INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  REGULAMENT

OFICIAL Schimbări masive în fotbal: pleci în dribling direct din lovitură liberă, iar meciul va dura 60 de minute! Se dă gol dacă faci henț pe linia porții!

FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 18 iunie 2017 09:22

International Board a pregătit un raport cu numeroase modificări în regulamentul jocului, schimbări pe care le va analiza în martie 2018.

Marco van Basten, probabil cel mai mare atacant din istorie, actual director tehnic FIFA, a propus la începutul anului schimbări importante în fotbal, la care se gândea de multă vreme.

Și regulile jocului se vor modifica în curând, chiar dacă nu atât de spectaculos pe cât ar fi vrut olandezul.

Citește și: 10 cote de neratat pentru noul sezon de Premier League + biletul pentru primele 3 etape

Sâmbătă, într-un interviu pentru The Times, fostul arbitru englez David Elleray, director tehnic la International Board (IFAB), a dezvăluit raportul Play Fair. Ce include numeroase noutăți în regulament, care vor fi analizate în martie 2018, la următoarea adunare generală IFAB. Iată doar cinci dintre ele:

1. Timp de joc efectiv de 60 de minute
Meciurile nu vor mai dura 90 de minute, ci numai 60, dar va fi timp de joc efectiv. Ceasul se va opri de fiecare dată când mingea va ieși din teren.

2. Pornești singur la fazele fixe
Pentru a mări viteza jocului, un fotbalist va putea porni singur în acțiune la fazele fixe (lovituri libere, cornere sau de la mijlocul terenului, la startul partidei ori după goluri). Și nu cu pasă, ca până acum.

3. E gol dacă faci henț pe linia porții
Dacă ești pe linia porții și oprești mingea cu mâna premeditat, atunci nu se mai acordă penalty și eliminare, ci direct gol pentru echipa în atac. "Un fel de gol de penalitate, ca eseul de penalitate din rugby", a comentat L'Équipe, care dă exemplu hențul lui Luis Suárez la Uruguay - Ghana, în minutul 120 al "sfertului" CM 2010. "Acel penalty nu a fost transformat, iar celeștii s-au calificat la penaltyuri. Cu această modificare, Ghana ar fi jucat în semifinale".

4. Partida se încheie când iese mingea
În viitor, întâlnirile nu se vor mai termina la fluierul arbitrului. Ci numai după ce balonul părăsește suprafața de joc, o dată timpul expirat. Din nou, ca la rugby.

5. Dacă portarul apără penalty-ul, faza se termină
În prezent, când un goalkeeper respinge mingea la o lovitură de pedeapsă, cel care a executat sau un coechipier poate relua în plasă. IFAB vrea ca faza să se oprească imediat după ce portarul parează penaltyul. Și nimeni să nu mai poată marca după aceea.

"Studiez toate regulile actuale din fotbal și mă întreb de ce este nevoie de fiecare dintre ele. Dacă nu există niciun motiv clar, atunci de ce nu le-am schimba pentru a face jocul mai frumos?"
David Elleray, director tehnic IFAB

Alte 5 schimbări prevăzute de International Board

  • - Dacă portarul ia mingea în mână după o pasă cu piciorul a unui coechipier, se va acorda penalty pentru echipa adversă. Nu lovitură liberă indirectă, cum se întâmplă acum;
  • - Un jucător nu va mai fi obligat să lase mingea să iasă din careu când portarul reia jocul cu aut de poartă de la 6 metri;
  • - Un ceas electronic, care va apărea pe tabela de marcaj, va funcționa în același timp cu ceasul arbitrului;
  • - Un fotbalist care marchează cu mâna va fi eliminat. Cei ca Maradona sau Messi vor fi trimiși la cabine;
  • - Loviturile libere se vor putea executa și cu mingea în mișcare.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (39)
764066197083430
Matei Stefan  •  19 Iunie 2017, 08:17

Sunt ABSOLUT de acord cu majoritatea propunerilor. Mai ales cu #3. :) Poate ca Suarez a actionat instinctiv la meciul cu Ghana, dar asta nu inseamna ca este si normal ce a facut. Trebuie sa existe respect pentru adversar, trebuie sa fii fair-play, nu bagabont. Regulamentul trebuie sa-i permita arbitrului sa acorde gol direct in astfel de faze, nu penalty! De acord sunt si cu #1 (timp efectiv de joc), cu #4 (se incheie meciul cand iese mingea) si #5 (ratezi penalty-ul se incheie faza). De acord si cu eliminarea celui care inscrie cu mana. ... sunt de parere ca trebuie sa existe in tribuna oficiala un arbitru video: sa aiba in fata N monitoare, sa vada fiecare faza live din toate unghiurile disponibile. Sa-i transmita centralului in casca ceea ce acestuia pare ca i-a scapat, sau sa-i ofere acestuia o opinie cand este solicitata.

1422898941351462
Dan Antoniu  •  19 Iunie 2017, 06:07

cand inebuneste IB-ul totul se modifica. Atat de multe modificari in ultimul timp, incat esenta jocului se schimba radical. Nu toate sunt in folosul fotbalului, iar unele sunt chiar aiurea ( penalty, daca intervine in joc in suprafata de pedeapsa proprie un jucator inlocuitor, inlocuit sau oficial al echipei in aparare ). La fotbalul mic, eu spun ca iese cu bataie !!!

gabri80el
gabri80el  •  19 Iunie 2017, 02:09
Postat de unico_biancorossi pe 18 Iunie 2017, 16:36

van basten e un atacant de duzina pentru mine, fata de multi dintre cei enumerati. un fel de dudu georgescu olandez. in nici un caz nu ar intra in top 50 la mine, unde minim 10 atacanti brazlieni ii iau fata lejer. ce 10... 30... de fapt, chiar si in enumerare am amintit de vreo 10.

inseamna ca ori ai sub 15 ani ori nu prea intelegi acest sport si acesti atacanti.Mai intai de a scrie numai ineptii mai bine mai urmareste-l cu adevarat pe Van Basten ca doar acum ai youtube si te poti informa destul de bine si apoi sa comentezi numai prostii puerile.El era mult mai amre si mai cunoscut daca nu avea si accidentari. inainte nu aveam posibilitatea dea ne informa atatde mult dar parca nu eram atat scazuti la minte si in cunoasterea acestui sport.si ne mai intrebam de ce tineretul de azi nu mai au nicio perspectiva sau vreun ideal pentru marile performante.Vad ca esti dinamovist. Probabil ca pentru tine marii atacanti au fost Danciulescu si Marius Niculae.Pai astia daca juca unde a jucat Van Basten nici 5 goluri in cariera nu marcau.Asa user, asa comentariu.Cine seamana se aduna.

Vezi toate comentariile (39)
Comentează