INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  CM 2010

TVR pregăteşte premiera în România » CM 2010 în 3D

Articol de - Publicat marti, 02 martie 2010 00:00

Postul care are drepturile de transmisie pentru Mondialul din Africa de Sud intenţionează să ofere semifinalele şi finala într-un cinematograf din Bucureşti, în sistem tridimensional

Explozia evenimentelor sportive transmise în tehnologie 3D nu va ocoli nici România. Mihnea Ionescu, redactor şef Sport TVR1, sugerează că fenomenul ar putea face primii paşi încă în această vară, pe durata Campionatului Mondial de fotbal.

"Va fi un parteneriat între Televiziunea Română şi o companie de specialitate pentru o demonstraţie în timpul turneului final. Mai sînt însă multe lucruri de pus la punct", a dezvăluit Ionescu. El a explicat că ţinta e aceea ca semifinalele şi finala CM să fie prezentate în sistem 3D într-un cinematograf din Bucureşti.

"Domeniul e foarte dinamic"
"La nivel de transmisie în cinema, acest lucru poate fi realizat dacă cei de la IMax, care deţin carul 3D, îl vor pune în exploatare", estimează Laurenţiu Stan, director tehnic Antena 1. Iar Corina Gonteanu, director marketing/PR la Cinema City România, explică: "Deocamdată, în planul pentru 2010 nu avem prinsă o astfel de acţiune. Dar domeniul e foarte dinamic şi pot apărea noutăţi într-un timp foarte scurt".

Românii vor putea vedea însă chiar acasă partide 3D, la propriile aparate TV? Provocarea o oferă marile companii de electronice, care au lansat deja televizoare 3D pe piaţa din ţară. În prezent, cel mai scump model, oferit de Samsung, costă aproape 4000 de euro.

Televiziunile din România, fără transmisii 3D
Practic, un aparat 3D e un televizor HD normal, singura diferenţă provenind de la frecvenţa cu care sînt afişate imaginile: 120 de cadre pe secundă, dublu decît un LCD normal. Există cîte 60 de cadre pentru ochiul stîng şi alte 60 pentru cel drept, vizibile cu claritate cu ajutorul ochelarilor 3D.

Nu există însă deocamdată nici o televiziune din România care să ofere transmisii 3D. "Va fi o competiţie între posturile naţionale de genul «noi am fost primii». Ar fi interesant să vezi acasă, de exemplu, un concurs atletic şi să treacă suliţa aruncătorului pe lîngă tine", spune Teo Avramescu, şef departament sport DigiTV.

5 ani este perioada estimată de televiziunile din România pentru a începe transmisii în sistem 3D

7 milioane de televizoare 3D se estimează că vor fi vîndute în întreaga lume în 2010

"3D e un domeniu foarte interesant şi de aceea evaluăm posibilitatea realizării unor astfel de transmisii. ProTV e interesat de orice tehnologie nouă"
Claudiu Paraschiv, director tehnic ProTV

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
 •  02 Martie 2010, 10:39

Macar sa vedem noi fotbal3D la Patria :)) sau care e cel mai mare cinema din Bucuresti.

 •  02 Martie 2010, 03:00

Astia ma fac sa rad.Ei nu au pus la punct canalul TVR HD dar bine ca se arunca in colaborari 3D.Am avut noroc la Olimpiada ca s-a vazut pe TVR HD dar iarasi o sa revenim la aceleasi 2 emisiune difuzate si redifuzate in HD.Mai bine ar mai cumpara Documentare si Filme pentru TVR HD sa il faca un canal adevarat si nu unul de test cum este in prezent.Pana la vara cand incepe CM Africa nu prea o sa avem ce vedea pe acest canal.Sa lase prostiile si sa se concentreze pe TVR HD.

spellbound
spellbound  •  02 Martie 2010, 02:23

Practic, un TV 3D nu e unul HD normal. Gooogleeee it! Eu am un LG (LH5010) 107cm FullHD, 200Mhz.. se vad foarte bine transmisiile live, fotbal dar mai ales formula 1, in rest dezactivez functia pentru surse SD si filme.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează