INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ISLANDA

EXCLUSIV Românul care a simțit pe viu ascensiunea Islandei! A jucat 3 sezoane acolo și mărturisește: "Nu e nicio surpriză!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 25 octombrie 2017 09:00

Islanda traversează cel mai bun moment din istoria sa din punct de vedere fotbalistic. După ce au uimit la Euro 2016, unde au ajuns până în sferturile de finală, fiind eliminați de Franța, nordicii s-au calificat acum, în premieră, la Campionatul Mondial din 2018.

Bogdan Nicolescu, 27 de ani, a evoluat 3 sezoane în Islanda pentru Leiknir Fáskrúdsfjordur și Knattspyrnufelagid Aegir și explică secretul unei țări cu o populație de sub 330.000 de locuitori.

- Bogdan, cum este fotbalul din campionatul intern de acolo?
- Totul este axat pe fizic. Un fel de english style, cum le place lor să spună. Se poate vedea și după stilul de joc al naționalei. Asta în ciuda faptului că majoritatea fotbaliștilor nu evoluează în campionatul lor. 

- Care ar fi secretul lor?
- Am jucat acolo, însă mi-e destul de greu să spun asta. Nu e neapărat un secret. Cred însă că este vorba despre mentalitate. Indiferent cu cine joacă, intră să câștige. Au o seriozitate deosebită dată și de faptul că au jucători foarte buni în străinătate. Să nu uităm că au un fotbalist, pe Gylfi Sigurðsson, transferat pe 60 de milioane la Everton. Noi mai avem mult până acolo.

- Ți se pare o surpriză ceea ce se întâmplă acum cu aceste calificări succesive?
- Deloc. N-a fost o surpriză nici când s-au calificat la CM 2018 pentru că eu i-am urmărit pas cu pas. Au o echipă foarte greu de bătut. Plus că n-au mers la aceste turnee finale din grupe ușoare. Ba din contra, erau foarte dificile.

- Ai jucat acolo, cum e viața ca fotbalist în Islanda? Sunt probleme cu banii?
- Nu vreau să vorbesc despre sume, dar te rog să mă crezi că sunt condiții extraordinare. Nu se pune problema banilor, să nu-i primești sau altceva.

- Cum e viața în Islanda?
- Liniștită! Cum nu sunt orașe cu sute de mii de locuitori, e mai greu să fie agitație. Totuși, trebuie să recunosc că este cam monotonă și asta nu mi-a plăcut nici mie.

- Dacă ți s-ar oferi șansa să te întorci acolo, ai face-o?
- Am câteva oferte și acum de acolo. Dar voi lua decizia mai târziu pentru că a cam venit timpul să mai stau și pe acasă și să mă gândesc la viața personală.
13781946 1775572322727916 5670800244748777155 n

28.000
de islandezi, adică 8% din populație, au călătorit în Franța pentru a vedea evoluțiile de la Euro 2016 ale naționalei lui Heimir Hallgrímsson

21.500
de fotbaliști sunt legitimați în Islanda

21
este locul ocupat de Islanda în clasamentul FIFA. În 2010 era pe 112

Cum au progresat? 

Ascensiunea elfilor nu pare una surprinzătoare. Într-un studiu realizat de Washington Post se arată că, la începutul anilor 2000, când în Islanda a fost un boom economic, nordicii au investit masiv în construcția de terenuri de fotbal.

Au făcut mai multe terenuri arficiale, încălzite, care au costat între 5 și 25 de milioane de dolari. Au făcut 15 astfel de construcții, plus alte 22 de ternuri încălzite și neacoperite. În plus, pe lângă școli au mai construit mai bine de 100 de mini-terenuri artificiale. I-au obligat oarecum pe copii să se întrepte către fotbal.

Arnar Bill Gunnarson nu crede că acesta este singurul aspect pentru progresul naționalei lui Hallfreðsson, Guðmundsson și Gunnarsson: "E dificil să explici succesul acestei generații. Ce s-a întâmplat e că ei au jucat împreună mult timp, au fost la Campionatul European Under17 și Under 21."

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
10204113608914360
Lucian Sarbu  •  25 Octombrie 2017, 11:34

În 2016 a fost pe l'Equipe un documentar mișto despre ascensiunea islandezilor. Au fost 2 chestii. 1) Acele terenuri acoperite, care le-au permis jucătorilor să se antreneze tot anul, nu doar 3-4 luni pe an, cât le permitea în mod obișnuit vremea. În felul ăsta, chiar dacă în esență jucătorii continuau să fie brutar, pescar, șofer etc. în viața de zi cu zi, se puteau antrena fix cum o făceau profesioniștii de la marile cluburi din Europa. Afară era viscol și -20 de grade, ei făceau antrenamente la căldurică și își perfecționau jocul. 2) Antrenori. Au profitat la maximum de condițiile oferite de FIFA și UEFA și și-au trimis antrenorii la cât mai multe perfecționări posibile. Astfel, au adus din afară know-how valoros, și l-au aplicat cu strictețe. Peste toate astea s-a adăugat, aș zice eu, mentalitatea, seriozitatea tipică vikingilor, oamenilor obișnuiți cu condiții vitrege, și acum se văd rezultatele. Bravo lor.

cucubaul
cucubaul  •  25 Octombrie 2017, 11:22

Forza Knattspyrnufelag! Cu dedicatie pentru prostalaul de serviciu poison

omidiu
omidiu  •  25 Octombrie 2017, 11:12

Dinamo a simtit ascensiunea Islandei inca din '97 cand a pierdut cu Knattspyrnufelag. Doar ca pe vremea aia chiar erau pescari, nu jucatori profesionisti

Vezi toate comentariile (4)
Comentează