INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OPINIE

Theodor Jumătate leagă cele două cazuri care au înfiorat Africa de Sud » Omori şi scapi. Salvezi şi mori

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 30 octombrie 2014 00:00 / Actualizat joi, 30 octombrie 2014 13:03

Un sprinter paralimpic trage şi patru gloanţe se opresc în iubita lui. 10 luni de închisoare. Un fotbalist cu mănuşi primeşte el un glonţ în inimă pentru logodnica sa. Aceasta este linia fină între viaţă şi moarte în sportul sud-africanCe senzaţie stranie! Parcă unul dintre gloanţele lui Oscar Pistorius a trecut prin corpul Reevei, a străbătut timpul şi s-a oprit în inima lui Senzo Meyiwa. Campionul paralimpic şi-a omorît iubita, apoi l-a omorît şi pe fotbalist, care încercase să-şi apere logodnica.

Nu pot să nu leg cele două cazuri care au înfiorat Africa de Sud. Finalul unuia şi începutul altuia au fost prea apropiate şi m-au afectat la fel de mult.

Pe 21 octombrie, mă revolt cînd aflu că sprinterul cu lame din fibră de carbon în loc de gambe a scăpat atît de uşor după ce a ucis-o pe Reeva Steenkamp. Cinci ani de închisoare, dar numai 10 luni efectiv în spatele gratiilor, restul arest la domiciliu. A impresionat tribunalul cu lacrimile sale de crocodil. O jumătate de an a plîns Blade Runner în boxă şi iată că judecătorea l-a iertat de crimă cu premeditare, considerînd că a fost omor din culpă.

Din neglijenţă, mai exact. Neglijenţă? Accident? Să tragi de patru ori fără avertisment prin uşa băii crezînd că e un infractor ascuns acolo cînd cel mai probabil era ca prietena cu care împărţeai acelaşi pat, aceeaşi casă, să fie la duş? Mi-e imposibil să cred în inocenţa lui Pistorius, un tip pasionat de arme şi implicat de-a lungul timpului în mai multe incidente legate de puşti şi pistoale.
Pe 26 octombrie, Senzo Meyiwa, portarul şi căpitanul "naţionalei" sud-africane, se trezeşte atacat în casa logodnicei Kelly Khumalo de indivizi înarmaţi. Nu sînt singuri, în afara lor mai sînt cinci prieteni. Li se cer celularele, banii şi bijuteriile, dar jaful degenerează. O mînă înarmată se îndreaptă spre Kelly. Fotbalistul o protejează cu corpul său în clipa în care glonţul pleacă de pe ţeavă. O salvează şi el moare în drum spre spital.

Peste zece luni, Pistorius va ieşi din închisoare, se va muta acasă cu poliţia la poartă, iar peste cinci ani va fi liber. Să iubească, să aibă o familie şi, dacă vrea, să-şi exerseze calităţile de hitman în vreun poligon. A luat o viaţă, dar şi-o poate continua pe a lui mai devreme decît spera.

Peste zece luni, peste cinci ani, Meyiwa va fi la fel de departe. "Senzo nu a murit, spiritul său rămîne", spune un prieten. Nici măcar. Şi spiritul părăseşte această lume la un moment dat.

Ce coincidenţă! Amîndoi, şi Pistorius, şi Meyiwa, au 27 de ani. Numai că inima unuia, a celui curajos şi neajutat de nimeni, nu mai bate.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (8)
christiano0
christiano0  •  30 Octombrie 2014, 15:58

Salut! Am urmarit si eu cu atentie cazul Pistorius si speram sa infunde puscaria. Dar iata ca justitia, oarba si corupta ca intotdeauna, suceste verdictul. Un BIG LIKE pt articol, m-a impresionat foarte tare.

nini53
nini53  •  30 Octombrie 2014, 15:18
Postat de pma77 pe 30 Octombrie 2014, 13:39

judecatoarea sa putrezeasca in iad!!!

Asa,așa...Iar tu sa bagi lemne sub cazan...

kakasan
kakasan  •  30 Octombrie 2014, 14:07

Si sa nu mai vorbim despre ce inseamna aceasta condamnare. Aceasta forma de culpa(incadrarea e ea insasi dementa) nu prevede nicio despagubire pentru familia victimei. Practic acest criminal are toata averea la dispozitie, poate sta 5 ani cu jacuzzi, spa, hidromasaj, piscina si blondine fara probleme. Poate mai scrie si o carte ceva, si gata, iese. Unii si-o mai si merita. Sa alerge in tinichelele alea. Cand unii vorbeau ca nu este corect fata de ceilalti sportivi, veneau eternii oameni "buni la toate" cu texte de tipul political corectness, discrimanare pozitiva si alte vome regurgitate in stil kamerikan.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează