INTERNATIONAL  »  CM 2018  »  ROMÂNIA - POLONIA, VINERI, 21:45, TVR1, GSP.RO

Povestea impresionantă de viață a unui adversar polonez: ”Am evadat din infern în paradis”

Glik (stânga, în duel cu Schurrle) și defensiva poloneză au rezistat asalturilor Germaniei la Euro // FOTO Reuters
Glik (stânga, în duel cu Schurrle) și defensiva poloneză au rezistat asalturilor Germaniei la Euro // FOTO Reuters

Articol de - Publicat joi, 10 noiembrie 2016 00:00

Kamil Glik povestește că, în proporție de 80%, fotbalul i-a salvat viața. "Totul s-a întors la 180 de grade. A fost un miracol”, declară liderul defensivei poloneze.

Atacanții noștri vor avea, mâine seară, în față o apărare poloneză solidă. Liderul acesteia e Kamil Glik, un exemplu de tenacitate și sacrificiu.

Fundașul de 28 de ani, care i-a predat banderola de căpitan lui Lewandowski, a povestit în L'Equipe cum i-a salvat fotbalul viața, în proporție de 80%.

A crescut între hoți

"Viața mea este un foarte frumos miracol. Fotbalul mi-a permis să cunosc oameni extraordinari. Atâtea lucruri s-au schimbat pentru mine din copilărie, începând de la adolescență. S-a întors la 180 de grade totul, din infern am ajuns în paradis", declară jucătorul plecat în vară de la Torino la Monaco.

A crescut în Jastrzębie Zdrój, "oraș trist, cu grave probleme din cauza crizei miniere. Am fost în cel mai rău famat cartier, unde mulți tineri furau ca să poată trăi". Dar Kamil a avut alt drum, scăpând de tentațiile malefice. "Caracterul m-a ajutat. Unica șansă era să devin fotbalist".

Alcoolul i-a ucis tatăl

Glik are un mare regret, că nu și-a putut salva tatăl, alcoolic, decedat în 2009. "Mi-ar fi plăcut să fie pe stadion, să mă vadă jucând în «națională» și-n Ligă. Am încercat să-l ajutăm, n-am reușit. Toate necazurile au fost o școală a vieții, m-am maturizat devreme. Tata a lucrat și în străinătate și a trebuit să am grijă și de mama, și de fratele mai mic. Îl duceam la creșă și îi eram ca un tată".

"Când joc, îmi las inima pe teren. Sunt foarte curajos, fiindcă niciodată nimeni nu mi-a oferit ceva în toată existența. Dumnezeu mi-a dăruit o viață frumoasă și de aceea mă dedic total"
Kamil Glik, fundaș Polonia

"Tatăl meu era fan Bayern și mi-aducea des tricouri când se întorcea de la Munchen. Am plâns în fața televizorului în 1999, când Manchester United a câștigat finala C1 în ultimele minute"
Kamil Glik, fundaș Polonia

50de selecții va bifa, la București, Kamil Glik în "naționala" Poloniei, pentru care a reușit 3 goluri

"Ne temem doar de Lewandowski"

Dan Petrescu, a cărui primă experiență de antrenor "afară" a fost la Wisla Cracovia, le-a zis ziariștilor polonezi că singurul pericol pentru "tricolori" e Lewandowski.

"Polonia e favorită, având în vedere parcursul de la Euro 2016. În plus, are un atacant aflat acum în primii trei din lume, mă refer la Lewandowski. Dacă ne uităm însă la cum a jucat Polonia în aceste preliminarii, nu există motive ca românii să se sperie vineri. Lewandowski trebuie tratat mai degrabă cu respect, decât cu frică", a spus "Bursucul", care a pregătit-o 8 luni și jumătate pe Wisla, în sezonul 2016-'17.

Bilinski: "Polonia bate cu 2-0, lejer"

Unul din cei mai optimiști polonezi e Kamil Bilinski. Fostul atacant dinamovist e convins că "tricolorii" vor fi învinși vineri, dar avertizează asupra atmosferei de pe Național Arena: "România va fi ajutată de fanii ei foarte fierbinți. Și un punct e bun pentru ei, contează în lupta pentru baraj. Totuși, cred în victoria Poloniei. Batem lejer, cu 2-0. Și nu doar că avem mai multe individualități, mai mulți jucători de clasă, dar, pur și simplu, suntem mai buni. Românii au doar câțiva stranieri în ligile de top, fără clasa polonezilor". Bilinski a marcat 15 goluri în 43 de jocuri pentru "câini".

Rybus e out pentru București

Selecționerul Adam Nawalka l-a scos definitiv din calcule pentru întâlnirea cu România pe Maciej Rybus. Fundașul stânga s-a accidentat la genunchi, la unul din antrenamentele Poloniei, și a fost trimis în Franța pentru recuperare.

Rybus, 44 de selecţii, ratase ultimul meci al lui Lyon din Ligue 1, cu Bastia, având din startul sezonului dureri la genunchi. Pentru a suplini și absența lui Pawel Dawidowicz, Nawalka i-a luat pe fundaşii Maciej Sadlok (Wisla Cracovia) şi Bartosz Bereszynski (Legia Varşovia).

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează