INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CM 2022

Cum s-au evaporat 800.000 de dolari » Detalii compromițătoare despre alegerea gazdelor Mondialelor din 2018 și 2022

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat miercuri, 28 iunie 2017 11:45

Raportul Garcia dezvăluie mai multe momente compromițătoare apărute la alegerea gazdelor Mondialelor din 2018 și 2022.

Marți, în ziua în care Bild a anunțat că a descoperit o copie a raportului făcut de Michael J. Garcia în 2014, începând șirul dezvăluirilor, FIFA a publicat tot dosarul pe pagina sa de Internet.

Și au apărut mai multe episoade compromițătoare din campania pentru organizarea CM 2018 și 2022. Și rușii, și qatarienii au încercat să influențeze voturile în Comitetul Executiv FIFA pe 2 decembrie 2010. Prin toate mijloacele. Trei asemenea momente, dezvăluite de L'Équipe.

1. Au ajuns banii la Hayatou?

În ianuarie 2010, Hassan Al-Thawadi, președintele Comitetului de Organizare Qatar 2022, a promis că va sponsoriza congresul Confederației africane de fotbal (CAF). Și Issa Hayatou, 70 de ani, 3 decenii liderul CAF, a acceptat. Le-a facturat 1,8 milioane de dolari arabilor, dar reuniunea din Luanda (Angola) a costat doar un milion. 800.000 de dolari au dispărut. Foarte probabil, la Hayatou, care a votat Qatarul pentru 2022 ca vicepreședinte FIFA.

2. Un tablou și multe joburi

Belgianul Michel D'Hooghe, 71 de ani, era membru al Comitetului Executiv al forului de la Zürich în 2010. În luna aprilie a acelui an, a primit un tablou de la Viaceslav Koloskov, consilierul strategic al candidaturii ruse. D'Hooghe a susținut că e prieten cu Koloskov.

Totuși, la acea cină a participat și Alexei Sorokin, director în echipa Rusia 2018. Flamandul a avut conexiuni și cu Qatarul. La opt luni după vot, fiul său a primit o ofertă de a lucra într-o clinică din Doha, afiliată campaniei Qatar 2022. La fel, băiatul celui mai bun prieten al lui D'Hooghe.

3. Amical de 14 milioane și cu apartamente de 5.000 $ pe noapte

Pe 17 noiembrie 2010, Qatar 2022 a organizat la Doha un amical de lux: Brazilia - Argentina, folosindu-se ca intermediar o firmă din țara FIFA: Elveția.

Fiecare din cele două federații a primit 7 milioane de dolari, mult peste prețul obișnuit pentru un asemenea meci-test. Iar banii au ajuns la destinație printr-o companie-paravan singaporeză controlată de un businessman sirian din Franța (Wael Ojieh) și prin ISE, socitatea lui Sandro Rosell, fostul președinte al Barcelonei. La acel amical, Ricardo Teixeira, președintele forului brazilian, a locuit la Doha împreună cu soția și fiica sa într-un apartament de 5.000 de dolari pe noapte. 

Prințul William și fostul premier Cameron au încercat un schimb ilicit de voturi

În raportul Garcia apare și numele prințului William. În 2010, ca președinte de onoare al federației engleze, el a participat alături de David Cameron, premierul britanic la acea vreme, la o tentativă ilicită de schimb de voturi (practică interzisă oficial de FIFA). Sperând ca Anglia să fie desemnată gazda CM 2018. Pe 30 noiembrie 2010, cei doi s-au întâlnit la Zürich cu sud-coreeanul Chung Mong-joon și i-au propus să dea votul său Angliei pentru CM 2018, iar insularii să sprijine Coreea de Sud pentru 2022. 

"Nicio probă împotriva lui Michel Platini"

Pe 23 noiembrie 2010, cu nouă zile înaintea votului, Platini a avut o întâlnire de taină la Palatul Élysée cu președintele de atunci, Nicolas Sarkozy. Nu a lipsit nici Tamin bin Hamad Al-Thani, devenit ulterior emirul Qatarului. S-a speculat că francezii au garantat că vor susține statul arab la CM 2022 în schimbul unor investiții de zeci de miliarde de euro. Ce presupuneau inclusiv achiziționarea de avioane de luptă Dassault Rafale, dar și cumpărarea clubului PSG.

Însă Michael J. Garcia nu a găsit în raportul său nicio probă ca să demonstreze această teorie. Și nici că fiul lui Platini, Laurent, ar fi fost angajat ulterior la compania Burrda Sport (proprietatea Qatar Sports Investments) pentru votul fostului președinte UEFA.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează