INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EURO 2020

Secretele Finlandei, noua Islandă a nordului, calificată pentru prima dată la un turneu final: golgeterul renăscut și selecționerul marilor premiere!

Articol de - Publicat duminica, 17 noiembrie 2019 16:55

Finalda s-a calificat matematic la EURO 2020, fiind prima prezență din istorie la un turneu final. Atacantul Teemu Pukki (29 de ani) a înscris 14 goluri în ultimele 17 meciuri, mai multe decât marcase în precedentele 62 de selecții (10)! Selecționerul Markku Kanerva a calificat pentru prima oară Finlanda la Euro U21 în 2009. Iar acum propulsează echipa alb-albastră spre întâiul său turneu final la seniori.

„E o nebunie! E o bucurie de nedescris. Nu mai am cuvinte să descriu această stare de grație". Teemu Pukki era fericit. Plângea de fericire, la fel ca toți coechipierii. Ca toți fanii care au năvălit pe teren după 3-0 cu Liechtenstein. Helsinki e în sărbătoare. Pentru prima oară în istorie, Finlanda, noua Islandă a nordului, s-a calificat la un turneu final, lăsând acasă Grecia și Bosnia

"15 noiembrie ar putea fi declarată zi națională. Ziua când am împlinit visul unei țări întregi", afirmă Lukáš Hrádecký, portarul naționalei, născut în Slovacia.

"O generație și-a văzut visul împlinit. Sunt foarte mândru de băieții mei”
Markku Kanerva, selecționer Finlanda

9 goluri a înscrisPukki în aceste preliminarii, fiind golgeterul grupei J (are cinci reușite mai mult ca italianul Belotti)

Nouă goluri pentru a-l întrece pe Litmanen

Ceea ce nu au putut Jari Litmanen și Sami Hyypiä, poate cei mai mari jucători din „țara celor o mie de lacuri”, a reușit Pukki. La 29 de ani, vârful „huhurezilor” (cum sunt porecliți alb-albaștrii) a renăscut. Până în 2018, marcase doar 10 goluri în 62 de selecții pentru Finlanda. Din 2018, după transferul la Norwich, e alt fotbalist. A înscris de 14 ori în ultimele 17 meciuri. Cu 24 de goluri, e pe locul 3 într-un top all-time al celor mai prolifici atacanți. Încă șase și îl depășește pe Forssell (29). Încă nouă și recordmanul Litmanen (32) va fi întrecut.

"Să vezi oameni plângând e o imagine nemaivăzută în fotbalul finlandez. Ceea ce a reușit naționala se întâmplă o dată în viață"
Topias Kauhala, ziarist la revista finlandeză ELMO

„Minunata noastră călătorie a ajuns în vârf”

Pukki mai spune ceva esențial: „Antrenorul nostru e totul pentru noi. Ne cunoaște foarte bine, numai el știe să ne facă să jucăm cel mai bun fotbal al nostru. Merita acest succes”. Selecționerul Markku Kanerva, 55 de ani, ex-internațional, este omul marilor premiere. El a propulsat echipa U21 spre întâiul Euro de tineret, în 2009, și reușește acum cea mai mare performanță a fotbalului finlandez. Patru jucători pe care Kanerva îi avea în lotul U21 în urmă cu un deceniu sunt acum titulari la seniori: Pukki, căpitanul Sparv, Raitala și Toivio. Antrenorul sărbătorește: "Minunata noastră călătorie a ajuns în vârf”.

"O performanță incredibilă. Vă mulțumim! Finlanda este, Finlanda este, Finlanda este la Euro"
Antti Rinne, premierul Finlandei, pe Twitter

50 de goluriși 12 pase decisive a adunat Pukki din vara lui 2018 la Norwich și la naționala Finlandei

55este locul ocupat de Finlanda în clasamentul FIFA-Coca Cola

Calificate la Euro (16 din 24):  Anglia, Cehia,Ucraina, Germania, Olanda, Croația, Spania, Suedia, Polonia, Austria, Franța, Turcia, Belgia, Rusia, Italia, Finlanda

CITEȘTE ȘI:

Spania trebuie să ne bată pentru a-și atinge obiectivul! Și un punct ne-ar fi fost aproape imposibil

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
alenb
alenb  •  18 Noiembrie 2019, 09:15

Pana sa-i numim noua Islanda intai sa bata ei Olanda, Turcia, de mai multe ori, Anglia.

adriann_
adriann_  •  18 Noiembrie 2019, 00:27

Pukki e intr-o forma incredibila, el i-a carat efectiv pe finlandezi la turneul final. Norocul lui ca s-a nascut in Finalnda, daca era roman n-ar fi avut loc de Keseru.

cneius
cneius  •  17 Noiembrie 2019, 21:22

"Noua Islanda" ? Basme. Au avut o grupa lejera spre deosebire de noi

Vezi toate comentariile (4)
Comentează