INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANALIZĂ

Joaca de-a ruleta rusească » Antonio Conte s-a săturat să nu dețină controlul, dar e dispus să înghită și să continue

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 01 septembrie 2017 13:20

Acum o lună am fi pariat că Antonio Conte își va da demisia din cauza neînțelegerilor de la Chelsea. Azi însă, posibilitățile sunt foarte, foarte mici, deși e la fel de nervos și de nemulțumit.

Dacă vor să îl dea afară, să plătească! El de plecat, nu pleacă, ba mai mult, i-a asigurat pe colaboratorii săi că își pot înscrie copiii la școală pentru anul care vine. Nu este un lucru puțin important, având în vedere că un an la o școala privată londoneză costă 25.000 de sterline.

Nu mai repetă episodul Juve

Conte bombăne, dar rămâne. Nu mai vrea să repete ceea ce a făcut acum trei ani, când a renunțat la contractul cu Juventus, după ce câștigase trei campionate unul după altul și nimeni nu ar fi îndrăznit să îl înlăture de la echipă, ba dimpotrivă!

Poate vă mai amintiți: era dimineața zilei de 15 iulie când Antonio a decis că n-are la dispoziție un lot la înălțime, motiv pentru care era mai bine să plece. Voia să lupte pentru câștigarea Ligii Campionilor, i se părea că jucătorii nu pot da mai mult decât dăduseră.

Eroare, având în vedere că Juventus a ajuns apoi în finală, cu Allegri pe bancă! Ideea e că Antonio Conte a fost întotdeauna un om dintr-o bucată, care nu acceptă compromisuri. Alb ori negru, fără supărare. Sau cu supărare mare, cum se întâmplă acum, cu diferența că e dispus să înghită și să meargă mai departe. Este pentru prima oară când antrenorul pune banii înaintea principiilor.

Blocat de doamna de fier

OK, dar ce se întâmplă la Chelsea, de ce ar trebui să-și dea demisia, veți întreba? Simplu. Nu-i place deloc cum este organizat clubul. În primul rând, nu reușește să vorbească direct cu Roman Abramovici. Patronul o trimite mereu la întâlniri pe Marina Granovskaia, brațul său drept, o femeie de fier, cu multe calități, dar care nu prea se pricepe la fotbal. A studiat artă și dans, apoi a lucrat cu Roman la compania petrolieră Sibneft, după care s-a transferat la Londra. Conte nu acceptă să vorbească cu ea despre transferuri. Voi ați accepta? Nu! La un astfel de nivel e posibil să nu poți vorbi direct cu proprietarul, să nu te poți confrunta? Evident că nu! Faptul că Roman o trimite pe ea la întâlnirile cu antrenorul e un mesaj? Probabil.

L-a umilit pe Terry

Despre ea nu se știe mai nimic, nu are nici măcar o pagină pe Facebook, nu vorbește în public și nici nu vine la meciuri. E foarte dură, nu zâmbește, în plus îi tratează groaznic pe jucători. Lui John Terry i-a spus, textual, "Take it or fucking leave it", când era de semnat ultimul contract. Una e să ți-o spună Abramovici, alta să ți-o zică doamna Marina. A fost cea mai mare umilință din cariera fostului căpitan, deși, sincer, poate că ar fi putut să lase clubul când încă era un fundaș de valoare. Conte nu are feeling cu ea, dar cine are? Pentru a fi corecți, Marina a făcut și lucruri bune: l-a adus pe Albert Ferrer ca antrenor la juniori, Mourinho s-a întors la Chelsea ca urmare a insistențelor ei, reușind să îl reapropie de Abramovici.

Tentat să revină la "naționala" Italiei

Cum-necum, Conte nu se impune la Chelsea, nu reușește să controleze situația transferurilor. Nu-l ascultă nimeni, nu îl ajută nimeni (ba mai mult, i se pun bețe în roate), jucătorii ar veni, dar până la urmă aleg alte cluburi (Lukaku e ultimul exemplu). "Mirosise" situația încă din primăvară, când evita să vorbească despre viitor. Mulți credeau că încerca să îi forțeze mâna lui Abramovici, pentru a avea puteri depline pe piața transferurilor.

Deși a câștigat campionatul (toți se așteptau un duel Man. United - Man. City, nimeni nu lua în seamă echipa din Londra, mai ales că venea după un loc 7) și a demonstrat ceea ce știe să facă, nu a reușit să se impună în interiorul clubului. În plus, ar dori să se întoarcă să antreneze "naționala" Italiei și știe că ar fi bine-venit. Președintele federației, Carlo Tavecchio, l-ar vrea din nou, mâine dimineață!, la cârma echipei. În cazul în care Ventura nu se va califica la Mondiale, e clar că îl va suna imediat pe Antonio.

Secunzii se plâng de bani

La Londra sunt însă și alți nemulțumiți. Salariul staff-ului nu este la înălțime, unii se plâng de condițiile financiare. "Mancini și Ranieri obțin mereu sume uriașe pentru cei care lucrează cu ei, Conte nu se preocupă deloc", spune unul dintre colaboratori. "Chiriile la Londra sunt exagerat de mari, eu plătesc 4.000 de lire sterline pe lună și locuiesc în afara orașului, în condițiile în care câștig 100.000 pe an, cu alte cuvinte nu îmi rămâne mai nimic în cont", povestește.

"Apropo de bani", continuă: "Milan ni l-a oferit pe Donnarumma, spunându-ne că dacă plătim 60 de milioane e al nostru. Am răspuns nu, pentru că îl avem pe Courtois. Portarul nu se poate duce la Juve pentru că n-are relații bune cu Buffon, titularul naționalei îl consideră mult prea atras de bani și lui nu îi plac astfel de persoane. Raiola a vrut să îl transfere la noi sau la Real convins de faptul că s-ar pune o mare presiune pentru a-l vedea în poarta Italiei la Mondialele de anul viitor".

Are doar trei achiziții

Pentru a ne întoarce la Conte, e greu de crezut că va rezista așa până la sfârșitul sezonului. Vrea mai mulți jucători, pentru că anul trecut echipa nu juca în cupele europene, așa că erau destui cei pe care îi avea la dispoziție. Clubul consideră că sunt de-ajuns cei trei nou-veniți, fundașul Rudiger, care practic îl înlocuiește pe Terry, mijlocașul Bakayoko (numeric îl substituie pe Matici) și atacantul Morata, care îi preia postul lui Diego Costa. Ba i-l mai aduce pe ultima sută de metri și pe Oxlade-Chamberlain.

Conte nu este deloc mulțumit, nu vrea să iasă șifonat în Ligă sau în campionat din cauza lipsei de ambiții a clubului: "Ori ne luptăm pentru un trofeu, ori creștem tineri. Trebuie să alegem, sunt două moduri diferite de a înțelege fotbalul". Acum, sincer, uitați-vă la lot, mai ales la banca de rezerve! Se poate juca din trei în trei zile, la cel mai înalt nivel, cu un efectiv atât de subțire?

Evident nu, dar rămâne. Nicio demisie, pentru că banii sunt importanți (și mulți). Dacă vor să îl dea afară, situația se schimbă. Clubul va plăti tot salariul, recent mărit. Marina pare că l-ar fi sunat pe Tuchel. Doamna crede, probabil, că îl poate amenința pe Conte, ceva de genul "Dacă nu-ți convine, poți pleca, noi avem deja o soluție!". Alo, Marina, ce părere ai? 

"Sincer, nu cred că Chelsea e favorită la titlu anul ăsta, dar așa am pornit și sezonul trecut. Cel mai important e ca antrenorii și jucătorii să dea 120 la sută și vom vedea ce se întâmplă" Antonio Conte, manager Chelsea

"Mereu am lucrat, în cariera mea, sub o mare presiune. E normal la un club important. Trebuie doar s-o gestionezi corect, să fii serios uneori, să râzi alteori, dar să reușești să-i faci față" Antonio Conte, manager Chelsea

137.000.000 €a cheltuit Chelsea în această vară pentru achiziții. Man. City a investit dublu, 244 de milioane, iar Man. United 164 de milioane

11.000.000 €anual este salariul încasat de Antonio Conte la echipa londoneză, cu care și-a reînnoit contractul până în iunie 2021

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează