbaliștilor de la Royale Union a dat rapid rezultate. În 1904 echipa cucerea primul titlu de campioană a Belgiei la doar șapte ani după ce se fondase și trei ani după ce promovase.

De aici, lucrurile au fost tot mai simple, iar titlurile au venit unul după altul: până la întreruperea campionatului de Primul Război Mondial, Royalle câștigase nu mai puțin de 7 campionate, devenind cel mai puternic club din Belgia.

Tot în această perioadă a cucerit și cele două Cupe ale Belgiei pe care le are în palmares: în 1913 și 1914.

Ultimii ani de legendă

Echipa s-a reunit greu, cu un nou lot de jucători după devastatorul conflict militar, iar ascensiunea spre vârf a fost dificilă. A mai cucerit un campionat în sezonul 1922/1923, după care a avut nevoie de încă 10 ani pentru a redeveni o forță.

Începând cu sezonul 1932/1933 revine la fotbalul fantastic, practicat în perioada de glorie și câștigă trei campionate la rând, ajungând la cota 11! Avântul e frânt de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial și o nouă pauză competițională.

Cluburi uitate: Royale Union Saint-Gilloise! A treia cea mai titrată echipă din Belgia a dispărut în ligile inferioare
Echipa de legendă a Royale Union Saint-Gilloise, sezonul 1932/1933 // Foto: liberoguide.com

Din această perioadă datează și o performanță impresionantă: 60 de meciuri la rând fără înfrângere în campionat, între 1933 și 1935. Acestă performanță a fost doborâtă însă chiar de Steaua. Roș-albaștrii dețin și în prezent recordul de cele mai multe meciuri fără înfrângere în campionat: 106, în perioada 1986-1989!

Anii de supraviețuire

De această dată, Royale Union Saint-Gilloise nu a mai avut forța să revină în lupta pentru titlu și s-a îndreptat ușor spre ligile inferioare, de unde a mai făcut uneori pasul spre prima divizie, fără însă a ieși în evidență.

În prezent se află pe locul 4 din 8 echipe în liga secundă din Belgia, iar sezonul trecut a terminat pe locul 3.

Jucători celebri:

  • Gustave Vanderstappen
  • Maurice Vertongen
  • Achille Meyskens
  • Vital Van Landeghem

Top 5 titluri în Belgia:

1.Anderlecht34
2. Club Brugge15
3.Royale Union Saint-Gilloise11
4.Standard Liege10
5.Beerschot VAC7

Poveștile altor cluburi uitate: Royal AntwerpRecreativo de HuelvaFC MartiguesWaldhof MannheimWimbledon F.C.Old Carthusians F.C.Heracles AlmeloAS Saint-EtienneAC PerugiaAtlético TetuánEintracht Braunschweig,FC Sete 34Blackburn RoversFoggiaHulme AthenaeumPreston North EndFC Red StarPro VercelliTorpedo Moscova, HVV Den Haag, Avellino, Le Havre

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
zumuruky
zumuruky  •  18 Septembrie 2019, 19:36

acum inteleg de ce cand este meci eu nu gasesc loc de parcare pe langa stadionul lor...

ucv1948
ucv1948  •  18 Septembrie 2019, 19:01
Postat de caoradea pe 18 Septembrie 2019, 17:42

Poate faceti o lista si cu cluburile uitate de la noi. CAO Oradea, singura echipa care a castigat campionate in tari diferite, Ripensia, ITA etc....

Apropos de marea echipa CAO , mai este si Rapid Vienna care a castigat campionate in tari diferite , in Austria si in Germania

realcf
realcf  •  18 Septembrie 2019, 17:58

Super articol...Felicitari!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează