INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LANSARE DE CARTE » HERR PEP

Jucătorii lui Bayern l-au scos din minţi pe Josep Guardiola! » Pep: "Ce jucaţi?" / "Mister, credeam că ăsta e fotbalul care-ţi place ţie!"

foto: reuters
foto: reuters

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 septembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 03 septembrie 2014 13:34

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi jurnalişti spanioli, Marti Perarnau, fost atlet olimpic (Moscova 1980) va lansa pe 4 septembrie, în Spania, cartea Herr Pep, în care analizează primul an al lui Josep Guardiola la Munchen.


Peste 400 de pagini care detaliază sezonul în care Bayern a cîştigat Supercupa Europei, Mondialul Cluburilor, titlul în Bundesliga şi Cupa Germaniei. 

Cartea este o raritate din cel puţin două motive. Primul: pentru că Guardiola e observat direct, de aproape, iar al doilea, foarte rar astfel de relatări sînt autorizate de către vreun club. 

Autorul descrie reacţiile tehnicianului catalan înainte şi după meciuri, antrenamente. Ce glume face, ce le strigă jucătorilor, ce-l preocupă etc.
Marti Perarnau a luat legătura cu Manuel Estiarte (colaborator al lui Pep la Barcelona şi actual asistent al acestuia la Bayern) şi i-a povestit ce vrea să facă: pentru început, să urmărească de aproape echipa: "Manuel a vorbit cu Pep, ne-am întîlnit cu toţii apoi şi ne-am înţeles. Am avut şi norocul ca în acea perioadă Pep să fie receptiv la ideea ca cineva să participe timp de un an la viaţa unei echipe şi să observe tot ce se întîmplă, pentru ca apoi să povestească totul într-o carte".

"Guardiola trăieşte pentru fotbal"
Prietenia care-l leagă de fostul jucător de polo, Manel Estiarte, i-a deschis uşile fortăreţei din Munchen lui Perarnau.

"Pep e pur şi simplu obsedat de munca sa. E latin, gesticulează, mai dă cîte o palmă, îi menajează pe jucători, îi încurajează, dar mintea lui este cea a unui neamţ. Perfecţionist, caută mereu să fie cu un pas înainte. Asta îl face să fie veşnic nemulţumit, pentru că e cu un pas înainte, dar crede mereu că trebuie să facă încă un pas mai în faţă. E obsedat de muncă. Trăieşte pentru fotbal. Iar asta te consumă incredibil. Aşa s-a întîmplat la Barcelona, aşa se întîmplă şi la Bayern şi la fel va fi şi la naţională sau oriunde va mai antrena. Pentru că e implicat sută la sută, 24 de ore din 24.

Am crezut că, în mijlocul unei presiuni ca asta, Pep şi-a construit o mască, dar am fost surprins să văd că nu. E exact aşa cum îl vezi la conferinţele de presă, adică singurul loc în care îl vezi, ca jurnalist. Asta mi se pare o slăbiciune, pentru că te expui în fiecare secundă aşa cum eşti", mărturiseşte Perarnau. 

De ce l-au ales nemţii pe Guardiola
"Bayern cîştiga, dar nu avea identitate de joc definită, iar cei de la club, Uli Hoeness şi Karl Heinz Rummenigge, exact asta voiau, dar voiau exact una ca a Barcelonei. Le-a fost clar că pentru asta au nevoie de Pep", spune jurnalistul pentru El Confidencial.

"Sloganul lui Bayern e Mia san Mia (Sîntem cine sîntem), asta înseamnă că e mai mult decît "Mai mult decît un club" (sloganul Barcelonei). Ce-i cere Bayern lui Guardiola? Să cîştige, să cîştige cu jucătorii lor, în felul lor bavarez, să construiască în acelaşi timp o identitate de joc care să o facă pe Bayern recunoscută peste tot. Iar maniera asta de a juca să nu fie cea a Barcelonei".

Mitul tiki-taka
Stilul de joc impus de Guardiola a fost denumit, generic, tiki-taka. Perarnau spune că nu există termen pe care Pep să-l urască mai mult: "Urăsc tiki-taka, o urăsc! Tiki-taka e atunci cînd pasezi balonul ca să scapi de el, fără nici o altă intenţie. Barça nu avea nimic din tiki-taka", le spune Guardiola jucătorilor săi de la Bayern. E o discuţie povestită în detaliu în carte.

După meciul cu Nurnberg, din etapa a 3-a, Perarnau povesteşte: "Prima repriză a fost îngrozitoare! (...) în seara aia am cinat cu Pep, alături de nişte prieteni cule şi l-am întrebat ce le-a spus jucătorilor la pauză. Simplu: «Ce jucaţi?»"

Perarnau explică felul în care se desfăşurase jocul lui Bayern: "Pase de la Rafinha la Boateng, apoi la Dante, de la el la Alaba… Alaba, Dante, Boateng, Rafinha şi de la capăt".

La acea întrebare, jucătorii au răspuns: "Credeam că ăsta e jocul care-ţi place ţie". Pep le-a zis la pauză: "Băieţi, asta e tiki-taka!"

Jucătorii lui Pep de la Bayern, au înţeles perfect şi au distrus adversarul în partea a doua. În repriza a doua, Bayern a ajuns la poarta adversă de 32 de ori în 45 de minute. 

Perarnau spune că e şi vina presei că acest termen s-a răspîndit: "Jurnaliştilor le-a fost lene să explice ce înseamnă şi au lăsat să se extindă ideea că asta juca Barça. Şi nu era adevărat". 

Perarnau continuă: "Ceea ce joacă echipa lui Guardiola, ceea ce juca Barça se numeşte joc de poziţie. Atacul poziţional, pentru Pep este «Să împingi echipa adversă în jumătatea ei şi să nu mai poată ieşi de acolo (...) dar atacul poziţional e foarte dificil. Genul ăsta de joc nu se bazează doar pe a avea posesie».

Marti explică: "La TV, singura cifră pe care ţi-o dau este posesia. Pep ţi-ar spune: «Posesia? Despre ce-mi vorbeşti, omule?!»"

A avea balonul sub control e util pentru Guardiola pentru a ieşi cu mingea pînă ajungi la centrul terenului: "Vreau doar să avanseze împreună cîţiva metri, la început, pentru ca, dacă pierdem mingea, să nu ne prindă dezorganizaţi (...) Cînd deja au avansat împreună pînă la centrul terenului, atunci vreau să joace în stilul Bayern mai mult ca niciodată (...) să alerge, să joace liber. La capitolul ăsta sînt nişte monştri, necruţători!".

Cînd Pep l-a trădat pe Pep
În carte, Perarnau dezvăluie o frază a lui Guardiola către Domenech Torrent, secundul lui Pep la Bayern Munchen, cu cîteva ore înainte ca Bayern să piardă, 0-1, pe "Bernabeu": "Dome, nu mă lăsa să mă răzgîndesc, aşa trebuie să jucăm în retur!". A fost 1-0 pentru Real, iar returul se anunţa de foc.

Pep se referea la sistemul tactic cu care era convins că va cîştiga la Munchen şi care i-ar fi permis să ajungă în finală: un 3-4-3 cu Gotze al 5-lea mijlocaş. Voia să cîştige centrul terenului, însă Javi Martinez a avut probleme la ambii genunchi. Mai mult, Pep s-a lăsat influenţat de atmosfera de la Munchen dinaintea partidei retur. A vrut să rişte, să dea curs la ceea ce i-a spus inima, şi nu creierul. A jucat un 4-2-4, ca la meciul cu Dortmund din iulie 2013. Şi, la fel ca la Dortmund, totul a ieşit prost. FOARTE prost!

Meciul tur, din semifinalele Ligii Campionilor, Real Madrid - Bayern Munchen a fost 1-0 pe "Bernabeu". În retur, pe Allianz Arena, madrilenii i-au zdrobit pe elevii lui Guardiola: 4-0!

"Tot sezonul am refuzat să joc 4-2-4 (...) Şi am făcut-o tocmai în ziua cea mai importantă... Ce tîmpenie...", recunoaşte Guardiola, descumpănit. Secunzii săi au încercat să-l încurajeze, dar Pep a insistat: "Cea mai mare tîmpenie pe care am făcut-o în cariera mea de antrenor!"

Cartea Herr Pep va fi lansată în Spania pe 4 septembrie şi se anunţă a fi best-seller.

sursa: El Confidencial

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (25)
ssvir2000
ssvir2000  •  03 Septembrie 2014, 19:01

pep saracul este un frustrat ! a prins la barcelona o echipa fantastica, cu niste jucatori care se gaseau cu ochii inchisi, dar si acolo, datorita frustrarilor, a stricat cat a putut sa strice : semifinala cu chlesea, cand niciun jucator nu juca pe postul lui ( daca nu il chinuiau talentele, barcelona nu avea cum sa piarda) si indepartarea unor jucatori fantastici. a ajuns la bayern pe care ii face praf, iar incearca sa puna jucatori pe posturi ciudate, asta cat timp el este acoperit pe toate posturile. anul acesta bayern pierde campionatul, supercupa a pierdut-o deja, in Cl nu va trece de sferturi daca nu are noroc, asta daca pana atunci nu il vor schimba

rastaman85
rastaman85  •  03 Septembrie 2014, 15:55
Postat de conj pe 02 Septembrie 2014, 15:54

"nu aveau propriul stil la fel ca Barcelona"..mare tampenie, bayern avea deja un stil bazat atac direct, verticalizat, in maxim 4-5 pase erau in fata portii adverse; pe vremea lui Heinckes jucau un fotbal total, a venit Pep si a imprimat stilul "caca-maca" unor jucatori obisnuiti cu altceva. Este la fel cum i-ai pune pe Olandezi sa joace catenaccio-ul italian. In fine, s-ar putea sa gresesc si-n seonul asta bavarezii sa castige tot.

Total de acord. Aveau propriul lor stil si era unul incantator. Ma uitam cu placere la meciurile lor desi nu sunt un fan, insa de cand a venit Guardiola, nu mai urmaresc. Nu zic ca Pep nu e un antrenor bun, ba din contra, e unul dintre cei mai buni, insa mie nu-mi plac, modulul tactic si filozofia de joc pe care le imprima echipei. Echipa parca e intr-o continua framantare si cautare de sine ( o batalie launtrica), intre ceea ce a fost in timpul lui Jupp Heynckes- o masinarie de fotbal, si acum!

rastaman85
rastaman85  •  03 Septembrie 2014, 15:43
Postat de nicolaiec pe 03 Septembrie 2014, 14:48

Cu Jupp Heynckes Bayern castiga UCL zdrobind Barcelona in dubla mansa in semifinale. Cu Pep Guardiola, isi ia omor de la Real Madrid (!?!!!) in semifinale, ia bataie de la Borrusia in cupa. Cred ca putem zice fara indoiala ca aducerea lui Pep a fost o greseala. Inainte Bayern era ca un tanc ce calca tot in picioare, acum au o momente in care par un pui de pisica ce incearca sa sara in pat si nu poate.

BIG LIKE!

Vezi toate comentariile (25)
Comentează