INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  BRAZILIA - OLANDA 0-3

VIDEO Jogo bonito nu mai există! » Felipe Scolari, ce ruşine! Un Mondial cu 14 goluri primite. Nemaivăzut! Brazilia, învinsă şi de Olanda: 0-3

Stîngaciul Blind (în albastru) şutează perfect cu dreptul pe deasupra lui Julio Cesar. Brazilia - Olanda 0-2 // Foto: Reuters +2   FOTO
Stîngaciul Blind (în albastru) şutează perfect cu dreptul pe deasupra lui Julio Cesar. Brazilia - Olanda 0-2 // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 13 iulie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 13 iulie 2014 08:57

Brazilia nu mai joacă nimic şi pierde şi finala mică. Van Gaal, în schimb, e fericit la despărţire. Olanda sa e neînvinsă la primul "bronz" Mondial. Poate pleca liniştit la Man. United.

Frumoasă imaginea, impresionantă, deasupra oricărui rezultat. La imn, toţi brazilienii cîntă, pe gazon şi în tribune, iar copiii, cu ochii în lacrimi, sînt cei mai pătrunşi, mai ales cei din faţa jucătorilor.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

"Felipao, să nu te mai văd!"
Fotbalul continuă să-i emoţioneze, chiar şi după 1-7 cu Germania în semifinale, "o înfrîngere ce va rămîne ca o pată urîtă în istoria noastră, ne va urmări toată viaţa", îşi amintea Scolari cu ciudă. Un selecţioner pe care fanii l-au şi renegat. "Felipao, îţi mulţumesc pentru titlul din 2002! Dar nu vreau să te mai văd niciodată!" este mesajul peluzei de la Brasilia.

Se aude fluierul algerianului Haimoudi - bravo, herr Blatter, globalizarea perfectă -, şi olandezii le ascund mingea sud-americanilor. Robben fuge ca un pursînge în cursă, îi pasează Van Persie şi Thiago, căpitanul suspendat şi iertat de marele dezastru cu nemţii, îl faultează. Nu e penalty, dar arbitrul dezorientat îl dă. După doar 85 de secunde, a doua într-un top al celor mai rapide lovituri de pedeapsă la CM.

Două goluri în 17 minute
Van Persie îi arată lui Vlaar cum se execută un 11 metri. Tare şi plasat, sus, aproape de vinclu, unde Julio Cesar n-are şanse. 0-1, în minutul 3. Batavii au aşteptat 243 de minute această reuşită. Golul 100 primit de Selecao la Mondial. Sînt pariori frenetici care mizează pe 7-1 Olanda, are cotă 250/1.

Finala mică se joacă la fel de isteric. Brazilia se deschide, Portocala profită. Robben - De Guzman, centrare, David Luiz pare încă prins de coşmarul Klose şi respinge în faţă - stoper pe care PSG a plătit 50 de milioane de euro -, unde e Blind. Stop, şut! Sub transversală! Simplu şi de efect primul gol al lui Blind la "naţională". 0-2, minutul 17.

Marea dramă, Selecao!
Nouă goluri primite de galbeni în două meciuri! Şi nu se trezesc gazdele. Plîng puştanii în tribune, parcă plîng şi fotbaliştii. Nu se leagă nimic. Doar la fazele fixe sînt periculoşi cariocas, centrări şi întîmplare, devierea spre plasă care nu mai vine o dată. Atît.

Scolari schimbă, apoi se aşază pe bancă şi cade în letargie. Ştie că totul s-a terminat. Ai lui vor - Oscar vrea cel mai mult, Maicon încearcă şi el -, dar nu pot. Brazilia e o dramă imensă. Jogo bonito nu mai există! Totuşi, fără acest arbitru algerian necunoscut, ar fi înscris măcar o dată şi în finala mică. Dar Haimoudi i-a refuzat lui Oscar penaltyul, deşi Daley Blind s-a accidentat grav la genunchi cînd l-a faultat pe adversar.

10 goluri în două partide
Finalul e trist, dureros pentru Brazilia. Care a mai încasat un gol, în prelungiri, al 10-lea în două partide la rînd, al 14-lea în total: Wijnaldum (90+2). 0-3 în finala mică. Teribil! Pentru Van Gaal e despărţirea ideală. Nu istorică, aşa cum zicea, ar fi fost doar la titlul mondial, însă Olanda se întoarce acasă cu primul său "bronz". Şi neînvinsă!

Două gafe într-o fază!
Arbitrul algerian Djamel Haimoudi a greşit din start. Şi ce erori! Două în aceeaşi fază! În minutul 2, Thiago Silva l-a agăţat pe Robben la un metru în afara careului (foto 2), dar Haimoudi a dictat penalty pentru olandezi. Şi, chiar dacă batavul scăpa singur spre poartă, i-a dat doar "galben" căpitanului Selecao, care trebuia eliminat. Haimoudi a gafat şi în minutul 68, cînd faultul clar al lui Blind în careu asupra lui Oscar i s-a părut o intervenţie corectă. Atunci, l-a avertizat pe Oscar pentru simulare!!!

Scolari, 6 schimbări
Dacă Van Gaal a făcut doar două înlocuiri faţă de semifinale, una forţată de întinderea lui Sneijder chiar la încălzire (schimbat cu De Guzman; a doua, Clasie la De Jong), Scolari a modificat mai mult de jumătate din echipă. Au ieşit Dante, Marcelo, Fernandinho, Hulk, Bernard şi Fred, au intrat Thiago Silva, Maxwell, Paulinho, Ramires, Willian şi Jo.

Mou i-a refuzat
După catastrofa de la Belo Horizonte, liderii federaţiei braziliene căutau deja viitorul selecţioner, convinşi că Scolari îşi va da demisia. Primul contactat a fost Mourinho, prin impresarul Jorge Mendes. Numai că portughezul, 51 de ani, sub contract cu Chelsea pînă în 2017, a refuzat Selecao. Sud-americanii au lăsat o poartă deschisă: dacă se răzgîndeşte, Jose poate fi antrenorul "naţionalei" auriverde cel tîrziu în 2016. Va mai avea doi ani pentru a pregăti CM 2018 din Rusia.

Neymar pe bancă
Grav accidentat în "sfertul" contra Columbiei, fractură a celei de-a 3-a vertebre lombare, Neymar a revenit aseară pe stadion la "naţionala" Braziliei. Atacantul, 4 goluri la acest Mondial, a stat pe banca de rezerve. Era încă un sprijin pentru Selecao după 1-7 cu nemţii în semifinale. În tribune, fanii nu l-au uitat: "Forca, Neymar". Neymar (foto 3)? Nu părea prea tulburat. Rîdea în hohote pe margine.

74 de ani au trecut de cînd Brazilia n-a mai pierdut două meciuri la rînd acasă: 0-4 cu Argentina şi 3-4 cu Uruguay

22 de milioane de dolari a primit Olanda de la FIFA pentru locul 3 la Mondial; bonusul pentru Brazilia (poziţia a 4-a) a fost de 20 de milioane

"Nu există o echipă mai vulnerabilă şi mai uşor de surprins pe contraatac ca această Brazilie la propriul Mondial. Dacă nu eşti brazilian, îţi place totuşi Selecao" (Gary Lineker, fost mare fotbalist englez)

BRAZILIA - OLANDA    0-3
Van Persie (3, penalty), Blind (17), Wijnaldum (90+2)

BRAZILIA: Julio Cesar - Maicon, David Luiz, Thiago Silva, Maxwell - Paulinho (57 Hernanes), Luiz Gustavo (46 Fernandinho) - Ramires (73 Hulk), Oscar, Willian - Jo
Antrenor: Felipe Scolari

OLANDA: Cillessen (90+3 Vorm) - Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi,  Blind (70 Janmaat) - De Guzman, Clasie (90 Veltman), Wijnaldum - Robben, Van Persie
Antrenor: Louis van Gaal

Cartonaşe: Thiago Silva (2), Robben (8), De Guzman (36), Fernandinho (54), Oscar (69)
Stadion: Mane Garrincha (Brasilia)
Arbitru: Djamel Haimoudi (Algeria)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
danimatca
danimatca  •  13 Iulie 2014, 15:48

pe timpul cand tata se mai uita la fotbal ,a zis ca in brazilia se poate gasi cate o echipa nationala la fiecare 100km.

simonhalep
simonhalep  •  13 Iulie 2014, 12:45

arbitraj execrabil! nu e normal să aduci, doar pentru că e political correct, arbitri din lumea a treia a fotbalului si, pe deasupra, arabi. ăștia, chiar dacă citesc regulamentul, îl interpretează în stilul lor, ca pe coran.

tardelli
tardelli  •  13 Iulie 2014, 12:39

Cand pierzi la 11 tot meci pierdut se cheama.A spune ca Olanda nu a fost invinsa de nimeni e la fel de fals cum ai spune ca si Costa Rica nu a fost invinsa.Cand pleci acasa fara trofeu inseamna ca ai pierdut macar un meci. Olanda a avut un noroc chior ca a intors rezultatul cu Mexic in ultimele 3 minute. Mexicul a jucat ca o mare echipa.Pacat de ei.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează