INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  BRAZILIA - GERMANIA 1-7

Şocuri pe teren » Brazilia nu e singura: înfrîngeri şocante în sporturile lumii

Expresii amestecate. Tristeţe, tentativă de consolare şi fericire extremă în tribuna stadionului de la Belo Horizonte
Expresii amestecate. Tristeţe, tentativă de consolare şi fericire extremă în tribuna stadionului de la Belo Horizonte

Articol de GSP - Publicat joi, 10 iulie 2014 00:00 / Actualizat joi, 10 iulie 2014 02:11

Mai multe sporturi au trăit momente dramatice, asemănătoare înfrîngerii Braziliei în semifinalele World Cup.

Clipe jenante, precum semifinala CM terminată cu 7-1 în favoarea Germaniei, şi-au făcut loc de-a lungul istoriei şi în alte discipline, tot la competiţii de top. Pentru unii, meciurile s-au terminat în lacrimi de umilinţă, în timp ce adversarii lor au avut parte de victorii incredibile.

- RUGBY. Franţa-Scoţia 51-9. Se întîmpla în grupele Cupei Mondiale din 2003, desfăşurată în Australia şi adjudecată în final de Anglia. Franţa şi Scoţia, două echipe din Turneul celor Şase, s-au ciocnit în grupe, iar "cocoşii" şi-au zdrobit rivalii într-un mod categoric. În Turneul celor Şase din acel an Franţa şi Scoţia ocupaseră locurile 3, respectiv 4.

- HANDBAL. Spania- Danemarca 35-19. Distanţa uriaşă de 16 goluri a fost înregistrată chiar în finala Campionatului Mondial masculin. Danezii erau campioni europeni, dar ultimul act al Mondialelor a fost un film horror pentru nordici.

- FOTBAL. Bayern Munchen-Barcelona 7-0, scor general. Incredibila diferenţă dintre cele două grupări de top s-a petrecut în semifinalele UEFA Champions League din 2013. În tur, scorul fusese 4-0, iar în retur nemţii au cîştigat cu 3-0.

- HOCHEI PE GHEAŢĂ. SUA-Rusia 8-3. Între cele două reprezentative există o istorie întreagă de înfrîngeri şocante, mai ales în favoarea SUA. Scorul de 8-3 s-a înregistrat în sferturile de finală ale CM 2013.

- SCRIMĂ. Ieri, Ana Brînză a postat, alături de o poză de-a sa înlăcrimată, pe pagina ei de Facebook: "Aseară n-am ţinut nici cu Brazilia, nici cu Germania, dar acel meci m-a facut să-mi aduc aminte de Londra 2012!" Spadasina se referă la sfertul de finală din competiţia pe echipe de la JO 2012, cînd româncele au fost învinse cu 45-38 de Coreea de Sud, deşi erau favorite numărul 1.

- BASCHET. Cleveland Cavaliers-Miami Heat 148-80. 68 de puncte, o diferenţă aproape inimaginabilă în cel mai valoros campionat de baschet al lumii, NBA. Dezastrul pentru Heat a avut loc pe 17 decembrie 1991, în sezonul regulat al ligii.

Victima din Nepal
O adolescentă de 15 ani din Nepal s-a sinucis după ce Brazilia a fost eliminată în semifinalele World Cup. Potrivit poliţiei din districtul Sunsari, Pragya Thapa s-a spînzurat. Fata a recurs la acest gest şi pentru că prietenii ei o necăjeau, spunîndu-i că echipa sa favorită a părăsit competiţia într-o manieră ruşinoasă. Pragya, elevă în clasa a zecea, şi-a pus capăt zilelor în camera sa, în timp ce mama şi sora ei se bucurau pentru victoria Germaniei.

Copii traumatizaţi
Foarte mulţi copii, de vîrste foarte fragede, au făcut din eşecul Braziliei o dramă. "Tati, fă-i pe nemţi să nu mai dea goluri!", "Nu o să mai văd niciodată o Cupă Mondială cîştigată de Brazilia" sau "Jucătorii noştri nu au fost profesionişti, ci amatori" au fost doar cîteva dintre replicile deznădăjduite ale micuţilor fani sud-americani.

Psihologii au tras concluzia că aceste reacţii îi vor învăţa însă pe cei mici să facă faţă, mai tîrziu în viaţă, dezamăgirilor. "Frustrarea şi tristeţea fac parte din viaţă. Părinţii trebuie să-i înveţe să treacă peste acestea", a spus Ana Maturano, o psihologă braziliană.

Fotbal nu, citit da
Înainte de meciul Brazilia-Germania, o editură din ţara gazdă a CM, Lote 42, a promis cumpărătorilor 10 la sută reduceri la cărţi pentru fiecare din golurile marcate în semifinală împotriva Selecao. Cum Germania a marcat de 7 ori, reducerile s-au dus la 70 la sută.

Sloganul era: "Marchează Brazilia? Bucuraţi-vă. Brazilia încasează un gol? Nu fiţi trişti". Din păcate pentru afacere, patronii se bazau pe faptul că Selecao poate lua unul, maximum două goluri. Chiar şi aşa, comenzile pe site-ul editurii au crescut, pentru că reducerile sînt considerabile.

100 de cărţi au fost comandate pe site-ul editurii Lote 42 în primele 15 minute după terminarea meciului Brazilia-Germania, 1-7

Nu rata secţiunea specială a Mondialului: rezultate, infografii, statistici, comentarii live!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează