INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPIOANA ANGLIEI

Gazon de 23 mm, un vestiar rotund și mult geniu » Secrete incredibile: cum a transformat-o Pep Guardiola pe Manchester City într-o campioană absolută în Premier League

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 16 aprilie 2018 18:06

Pep Guardiola a mutat ideal, transformând-o pe Man. City în campioana Premier League, cu cifre net mai bune față de sezonul trecut.

"Adori să joci pentru Pep. Ajungi la sfârșitul meciului și îți spui: «Aș mai fi putut să o fac zece minute». Să lucrezi cu el e ca și cum ți-ai lua un Master în fotbal". Și acum, la șase ani de când drumurile lor s-au despărțit, Xavi se gândește la Guardiola.

Și toți se gândesc la Guardiola. Catalanul în vârstă de 47 de ani e omul momentului, cucerind primul său titlu de Premier League în al doilea sezon la Man. City cu cel mai frumos și mai performant fotbal.

Aproape de recordul lui Sir Alex

Pe 27 decembrie, City câștiga și la Newcastle, a 18-a victorie în șir, o serie nemaivăzută în Insulă. La jumătatea campionatului, avea deja 13 puncte avans față de Man. United, locul secund, ceea ce nu se mai întâmplase niciodată în acel punct al stagiunii. Iar acum sunt 16. Recordul PL, deținut de Alex Ferguson la United din 1999-2000, 18 puncte mai mult decât Arsenal, poate fi depășit în aceste cinci meciuri rămase.

A înlocuit benzile

Vara trecută, după un an de teste, în care a analizat atent situația pe Etihad, Pep a decis să schimbe. Apărarea a fost cea mai afectată, mai ales benzile. A renunțat la veterani - Zabaleta, Sagna, Clichy, Kolarov - și i-a înlocuit cu jucători mai proaspeți, mai puternici, mai potriviți stilului său, ca Walker, Mendy sau Danilo.

Nu a uitat goalkeeperul, care participă mult la joc în strategia lui: Bravo l-a nemulțumit, l-a adus pe Ederson, tânăr și talentat, foarte bun pe linia porții, dar și cu un picior stâng excelent, ideal pentru rețeaua de pase guardioliană.

"Te aperi făcând un pas în față"

A modificat și sistemul, trecând de la 3-1-4-2 la 4-3-3, mai puțin riscant în ariergardă și mult mai elastic, dinamic în atac. A câștigat și în siguranță, și în profunzime, verticalizare, fără să reducă posesia.

Din contră. Iar agresivitatea a crescut și ea, mai ales în momentele de presing avansat, pentru că defensiva începe la Pep din terenul advers. "Te aperi făcând un pas în față, nu unul în spate", explică Xavi ideea antrenorului.

Poate face 102 puncte

Dintr-o dată, la startul sezonului, City a fost o altă echipă. Și iată diferența:

  • 2016-2017 (38 de etape, locul 3)
  • 23 de victorii
  • 9 egaluri
  • 6 eșecuri
  • 80-39 golaveraj
  • 78 de puncte
  • 2017-2018 (33 de etape, locul 1)
  • 28 de victorii
  • 3 egaluri
  • 2 eșecuri
  • 93-25 golaveraj
  • 87 de puncte
  • Cinci succese în plus, 6 remize și 4 înfrângeri în minus, 13 goluri marcate în plus, 14 goluri primite mai puțin. 9 puncte în plus. Și mai sunt 5 partide de jucat. Teoretic, poate aduna 102 puncte, poate depăși 100 de goluri!

Gazon de 23 mm și vestiar rotund

Transformarea lui City a fost posibilă și pentru că Pep dă importanță fiecărui detaliu. De la înălțimea firului de iarbă la forma vestiarului.

Când a venit, în 2016, a impus ca gazonul să aibă maximum 19 milimetri, cerând o "masă de snooker" și la stadion, și la baza de pregătire. A acceptat însă explicația specialiștilor - "Iarba nu crește atât de repede la Manchester" - și azi suprafața verde are 23 de milimetri.

A remodelat cabina, făcând-o rotundă. Astfel, în cerc, jucătorii se văd mereu, sunt mai apropiați. Tot pentru a-i ține împreună, le-a impus tuturor străinilor să învețe engleză și să discute cât timp sunt la club în engleză, ca și el, de altfel.

Și, ca să-i determine să comunice, le-a interzis telefoanele în cantonamente și la întâlnirile de team-building, gen paintball. I-a strâns, i-a ajutat să se cunoască mai bine unii pe alții, i-a unit.

"Spune totul despre cât sunt de valoroși băieții mei"

"Acesta este unul dintre cele mai bune trei sezoane ale mele ca manager", e convins Guardiola. "Numărul de goluri, ocazii și puncte sunt formidabile. Să ai asemenea cifre în Premier League, cu adversari atât de tari! Spune totul despre cât de valoroși sunt băieții mei. Performanța e fantastică și nu doar la câteva meciuri, ci timp de nouă luni!".

La final, ibericul anunță: "Viitoarea mea țintă? Încă un titlu! Cel puțin". 

5 titluri a cucerit Manchester City în elita Albionului: 1937, 1968, 2012, 2014, 2018

71,23 la sută a fost posesia medie a lui Man. City în Premier 2017-18; sezonul trecut, 64,9%

13 jucători au înscris pentru campioana Angliei în acest sezon; 16 au pasat decisiv

5,2 pase i-au trebuit echipei lui Pep pentru fiecare gol; cea mai mare medie din Premier

"Guardiola și-a demolat rivalii, ridicând nivelul jocului sus de tot, cu performanțe remarcabile meci după meci. Pasează rapid. Presează. Joacă avansat, provoacă panică printre adversari, îi epuizează și profită de erorile lor" Terry Venables, fost antrenor Barcelona

"Întrebați jucătorii lui City dacă le place fotbalul lui Pep! Toți vor spune da. Pentru că nu e totul despre ce câștigi, ci despre cum ajungi să câștigi. Cel mai bun mod de a te apăra este să ai mingea. Asta l-a învățat Cruyff pe Guardiola. Ca fan, când nu ești agitat urmărind echipa favorită? Când are mingea și joacă în jumătatea de teren adversă" Xavi Hernández, fost jucător Barcelona

"Nu e nicio dramă atunci când câștigă titlul cea mai bună echipă. Iar City e cea mai puternică" José Mourinho, manager Man. United

Top 5 manageri Premier

Nume Vârstă - Trofee

1. Mourinho (Man. United) 55 - 25
2. Guardiola (Man. City) 47 - 23
3. Wenger (Arsenal) 68 - 21
4-5. Hodgson (Crystal) 70 - 12
Benítez (Newcastle) 58 - 12
* Antrenori în activitate. Performanțe în întreaga carieră.

Top 5 golgeteri City

1. Agüero 21*
2. Sterling 17
3. Jesus 10
4. Sané 9
5. D. Silva 8
* Goluri în Premier 2017-2018.

Top 5 pasatori City

1. De Bruyne 15*
2. Sané 12
3. D. Silva 11
4. Sterling 8
5. Agüero 6
* Pase în Premier 2017-2018.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
kippax
kippax  •  17 Aprilie 2018, 09:26

Inexplicabil cum un antrenor asa genial a fost masacrat de Liverpool de atatea ori intr-un singur an.

ucluj2011
ucluj2011  •  17 Aprilie 2018, 08:34

Antrenor genial este Răzvan Lucescu Care cu lotul avut la dispoziție a ajuns în sferturile UEFA cu Rapidul sau era cît pe ce să ia campionatul în Grecia cu PAOK dacă nu ar fi fost FURAT ca în codru de mafia din fotbalul grec condus de mafiotul șef președinte la Olympyakos Pireu. Și asta cu un lot și un buget MULT sub rivalele de la Olympyakos , AEK și Phanatynaikos. Alt antrenor de geniu ar mai fi Șumudică.....

adi2008
adi2008  •  16 Aprilie 2018, 23:16

Posesie in teren si sute de milioane de euro disponibile. Un adevarat geniu...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează