INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TURCIA

Derby pe Bosfor » Reperele unuia dintre cele mai tari derby-uri ale Europei

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat sambata, 24 septembrie 2016 13:58

Echipele la care Mircea Lucescu a făcut istorie se înfruntă azi, în cel mai fierbinte meci al sfârșitului de săptămână.

Beșiktaș- Galatasaray pune față în față două formații, două categorii sociale și două stări de spirit diferite.

  • Fondată în 1903, gruparea "vulturilor" reprezintă poporul. Este echipa născută natural ca urmare a efortului maselor și singura care poartă drapelul Turciei pe stemă. Acest detaliu reprezintă o mare onoare și are rolul de a celebra meciul Turcia-Grecia din 1952 când naționala "semilunei" a aliniat o echipă formată exclusv din fotbaliști ai "alb-negrilor".
  • De cealaltă parte este Galatasaray. Echipa elitelor, fondată în 1905 de studenți din cadrul liceului Galatalyceum, accesibilă numai copiilor din clasele sociale înalte. Posesoare a singurelor două trofee europene câștigate de o echipă turcă (Cupa UEFA și Supercupa Europei în 2000), Galatasaray a fost tot timpul clubul exclusivist, susținut în principal de oamenii cu stare financiară peste medie.

Astăzi însă, diferențele de potență economică s-au șters, iar ambele echipe își permit să transfere supervedete precum Quaresma, Sneijder, Podolski sau Talisca.

Besiktas o așteaptă pe Galata pe nou-construita Vodafone Arena din postura de campioană en-titre și posesoare a celui mai bun atac din ligă, în sezonul proaspăt început.

Partida din această seară se anunță extrem de încinsă și datorită prezenței fanilor oaspeți, cărora le-a fost interzisă prezența la Derby-urile Istanbulului în ultimii 5 ani.

Echipe probabile 

Besiktas : Zengin - Gonul, Marcelo, Tosic, Adriano - Ozyakup, Hutchinson-Quaresma, Talisca, Erkin - Tosun

Galatasaray : Muslera - Sarioglu, Balta, Chedjou, Carole - Cigerci, Inan - Bruma, Sneijder, Oztekin - Derdiyok

sursa: gianlucadimarzio.com, sursa: whoscored.com

(George Vintilă)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
jullien_alphonse
jullien_alphonse  •  24 Septembrie 2016, 15:02

Pentru a capta clickuri - recte, interesul userilor -, sugerez jurnaliştilor de la cursul de calificare GSP ca ştirile să fie cât mai complete şi cât mai bine documentate, să cuprinda - pe lângă amănuntele deja înşirate - ÎN SPECIAL: ora desfăşurării partidei *(inclusiv fusul orar - cu ora locală - şi ORA ROMÂNIEI) si precizarea că meciul este televizat pe internet - inclusiv linkul. Nu vă sfiiţi - informaţia este liberă, nu invocaţi noţiunea de piratare, că nu e cazul, VOI nu găzduiţi transmisiuni ale unei televiziuni-pirat, că nu MAI aveţi televiziune. Iar acum, cântaţi-vă prima strofă din imnul naţional al României.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează