INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANȚA

Cum să câștigi un titlu de campion: "«Mâncați-vă adversarii!», ne zicea. Și își mușca degetul ca să fie clar ce vrea de la noi. E nebun!"

FOTO: Guliver / Getty Images
FOTO: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 19 mai 2017 09:59

Benjamin Mendy, fundașul stânga de la Monaco, îl descrie pe antrenorul portughez Leonardo Jardim: "E un nebun, dar un nebun pe care-l iubim".

Leonardo Jardim, 42 de ani, tocmai a cucerit întâiul său titlu de campion în Ligue 1 în al 3-lea său sezon la AS Monaco. "Criticat pentru jocul sărac în spectacol din primii doi ani pe Louis II, portughezul s-a reinventat", scrie L'Équipe. Iar Benjamin Mendy, fundașul stânga al alb-roșilor, vorbește despre noua filosofie a antrenorului lusitan.

"Are o forță interioară extraordinară"

"«Vreau agresivitate maximă, mâncați-vă adversarii!». Asta ne zicea", a dezvăluit jucătorul în vârstă de 22 de ani într-un interviu pentu Onze Mondial. "Câteodată, în vestiar, ne privea fix pe fiecare dintre noi, apoi își băga degetul în gură și îl mușca. Așa, ne era și mai clar ce așteaptă de la noi".

Mendy, ales în "11"-le ideal al elitei Hexagonului, a mai spus: "Jardim ne cerea să ne gândim mereu, cât suntem pe teren, la acel deget mușcat și să acționăm. Antrenorul nostru e un nebun, dar un nebun pe care-l iubim! Are o forță interioară extraordinară".

"Jardim are și o altă fațetă, nu doar aceea de dur. Vorbește mult cu noi, ne spune tot felul de anecdote. Știe să gestioneze ca nimeni altul relația cu jucătorii" Benjamin Mendy, apărător Monaco

Inspirat de ideile unui sociolog

Leonardo Jardim mai are un secret, nu doar jocul agresiv. Aplică la echipă ideile sociologului francez Edgar Morin, pe care l-a și întâlnit de curând:

"Morin e o persoană la care țin enorm, un autor pe care îl citesc de peste douăzeci de ani. El mă inspiră. Are o viziune globală asupra lumii, asupra complexității factorilor care interacționează. În fața eșecului, nu încearcă să simplifice și să arate cu degetul o greșeală, are o percepție simfonică a vieții. Și, transpus în fotbal, e cam același lucru. Întotdeauna, corectez erorile echipei printr-o rezolvare în ansamblu a problemei".

"Am discutat despre lucrările mele și îi pot înțelege mai bine strategia și modul de acțiune. Sunt foarte fericit că Leonardo îmi aplică ideile în fotbal, un sport pe care-l iubesc mult" Edgar Morin, sociolog francez

2 antrenori
portughezi au fost campioni în Franța: Artur Jorge (1994, PSG) și Leonardo Jardim (2017, Monaco)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close