INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Vi-l mai amintiți pe Culio? Ce s-a întâmplat cu eroul de pe Olimpico și unde evoluează acum

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat vineri, 23 septembrie 2016 11:24

Sezonul proaspăt început îl găsește pe Juan Emmanuel Culio, 33 de ani, în fața unei noi provocări. A semnat un contract valabil 2 ani de zile cu formația de liga secundă din Spania, RCD Mallorca.

Primirea afectuoasă pe care a avut-o l-a încântat: "De mult timp n-am mai fost atât de fericit ca fotbalist. Toți jucătorii vor să rămână în Mallorca pentru acest proiect frumos care ne așteaptă".

Până acum a înscris un gol în 6 meciuri pentru echipa din Baleare.

Hector Raul Cuper, mentorul și prietenul lui Culio, este cel mai important antrenor din istoria clubului insular, câștigând Supercupa Spaniei în 1998. Acesta declara că: "În acest club îți dorești să rămâi pentru totdeauna".

Prima aventură europeană

Pe 1 iulie 2007, Culio avea să-și înceapă cariera europeană.  CFR Cluj plătea pentru el 510 mii de euro. Doar 3 goluri marcase argentinianul de 24 de ani în întreaga sa carieră de  profesionist până la acel moment. Trecut pe la Independiente și Racing Club, ajunsese în Chile, la Deportes la Serena.

S-a adaptat imediat, iar în primul sezon a lipsit doar două partide. A câștigat titlul și Cupa României cu formația clujeană. Doi ani mai târziu a recidivat, reușind din nou "dubla". O supercupă a României în 2009 și cupa din al doilea sezon îi întregesc palmaresul.

Împărat pentru o noapte

Debutul celor de la CFR în Champions League era sub semnul unui optimism moderat. Se deplasau la Roma, unde-i aștepta infernul de pe Olimpico. "Obiectivul  principal e ca echipa să facă o partidă bună. Un egal în grupele Ligii Campionilor, pentru o partidă de debut, ar fi un început bun", declara antrenorul clujenilor, Maurizio Trombetta, înainte meciului. Panucci a deschis scorul în minutul
17 și se prefigura un meci la discreția gazdelor. Moment perfect pentru nașterea unui erou. Două execuții fabuloase ale lui Culio au adus tăcerea în Roma, iar lumea toată părea să i se deschidă în față.

Sultan la Istanbul

În iarna anului 2011 a fost cumpărat de turcii de la Galatasaray Instanbul. Din acest moment, traiectoria carierei sale a fost una descendentă. Nu a reușit să se impună și a fost împrumutat la Orduspor, apoi la Mersin, ca în final să plece liber de contract la
Deportivo la Coruna.

Perioadă traumatizantă în Emirate

Următoarea destinație a culminat cu cele mai dificile momente din carieră. Conaționalul său Hector Cuper, aflat pe banca celor de la Al Wasl, l-a atras cu un contract bun în Emirate.

Un an mai târziu, după ce antrenorul argentinian a fost demis, Culio a fost înștiințat că noua conducere tehnică nu se mai bazează pe el. Ce a urmat a fost traumatizant pentru argentinian. În timp ce restul echipei era în cantonament, el era nevoit să patrundă în arenă printr-un gard, pentru a se antrena. Episodul s-a terminat după ce a filmat condițiile inumane și le-a făcut publice în presa din Spania.

Promovare și nu prea

În anul în care Las Palmas a promovat în prima divizie spaniolă, Culio a fost unul dintre oamenii de bază. A evoluat în 31 de meciuri, reușind să înscrie un gol. Din cauza altor transferuri făcute de surpriza plăcută a ultimelor două sezoane de La Liga, nu a prins decât 558 de minute în primul eșalon. A fost cedat gratis la Real Zaragoza în iarna acestui an, apoi în vară a ajuns la Mallorca, tot gratis.

Glorie efemeră, dragoste eternă

Culio și-a declarat în numeroase rânduri dragostea și recunoștința pe care o are față de formația din Cluj. "România și CFR mi-au dat totul. De la Cluj am ajuns să joc în Liga Campionilor, în Europa League. Și familia mea s-a atașat foarte tare de România. Mai
ales fetița mea, care avea un an când am ajuns la Cluj", declara fotbalistul în urmă cu 2 ani.

146 de meciuriare Juan Emmanuel Culio pentru CFR Cluj, reușind să înscrie 9 goluri

(Adrian Jitea)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
haideusicfr
haideusicfr  •  23 Septembrie 2016, 14:02

CFR a scris si va scrie istorie in fotbal. Revenirea e evidenta ! Culio este un fotbalist (om ) de exceptie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează