INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANIVERSARE

VIDEO » Trei povești cu Andrei Șevcenko, "mașinăria de goluri" care nu se odihnea niciodată: "Băiete, de azi nu mai fumezi nici măcar o jumătate de țigară!" » Șeva a împlinit 41 de ani

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 29 septembrie 2017 14:42

Andrei Șevcenko a împlinit astăzi 41 de ani. Un fotbalist imens, o mașinărie de goluri, un adevărat erou pentru AC Milan și Ucraina. Mai presus de toate, un adevărat profesionist, un fotbalist care și-a respectat meseria. 

Stau drept dovadă mărturiile celor care i-au fost colegi sau antrenori. Iată câteva declarații despre fostul atacant ucrainean.

"Îmi amintesc prima săptămână de antrenament a lui Șeva cu AC Milan.
După două ore și jumătate de antrenament, ne întoarceam cu toții la vestiare. Andrei nu vorbea foarte bine italiană și m-a întrebat: «Billy, scuză-mă, când începe antrenamentul?" Am crezut că mă ia peste picior... Apoi, am înțeles că vorbea serios când am văzut că el continua să se antreneze singur" Billy Costacurta, fost coleg cu Șeva la AC Milan

"Le dădusem jucătorilor o zi liberă și înainte să mă duc să mă odihnesc, vine Șevcenko să mă roage să-l las să se antreneze. Eu am rămas ferm pe poziții, să ia o pauză, pentru că a doua zi avem un program încărcat și jucătorii aveau nevoie de odihnă. Camera mea avea o fereastră de la care se vedeau terenurile de antrenament. După ce mi-am făcut siesta, am deschis geamul să las un pic să intre lumina... Nu mi-a venit să cred ce vedeam. Șeva era pe cel mai îndepărtat teren și alerga de la o poartă la alta cu mingea la picior, reglându-și șutul... Asta ca să înțelegeți că mentalitatea lui l-a făcut să ajungă o adevărată mașinărie de gol" - Alberto Zaccheroni, fost antrenor la AC Milan

Descoperit de Valeri Lobanovski

Legendarul antrenor Valeri Lobanovski este cel care l-a descoperit pe Șeva și i-a șlefuit talentul la Dinamo Kiev, iar atacantul a declarat mereu că nu ar fi ajuns cine este fără ajutorul tehnicianului. "Am descoperit un diamant", obișnuia să spună Lobanovski când Andrei era doar un puști.

Legenda spune că atunci când l-a cunoscut pe Șevcenko, tânărul fuma ca un nebun, 30-40 de țigări pe zi. "Băiete, ascultă-mă bine: începând de azi nu o să mai fumezi nici măcar o jumătate de țigară! Ai înțeles?» Iar Șeva l-a ascultat. Din acea zi, a început să înlocuiască țigările cu golurile.

Tehnicianul îi supunea pe jucători la teste de aptitudini. Măsura timpul de reacție, viteza de raționament. Folosea diverse sisteme ciudate (a fost primul antrenor care a folosit calculatorul) și doar cei care răspundeau perfect exigențelor lui jucau. Lobanovski a introdus un antrenament horror, numit de fotbaliști "antrenamentul morții". Jucătorii făceau sprinturi pe o pantă de 16%. "Dacă nu vomitai când terminai din cauza efortului, era un miracol", povestesc foștii elevi ai tehnicianului, conform Romanzo Calcistico.

Andrei nu a vomitat niciodată. Un jurnalist l-a întrebat pe Lobanovski: "Și dacă într-o zi Șevcenko ar fi mai lent decât de obicei la aceste teste?"

Răspunsul a fost scurt și la obiect: "Atunci nu ar fi Șevcenko".

323 de meciuriși 176 de goluri a marcat Șevcenko în tricoul lui AC Milan

Andrei Șevcenko a jucat de-a lungul carierei la Dinamo Kiev, AC Milan și Chelsea. Cea mai de succes perioadă din cariera sa a fost la echipa patronată la acea vreme de Silvio Berlusconi. A câștigat, printre multe alte trofee individuale, Balonul de Aur în 2004. S-a retras în 2012 și este acum selecționerul Ucrainei, post preluat în 2016.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează