INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JOHAN CRUYFF

Top 20 citate memorabile marca Johan Cruyff, "filozoful fotbalului": "Trebuie să avem grijă ca mingea să ajungă la cel mai prost jucător al lor. Ne-o va da înapoi imediat!" :)

Foto: Guliver/Getty Images
Foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat joi, 24 martie 2016 18:05

În urma lui Johan Cruyff a rămas o moștenire de necontestat în fotbal.

Viziunea sa extraordinară a fost dublată de un discurs deosebit, cu care a ieșit întotdeauna în evidență. Unora li s-a părut arogant, altora prea direct, mai mulți însă l-au admirat și considerat demn de ascultat și de urmat.

Iată 20 dintre cele mai cunoscute citate marca Johan Cruyff:

1. Tehnica nu este abilitatea de a jongla cu mingea de 1.000 de ori. Oricine se poate antrena și va reuși asta, apoi poate merge la circ. Tehnica înseamnă să pasezi din prima, la viteza potrivită, exact la piciorul coechipierului.

2. Alege cel mai bun jucător posibil pe fiecare post și nu vei avea un "11" puternic, ci un "11" cu individualități puternice.

3. La echipele mele, portarul este primul atacant, iar atacantul e primul apărător.

4. De ce să nu poți bate un club mare? N-am văzut până acum un sac de bani care să înscrie un gol!

5. Sunt un ex-jucător, ex-director tehnic, ex-antrenor, ex-manager, ex-președinte onorific. O listă frumoasă, dar care îți arată că totul are un sfârșit.

6. Jucătorii care nu sunt lideri adevărați, dar vor să fie, își critică mereu colegii după o eroare. Adevărații lideri din teren iau în considerare faptul că se vor face greșeli.

7. Ce este viteza? Presa sportivă o confundă uneori cu viziunea în joc. Vezi, dacă încep să alerg puțin mai devreme decât altul, par mai rapid.

8. E doar un moment în care poți fi la locul potrivit la timpul potrivit. Dacă nu ești acolo, ori ajungi prea devreme, ori prea târziu.

9. E dovedit prin cifre că, într-un meci, un jucător are mingea 3 minute, în medie. Așa că cel mai important lucru e ce faci în celelalte 87 de minute, cele în care nu ai mingea. Asta arată dacă ești un jucător bun sau nu.

10. După ce ai câștigat ceva, nu mai ești la 100%, ci la 90%. Ești ca o sticlă de apă minerală căreia îi scoți dopul pentru puțin timp. Rămâne mai puțin gaz înăuntru.

11. Nu sunt religios. În Spania, cei 22 de jucători își fac semnul crucii când intră pe teren. Dacă ar funcționa, atunci toate meciurile ar trebui să se termine egal.

12. Trebuie să avem grijă ca mingea să ajungă la cel mai prost jucător al lor. Ne-o va da înapoi imediat!

13. Un golfer profesionist are câte un antrenor pentru fiecare tehnică pe care o folosește. La fotbal avem un antrenor la 15 jucători. E absurd!

14. Jucătorii de azi pot șuta doar cu șiretul. Eu șutam cu interiorul, cu șiretul, cu exteriorul ambelor picioare. Eram practic de 6 ori mai bun ca fotbaliștii de azi.

15. Calitatea fără rezultate e inutilă. Rezultatele fără calitate sunt plictisitoare.

16. Sunt foarte puțini jucători care știu ce să facă atunci când nu au marcaj. Așa că uneori îi poți zice unui fotbalist: atacantul advers e bun, dar nu-l marca.

17. Mi se pare groaznic când talentele sunt respinse pe baza unor statistici computerizate. Dacă ne luăm după sistemul de acum de la Ajax, eu aș fi fost respins. Când aveam 15 ani nu puteam lovi mingea 15 metri cu stângul și 20 cu dreptul. Calitățile mele erau tehnica și viziunea, iar acestea nu puteau fi detectate de un computer.

18. Să joci fotbal e foarte simplu, dar să joci fotbal simplu e cel mai greu lucru care există.

19. Dacă aș fi vrut să înțelegi, ți-aș fi explicat mai bine.

20. E doar o singură minge, deci trebuie să o ai.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
1048984681810595
Leonard Gabriel  •  25 Martie 2016, 05:04

Regele nostru *** ,s-a inspirat din citatele lui Cruyff ? R.I.P. Crutff.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andyandrei2015
andyandrei2015  •  24 Martie 2016, 22:12

rip !

gizeh
gizeh  •  24 Martie 2016, 22:01

Drum luminat,către stele....Rest in peace!

Vezi toate comentariile (6)
Comentează