INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Meciul care a învins moartea » Miturile din spatele unui joc celebru: cum au fost răpuşi naziştii de fotbaliştii de la Dinamo Kiev şi Lokomotiv

Secvenţă din filmul
Secvenţă din filmul "Escape to Victory", una din pelicule care au la bază celebrul meci jucat de fotbaliştii ucrainieni cu naziştii.

Articol de - Publicat duminica, 26 octombrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 26 noiembrie 2014 14:12

Înainte de Revoluţie, un film în care jucau Pepe, Ardiles, Sylvester Stallone şi Bobby More cutremura o întreagă ţară.

Difuzat de TVR, " Escape to Victory" prezenta povestea unei echipe ucrainiene de fotbal care s-a opus ordinelor de a pierde un meci, iar jucătorii ei au fost torturaţi şi executaţi. Ce s-a întîmplat cu adevărat?

Oda lui Hitler
Cine ar fi crezut că în plin război mondial oamenilor le-ar mai fi păsat de fotbal? Ba, mai mult, echipe de pe fronturi opuse, ar lăsa armele deoparte şi s-ar băga la o partidă? În 1942, în Kiev, acest lucru a fost posibil. Oraşul era ocupat de armatele române, maghiare, italiene şi slovace. Pentru a-şi ocupa timpul, soldaţii au decis să organizeze un mini-campionat de fotbal. Au luat parte două echipe germane, două maghiare, două ucrainiene şi o echipă formată din soldaţi români. Una dintre echi pele ucrainiene era formată din jucătorii de la Dinamo Kiev şi cîţiva de la Lokomotiv.

Onoarea e mai presus decît viaţa
Echipa se numea FC Start şi nimicea toţi adversarii. Soldaţii diferitelor naţii cantonate în Kiev nu aveau nicio şansă în faţa profesioniştilor. Mai mult, echipa românilor avea să fie zdrobită cu cel mai mare scor al acelui mini-turneu infernal: 11-0!

Aşadar, echipa foştilor fotbalişti de la Dinamo Kiev, denumită FC Start, umilea toţi soldaţii. Ca tabloul să fie complet, jucătorii de la Dinamo şi Lokomotiv evoluau într-un echipament al echipei... Spartak. Doar asta mai găsise într-un depozit abandonat.

Şi a început turneul. Victoriile veneau de la sine: 6-2 cu soldaţii unguri, 9-1 cu cei de la calea ferată, 5-1 şi 3-2 cu o altă trupă maghiară. Urma meciul cu nemţii care, aşa cum se ştie, nu înghiţeau prea bine înfrîngerile. 5-1 sec, umilinţă şi o stare de agitaţie în armata germană. Cum era posibil ca jucătorii unei naţiuni aflate sub ocupaţie să îşi permită să învingă echipa Marelui Reich?

Revanşa irosită
Nemţii nu acceptă înfrîngerea aşa că solicită imediat un meci revanşă, dar îşi iau şi măsuri de precauţie. Sînt aduşi în mod special soldaţi din Germania mult mai pricepuţi la a lovi mingea, iar arbitrul partidei a fost numit un ofiţer SS. Pe lîngă toate astea, multe presiuni la adresa jucătorilor, chiar şi la pauza meciului. Cu toate acestea, meciul se termină cu scorul de 5-3, toate golurile nemţilor fiind marcate pe un stil de joc foarte dur, la care arbitrul a închis mereu ochii.

Realitate sau film?
Din acest moment, lucrurile devin mai complicate. Realitatea se împleteşte cu mitul, iar acest lucru a dat naştere la o mulţime de scenarii, inclusiv de filme. Cert este faptul că FC Start a mai disputat un meci, 8-0 cu Rukh, după care jucătorii au început să dispară din peisaj în moduri învăluite încă în mister.

Scenariile vehiculate: unii au fost executaţi imediat după revanşa cu echipa nemţilor, alţii au fost duşi în lagăre de muncă forţate unde au pierit în urma torturilor. O altă variantă vehiculată a fost că jucătorii au fost arestaţi. De asemenea, a mai circulat mitul că jucătorii ar fi fost reţinuţi chiar de autorităţile ucrainiene, după ce Kievul a fost eliberat, fiind acuzaţi de faptul că au colaborat cu naziştii.

În spatelel tuturor acestor scenarii, un lucru rămîne real: cu preţul vieţii şi în ciuda presiunilor, jucătorii de la FC Start au ales victoria în meciurile disputate cu soldaţii nemţi.

Cei 11 cavaleri de onoare
Echipa FC Start a fost compusă din 11 jucători: Ivan Kuzmenko,  Makar Goncharenko, Mykola Trusevych, Mikhail Svyridovskiy, Mykola Korotkykh, Vasil Sukharev, Oleksiy Klimenko, Mikhail Putistin, Fedir Tyutchev, Mikhail Melnyk şi Vladimir Balakin.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează