INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRAGERE

FOTO Ave, Papa Francesco! Fotbalistul s-a retras, rămâne legenda: Totti a pus ghetele în cui după 25 de sezoane la Roma

Articol de - Publicat luni, 29 mai 2017 00:00

Căpitanul Totti a intrat ieri în legendă, după 25 de sezoane la Roma. Genialul decar a debutat la 16 ani în Serie A, într-un meci cu Brescia (2-0) lui Mircea Lucescu, Hagi, Răducioiu și Sabău.

Ora 16:43. Duminică, 28 martie 1993. Brescia, stadio Rigamonti, etapa a 25-a. Vujadin Boșkov face ultima schimbare la AS Roma, sigură de victorie în minutul 87. Este 2-0, goluri Caniggia și Mihajlovici.

Adversara, pregătită de Mircea Lucescu, cu Hagi, Răduciou plus Sabău titulari. În locul lui Rizzitelli intră un puști cârlionțat de 16 ani. Un debutant cu numărul 16 pe spate.

"Când mi-a spus antrenorul să mă încălzesc, bănuiam că vorbește cu Muzzi, aflat lângă mine. Nu îmi venea să cred că se referă tocmai la mine și că o să joc. Am avut emoții mari, de nedescris".

Stop la 40 de ani și 8 luni

Juniorul Francesco pornea atunci în Serie A într-o aventură inegalabilă care a durat un sfert de secol, devenind Totti. Genialul decar, unicul căpitan, simbolul giallorossilor, al optulea rege al Cetății Eterne, un papă calcistic al Romei, campionul transferat în istorie la 40 de ani și 8 luni.

Căpitanul lui Zeman, umilit de Spalletti!

Onorat oficial pentru prima oară de Zeman cu banderola de căpitan și constrâns de Spalletti să abdice, după un întreg sezon de frustrări și umilințe, "Er Pupone" a oferit reprezentația de gală pe "Olimpico", stadionul unde are birou (unicul fotbalist din lume!) și, probabil, i se va ridica și o statuie.

Casa lui, în care reușea primul gol în amicalul cu Valencia (1-0) pe 21 august 1994, dar și întâiul oficial, cu Foggia (1-1) pe 4 septembrie al aceluiași an, în tricoul de vârf cu numărul 9.

Venerat și de dușmani

70.000 de tifosi giallorossi în tribune și foarte mulți alții, admiratori, susținători fanatici sau chiar dușmani, din Peninsulă sau de oriunde de pe glob, au fost ieri, la 3-2 cu Genoa, martorii ultimelor fente, execuții, pase magice și mângâieri ale mingii "marca" Totti.

Ora 19:16. Duminică, 28 mai 2017. Roma, stadio Olimpico. Intră numărul 10, de pe bancă. Pentru 40 de minute ale epilogului unei povești de neuitat.

"Puteam să joc la Real ori Barca, dar am preferat să rămân aici pe viață. A fost o emoție unică să iau titlul cu Roma. Iubirea fanilor valorează mai mult ca oricâte trofee și «Baloane de Aur»"
Francesco Totti, căpitan Roma

"Era ceva să-i spui "nu" lui Milan. Ar fi însemnat mulți bani pentru familia noastră. Însă mama m-a învățat o lecție când s-a opus transferului. Casa ta e cel mai important lucru în viață"
Francesco Totti, căpitan Roma

"Pentru 25 de ani de carieră, Roma a fost casa mea. Fie c-am cucerit titlul ori am jucat în Ligă, sper că am reprezentat și ridicat culorile Romei cât mai sus și că v-am făcut mândri"
Francesco Totti, căpitan Roma

"Roma este familia mea, sunt prietenii mei, oamenii pe care îi iubesc. Înseamnă marea, munții, monumentele. Semnifică galben și roșu. Pentru mine, Roma este întreaga lume"
Francesco Totti, căpitan Roma

"Francesco e regele Romei! Este și va fi cel mai mare jucător pe care l-am văzut în viața mea. Totti e fotbalul, mereu i se vor dedica ode, chiar și după ce se retrage"
Diego Maradona, fost campion argentinian

RECORDURILE LUI FT10:

  • 618 jocuri în Serie A, doar la Roma. De la debutul cu Brescia până ieri au trecut fix 290 de luni
  • 250 de goluri pentru giallorossi în Serie A. La numai 24 distanță de liderul all-time, Silvio Piola
  • 307 goluri în 785 de meciuri în toate competițiile la Roma
  • 46 de "doppiette" și 71 de goluri din penalty în Serie A
  • 23 de sezoane consecutive cu măcar un gol în Serie A
  • 25 de stagiuni la rând la aceeași echipă, egalul lui Paolo Maldini (Milan). În 19 a fost și căpitan
  • 44 de prezențe în Derby della Capitale, cu 15 victorii și 11 goluri contra lui Lazio. Parmei i-a dat cele mai multe, 20
  • 38 de ani și 59 zile avea când a dat gol cu ȚSKA Moscova. E cel mai bătrân marcator al Ligii

CIFRELE LUI FT10:

  • 7 trofee a luat Totti cu Roma și "naționala" Italiei: un Mondial, un Euro U21, un titlu, 2 Cupe și 2 Supercupe ale Italiei
  • 16 antrenori a avut Francesco în 25 de sezoane. Cel mai mult a lucrat cu Spalletti, cucerind 3 trofee în 7 stagiuni
  • 1 Gheată de Aur a Europei a cucerit în sezonul 2006-'07, cu 26 de goluri. Unicul italian în afară de Luca Toni
  • 5 titluri de cel mai bun jucător italian al sezonului a primit Totti, 2000, 2001, 2003, 2004 și 2007
  • 9 goluri în 58 de jocuri în Squadra Azzurra are Francesco. La CE 2000, a fost ales omul finalei pierdute cu Franța
  • 400 de acreditări pentru presă au fost refuzate de Roma la retragerea lui Totti. Biletele au ajuns la 500 de euro pe piața neagră
  • 600.000 de euro va fi contractul anual al lui Francesco în noua funcție oficială oferită de clubul capitolin
  • 3 copii are Totti cu Ilary Blasi, soția sa din 2005. Un băiat, Cristian, 11 ani, și două fete, Chanel (10) și Isabel (1 an și 2 luni)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
para.para
para.para  •  29 Mai 2017, 10:40

GRAZIE CAPITANO !!! Totti è la Roma. Interzis pentru fcsb gesepe si jiji.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează