INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ATHLETIC BILBAO

Interviu cu șeful superacademiei lui Athletic: "Identitatea e mai presus de orice!"

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat luni, 07 august 2017 14:08

Jose Maria Amorrortu, directorul tehnic și șeful Academiei lui Athletic Bilbao, "Lezama" a acceptat invitația Gazetei pentru un interviu în care a vorbit despre filosofia lui Athletic Bilbao, echipă care are, în acest moment, un lot de 170 de milioane de euro, format 98% în Academia proprie.

Amorrortu are un aer distins, aproape profesoral. În vârstă de 64 de ani, bascul a fost mijlocaș în tinerețe pentru clubul din Bilbao, la care a evoluat timp de cinci ani, dar și pentru Zaragoza. După retragere a antrenat atât pe Bilbao, cât și alte echipe ca Eibar sau Real Sociedad.

- Domnule Amorrortu, ce înseamnă " Lezama"?
- "Lezama" este locul unde toate echipele noastre se pregătesc în spiritul clubului.

- Spiritul clubului înseamnă ca fotbaliștii să fie basci și crescuți în Academie?
- Exact!

- De ce țineți atât de mult la acest aspect?
- Este vorba despre identitatea noastră. Identitatea, tradiția și istoria clubului sunt mai presus de orice. Nu e de ajuns să fii basc, noi insistăm foarte mult ca tinerii să vină la Academia noastră pentru a fi formați de noi.

"18 jucători promovați în 6 ani"

- De ce?
- Considerăm că e foarte importantă legătură dintre copiii aflați în formare și jucătorii echipei mari. La "Lezama" nu e nimic anormal ca puști de 10 ani să fie constant în preajma unor fotbaliști ca Aduriz, Williams și ceilalți. Fiind mereu în contact cu aceștia, tinerii se ambiționează mai mult și, în același timp, învață de la cei mari ce înseamnă identitatea noastră, a clubului Athletic. Avem această identitate fixată adânc de tot în inimile noastre! Speranța și mândria de a ajunge într-o zi la prima echipă cresc foarte mult în acest fel. Rezultatele sunt clare: în ultimii șase ani am promovat la echipa mare 18 jucători crescuți de noi aici. Un lot întreg!

- Și dumneavoastră ați jucat pentru Athletic Bilbao. Ați fost crescut în același fel?
- Pe vremea mea nu era așa.

- Deci această filosofie a apărut mai târziu?
- Nu, filosofia e dintotdeauna la fel. Mă refer că nu existau condițiile de acum, nu exista această bază de pregătire gândită așa. Eu m-am format la un club afiliat lui Athletic Bilbao, care se ghida după principiile lui Athletic. Avem în continuare și această metodă de lucru. Există între 150 și 200 de cluburi din zona Biscaya asociate cu noi. Trimitem acolo jucători tineri sub formă de împrumut. Dacă vreți, "Lezama" este epicentrul unui fenomen mult mai mare. Este "creierul". Anual, doi sau trei jucători ajung la echipa mare, dar în spatele lor mai sunt alți șapte, opt fotbaliști buni, care încă nu sunt de nivelul primei echipe, dar care promit mult. Așa că îi trimitem la cluburile noastre afiliate și le urmărim atent evoluțiile. Acestea sunt, în linii mari, principiile noastre.

"Nu ne interesează să facem afaceri cu fotbaliștii pe care îi creștem. Tot ce contează este ca Athletic Bilbao să fie tot mai puternică de la an la an. Scopul nostru este să întărim clubul" Jose Maria Amorrortu

"Clubul devine parte din jucători"

- Ce le cereți copiilor?
- Capacitatea și deschiderea de a se forma în condițiile noastre. Puștii sunt foarte atent pregătiți din punct de vedere tactic, fizic, mental și ,foarte important, în mentalitatea clubului. Nu avem probleme pentru că atât ei, cât și familiile lor au încredere în metodele noastre. Până la urmă, roadele se văd la echipa mare.

- De ce nu cumpărați jucători de valoare gata formați?
- Este greu să aducem jucători foarte buni din cauza prețurilor foarte mari din ziua de azi, așa că ne-am perfecționat foarte bine în creșterea unor astfel de jucători.

- OK, dar nu există riscul ca granzi cum sunt Real sau Barca să vă fure vedetele?
- E destul de greu pentru că aici intervine mentalitatea despre care vă vorbeam. Fotbaliștii noștri se identifică cu clubul și nu își doresc să plece la prima ofertă. Clubul devine parte din ei. Pentru asta insistăm noi, zilnic, în fiecare moment.

- Copiii trăiesc și învață în Academie?
- Nu. Vin aici, se antrenează și se duc acasă. Merg la școli normale. Noi avem un sistem de șapte linii de transport, împărțit în toate zonele în care avem jucători. Îi luăm la antrenament și îi ducem acasă indiferent de vârstă. Avem și un hotel pentru 25 de jucători care vin din zonele Biscaya și Navarra. Fotbaliștii care stau aici sunt începând de la categoria U14, iar cei care evolueză pentru echipa a doua au case separate, plătite de club. 

"Nu vreau să părem lipsiți de modestie, dar noi considerăm că avem cea mai bună Academie și că filosofia noastră e cea mai bună, total diferită față de restul academiilor din Spania"Jose Maria Amorrortu

7 goluriîn 99 de meciuri a marcat Amorrortu pentru Athletic Bilbao în perioada 1973-1978 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
anton40
anton40  •  07 August 2017, 14:45

O stire ce trebuie cenzurata!Dumnezeule pardon!Moise!Se vorbeste de de identitate nationalism aoleu aoleu!Itzik ne umoara nazistii!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează