INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INTERVIU

Corespondență GSP din Kayseri » Boldrin își avertizează un fost coechipier de la FCSB: "Trebuie să plece de acolo. Ar fi bun aici, în Turcia"

Articol de , - Publicat miercuri, 27 septembrie 2017 09:26

Boldrin, mijlocașul brazilian vândut de FCSB la Kayserispor în vara asta, analizează disputa din Liga 1: crede că lupta se dă între talentul lui Petrescu și finanțele lui Gigi. 

Rick Boldrin a fost foarte bun la Chiajna și la Astra și doar bun la FCSB. Doar bun n-a constituit un randament suficient pentru Becali, care l-a dat pe brazilian la Kayserispor în vara asta.

1,2 milioane €a plătit Kayserispor pentru Boldrin, cea mai mare sumă cheltuită de clubul turc. FCSB îl adusese de la Astra cu 300.000 de euro

6 goluria marcat Boldrin pentru Astra în 35 de partide disputate în Liga 1. A câștigat campionatul cu trupa din Giurgiu în sezonul 2015-2016

Gigi l-a lăsat pe Boldrin în Turcia ca să-și încerce norocul în campionat cu o echipă nouă. E exact strategia pe care brazilianul o critică: "Nu e de ajuns să dai bani mulți și să vii din nou cu jucători noi!". El pariază mai degrabă pe Dan Petrescu, convins că în campionatul românesc antrenorii buni sunt cei care fac diferența, mai rar fotbaliștii.

8 goluria adunat Rick în 30 de jocuri bifate la FCSB. Roș-albaștrii au pierdut campionatul la limită. La egalitate de puncte cu Viitorul, au fost depășiți din cauza rezultatelor directe din play-off, favorabile dobrogenilor

3 goluriare Boldrin împotriva lui Dinamo, unu marcat în tricoul Astrei și două în derby. Contra "câinilor" a înscris ultima oară în Liga 1, în aprilie, un joc câștigat de steliști cu 2-1, cu gol decisiv al brazilianului în minutul 75

- Rick, ai trecut din Brazilia în România, acum în Turcia. Te-ai obișnuit?
- La început a fost mai greu. Acum am început să mă obișnuiesc. Ca fotbal, diferența e că aici se joacă mai agresiv și sunt mai mulți fotbaliști buni. Toate echipele au jucători de calitate.

- Agresivitatea e trăsătura care caracterizează fotbalul turcesc față de cel din România?
- Șumudică a schimbat echipa asta. Acum gândim ca formațiile mari, încercăm să jucăm fotbal. Când am ajuns, nu se știa altceva în afară de minge lungă! Principiul despre fotbal al turcilor e "în primul rând, bătaia!". Pe urmă vine fotbalul adevărat, jocul cu mingea. Întâi se iese la bătaie. Când am auzit, am zis "ce e asta?".

- Tu nici nu ești vreun luptător.

- Nu, eu nu sunt jucător de luptă. Pot să joc cu mingea la picior, pot să particip la posesie. Șumudică a schimbat stilul, acum jucăm și noi mai tehnic.

"Am fost bun și la Steaua"

-Ce imagine crezi că ai lăsat în România?
-Pentru mine, România are o imagine foarte bună. Și cred că am lăsat și eu o impresie plăcută. Mai ales în rândul suporterilor Stelei, față de care am un foarte mare respect.

-A rămas și impresia că n-ai fost decisiv, așa cum se aștepta lumea de la tine. E corectă?

-Ca să fii decisiv trebuie să fii campion. Dacă Steaua ratează titlul în sezonul ăsta, se va considera că Budescu nu e nici el decisiv, nici Alibec nu e. Rezultatele echipei fac diferența. Eu cred că am făcut o treabă bună la Steaua. Lumea are impresia că n-am fost decisiv pentru că echipa nu a câștigat nici un trofeu.

-Tu consideri că randamentul tău la Steaua a fost mulțumitor?

-Eu zic că da, am decis multe meciuri. Am ajutat echipa destul de mult.

-Atunci, de ce nu ai rămas?

-Pentru că am nevoie să joc. Patronul de acolo a zis după finalul sezonului că vrea să schimbe jucătorii. Am avut câteva oferte și am ales Kayserispor.

"Doar rezultatele contează în fotbal"

-Poate nu îți convenea postul de la Steaua? Jucai în spatele vârfului. La Astra erai folosit mai jos.
-La Astra am jucat și numărul 8, și numărul 10. Și am jucat bine pe fiecare poziție. Problema asta e, ți-am spus: n-am câștigat campionatul cu Steaua. D-aia lumea zice că nu eram numărul 10. Când echipa nu câștigă, explicații se găsesc. Și explicații, și scuze.

-A contat și schimbarea de antrenor? De la Șumudică la Reghecampf?

-Da, la început am avut probleme. Antrenamentele lui Șumudică se bazează mult pe tehnică, pe posesie. Reghe lucrează forță, exerciții fizice, în general. Cred că sunt buni amândoi, doar că diferă stilurile.

-E diferență între cum trăiești în Turcia și stilul de viață din Brazilia?

-Foarte mare diferență! În Brazilia e libertate mai mare, faci ce vrei. Eu m-am obișnuit în Europa și cu fotbalul, și cu stilul de viață. Mâncarea din Brazilia e asemănătoare cu cea din Turcia, cu multă carne. A fost OK și în România, mâncam orez, paste.

"Budescu face ce vrea el, dar câștigă meciurile"

-Te surprinde situația în care a ajuns De Amorim? Ați venit împreună la Steaua și el a ajuns să joace în Liga a 3-a acum.
-Da, am vorbit cu el. Eu zic că are nevoie să plece de acolo. Și Steaua face greșeli mari, după părerea mea. A adus trei jucători de calitate pe un singur post! Amorim, Tănase și Coman concurează pentru aceeași poziție. E foarte greu pentru Amorim, mai ales că Becali vrea un jucător mai tânăr pe teren. Tănase și Coman sunt mai tineri, sunt români, au mai multe șanse... Amorim are nevoie să plece.

-De ce nu s-a transferat în vara asta?

-A avut ofertă de la APOEL, dar nu s-au înțeles cluburile. Trebuie să rezolve în iarnă, să-și găsească o altă echipă.

-Șumudică a spus că l-ar ajuta dacă ar putea. Ar fi bun la Kayseri?

-Dacă ar veni aici ar fi bun. Mai ales că Șumudică îl cunoaște foarte bine, știe ce poate să facă Amorim.

-Ai fost coleg cu Budescu și cu Alibec. Sunt greu de suportat? La Steaua se discută deja mult despre comportamentul lor.

-Sunt două persoane foarte bune, doar că au stilul lor. Le place să facă ce vor ei în antrenamente. Mai ales lui Budescu. Șutează când vrea el, mai mult stă decât aleargă. Dar ăsta e Budescu! Când intră pe teren, îți inventează un gol și te salvează. Și el, și Alibec sunt fotbaliști de calitate. Dică trebuie să știe să-i controleze.

-Au provocat și probleme mai mari?
-Nu, e exagerat să spui că sunt jucători-problemă. Cât am fost eu coleg cu ei n-am văzut scandaluri produse de Budescu sau de Alibec la antrenamente. Șumudică știa foarte bine cum să-i trateze și să-i motiveze.

Gigi: "Băi Boldrin, credeam că faci 5 milioane!"

-Și despre brazilieni e impresia că sunt genul de fotbaliști care fac cam ce vor. Tu însă ești mai disciplinat.
-Mie îmi place să respect antrenorii. D-aia ei răspund pentru rezultate. Când noi facem un meci prost și pierdem, antrenorul apare imediat după joc în fața presei și trebuie să explice toate greșelile noastre. Bine, mai sunt și antrenori care vin în conferințe și tot ce fac este să arunce vina pe jucători. Șumudică nu e așa. Ne-a bătut Galatasaray, ne-a dat patru goluri, și Șumi a zis că e vina lui. Când batem pe cineva spune că e meritul jucătorilor. Așa a câștigat grupul.

-Spuneai că Becali plănuia să schimbe jucătorii. Ai discutat direct cu el?
-Niciodată! Aaa, am vorbit o dată. Era un moment greu al echipei și a venit la baza noastră din Berceni. Nici nu mai știu ce am vorbit cu el...

-Te-a certat?

-Nu, nu! A zis "Boldrin, ai fost foarte bun la început, credeam că te vând cu 5 milioane, dar acum ai căzut!". Eram în play-off când am avut discuția.

-Cine crezi că va câștiga campionatul din România?

-Cred că CFR. Are un antrenor foarte bun și în România antrenorul face diferența. Nu merge doar cu transferurile, nu poți să aduci în vară zece fotbaliști și să zici "gata, ăștia îmi câștigă titlul, îi batem pe toți!"! Vezi că Steaua a tot făcut așa în ultimii ani și nu a funcționat. Nici acum nu pare să meargă așa cum se aștepta lumea.

"Hagi e genial!"

-E vorba despre fotbaliștii Stelei contra antrenorului de la Cluj? Așa vezi duelul?
-Și CFR are câțiva jucători buni, dar avantajul e Petrescu, da. El poate să câștige campionatul. Hagi mi se mai pare foarte bun. Să nu dai bani pe niciun jucător niciodată și să ajungi să câștigi campionatul! Mie mi se pare incredibil! Asta e dovada despre cine e Hagi. Foarte, foarte bun antrenor!

-În sezonul ăsta nu mai pare candidată la trofee.

-Acum, nu. Steaua, datorită banilor foarte mulți, CFR, cu Petrescu, și Craiova vor lupta pentru titlu. Și Craiova îmi place, e bună echipa.

-Ce nu-ți plăcea în Liga 1?

-Campionatul se joacă între trei, patru echipe, ăsta e adevărul. Ați avea nevoie de bani, cam asta v-ar trebui. Dacă nu se găsesc bani mulți pentru cluburi, să facă mai mulți ce a făcut Hagi, să bage copii!

-În Brazilia cam asta se întâmplă, nu?

-Da, toate cluburile din Brazilia au academii de tineret, cresc jucători și vând încontinuu. D-aia toate cluburile de prima ligă din Brazilia au bani mulți, pentru că vând mult. Asta ar fi soluția și pentru România. Ce se întâmplă acum nu e bine. Doar Hagi are academie și am înțeles că își mai face Steaua acum una. Dacă nu ai bani de achiziții și nici nu promovezi tineri, atunci ce faci? Ce se întâmplă? Fotbalul are tendința s-o ia în jos, exact ce se întâmplă acum în România.

-Nici brazilieni de top n-au mai apărut câțiva ani. Acum sunt Neymar, Coutinho...

-Sunt mulți! Tu îi știi pe Neymar și pe Coutinho fiindcă sunt cei mai promovați în Europa. Dacă te duci în Brazilia și vezi câteva meciuri de juniori, rămâi uimit! Du-te la Ponte Preta, un club mic, să vezi fotbaliști! N-o să-ți vină să crezi ce calitate au! Tehnică incredibilă!

-Sunt prea scumpi pentru campionatul nostru?
-Din prima ligă nu poți să aduci în România. Dar în Serie B și în Serie C s-ar găsi fotbaliști foarte buni pentru Liga 1. Chiar și tineri, care pot fi vânduți mai târziu. Trebuie doar să-i vadă cineva.

"România e o țară frumoasă, merită o ligă mai puternică. Doar Steaua și CFR cumpără jucători! Vă mai trebuie și alte cluburi!"
Fernando "Rick" Boldrin, mijlocaș Kayseri

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
567435683395233
Aurel Novac  •  27 Septembrie 2017, 15:58

Un tip cerebral acest Boldrin. Tot ce spune are sens. Ca mijlocaș mi-a plăcut și sper că la turci va face treabă bună....mai ales că Șumy e antrenor !. Și eu cred că Bursucu va cîștiga campionatu.

haideusicfr
haideusicfr  •  27 Septembrie 2017, 15:14

O fi bun Hagi nu zic ,dar l-a dat afara pe Brandan la acea ora cel mai bun jucator . E rasist la fel ca si Becali. Si Simona este ,o fi vreo "carenta " a aromanilor? Oricum pierd .In fata lumii civilizate.Nu se admite chestia asta.

demolarii
demolarii  •  27 Septembrie 2017, 10:31

Lecție din favele pentru oamenii de fotbal din Romania.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează