INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENOR

Genialul "Loco" Bielsa știe: "Esența fotbalului e emoția. Emoția ne multiplică forțele, nu banii"

FOTO: Guliver / Getty Images
FOTO: Guliver / Getty Images

Articol de - Publicat joi, 18 mai 2017 10:54

Antrenorul argentinian, 61 de ani, susține că "o echipă învingătoare se construiește de la baza emoțională. Dacă gestionezi bine aspectul uman, ai făcut deja un pas important, meciul e pe jumătate câștigat".

Luni, cel târziu, Marcelo Bielsa ajunge în Franța. El e noul antrenor al lui Lille. În ultima săptămână, argentinianul în vârstă de 61 de ani, considerat un geniu în fotbalul mondial ("E un mit!", îl descrie Jorge Sampaoli), dar și un neadaptat al acestor vremuri, a fost invitat la două conferințe: Somos Futebol (Suntem Fotbal), la Rio de Janeiro, și Encuentro, festivalul literaturii de limbă spaniolă găzduit de Teatrul Înțelepciunii din Perugia. "El Loco" a vorbit ore în șir, fiind privit și ascultat cu admirație și aplaudat la final în picioare.

"Suporterul transmite mesaje emoționale profunde. E imposibil de înlocuit"

Pentru sud-american, "esența fotbalului este emoția". De aici pleacă totul. Și a pornit discuția de la suporter. "Pentru mine, fanul e imposibil de înlocuit. El transmite mesaje emoționale profunde. Victoriile și înfrângerile lasă asupra lui cea mai puternică amprentă de emoții. Luni, e cel mai influențat de ceea ce se întâmplă duminică", afirmă Bielsa, care povestește un episod tullburător în L'Equipe și Extra Time, suplimentul Gazzettei dello Sport.

"Am trăit o perioadă în Mexic și am cunoscut un basc care fusese exilat. Exilul te îndepărtează de rădăcini, e extrem de dureros, iar el devenise un specialist al suferinței. L-am întrebat:

- Care e lucrul cel mai important pentru om?
Mi-a răspuns:
- Să fie iubit fără condiții.

Acesta este suporterul. Te iubește și nu-ți cere nimic în schimb. Recompensa nu mărește legătură afectivă. Nu contează nici măcar succesul. Însă industria, ceea ce este astăzi fotbalul, a uitat fanul. Ar trebui să roșească de rușine".

"Fotbaliștii sunt primii care trăiesc emoții puternice"

Cum reacționăm împotriva industriei? "Antidotul e emoția, pe care o oferă suporterul. Asta încerc și eu, întotdeauna, să trezesc emoții puternice la jucătorii mei. Pentru că, dacă fotbaliștii trebuie să transmită emoții și să-i emoționeze pe alții, atunci ei sunt primii care trăiesc emoții puternice", e convins don Marcelo. "E paradoxal, dar adevărat: pentru a fi profesionist de top trebuie să ai spiritul amatorilor, să știi să creezi emoții".

"Dacă simte punctul său nevralgic și îl protejează, acel grup devine invincibil"

În viziunea lui, jocul colectiv e cel mai important într-o echipă. Și baza e formată tot de emoții. Maestrul din Rosario susține: "Pentru a-ți mări șansele, e nevoie ca grupul să fie gata în fiecare clipă să apere elementul cel mai slab. Dacă simte punctul său nevralgic și se gândește cum să se protejeze, dacă e pregătit să se sacrifice pentru ultimul om, are din start un avantaj uriaș. Acel grup e invincibil pe plan emoțional". Concluzia sa: "O echipă învingătoare se construiește de la baza emoțională. Dacă gestionezi bine aspectul uman, ai făcut deja un pas important, meciul e pe jumătate câștigat".

"Fotbalul e primul subiect de conversație al lumii. Și are un detaliu special: uneori, câștigă cel care înaintea partidei era considerat outsider, mai slab. De aceea, acest sport a făcut rădăcini solide mai ales păturile populare ale societății"

"În 30 de ani, am văzut peste 50 de mii de partide și există doar zece sisteme la baza fotbalului. Atât. Cinci cu apărare în patru și cinci cu apărare în trei"

"La echipele mele, eu cer pasiune, doar pasiunea poate depăși calitățile. Iar celor mai buni le ofer privilegii, dar și obligații în plus, pentru că privilegiile duc la individualism"

"Modelul meu a fost Van Gaal. Am studiat 250 de partide ale echipelor sale. Când am intuit la cel de-al 170-lea meci ce schimbări avea să facă mi-am dat seama că am asimilat modul lui de gândire"

"De când antrenam la juniori, eram primul care venea la muncă și mereu ultimul care pleca. Eram deja obsedat de fotbal, studiam absolut tot, până la cel mai mic detaliu. De aceea, colegii mi-au spus El Loco, dar într-un mod afectuos"

"Fotbalul e dribling, gestul său cel mai frumos, înălțător, care nu se învață sau se modifică. Te naști cu el. Dar, dacă nu se mai fac driblinguri, trebuie să găsești altă cale de a-ți depăși adversarii"

"În societate, se vorbește despre refuzul imigranților, al celor diferiți, al negrilor și al musulmanilor. Dar cred ceea ce provoacă într-adevăr frică e sărăcia" Marcelo Bielsa

250 de fraze pentru Lille

Pentru Lille, noua sa echipă, Bielsa a pregătit 250 de fraze pe care le va afișa la cantonament. "Voi lăsa totuși spațiu pentru comentarii, chiar ironice dacă sunt. Ideea mi-a venit citind cartea unui prieten, un preot chilian care avea o cronică în cotidianul El Mercurio. El este capabil să sintetizeze situații reale într-o frază. Și am găsit echivalentul acestor fraze în fotbal".

200 de întrebări pentru a înțelege fotbalistul

Antrenorul susține că a găsit "două sute de întrebări de bază pentru a înțelege un jucător, dar am păstrat acum numai cinci. De exemplu: "Ce crezi despre sărăcia care lovește lumea întreagă?". Sau: "Care sunt cele cinci cărți și filme preferate". Bielsa a dezvăluit și care e filmul lui favorit: "Nașul".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează