INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  ANALIZĂ

Noul trend din fotbal: învingi fără minge! Finala și semifinalele au fost câștigate cu posesie inferioară

Neamțul Muller (dreapta) este jucătorul care a atins mingea în careu de cele mai multe ori (44). Rezultat: 0 goluri // FOTO Guliver/GettyImages
Neamțul Muller (dreapta) este jucătorul care a atins mingea în careu de cele mai multe ori (44). Rezultat: 0 goluri // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat miercuri, 13 iulie 2016 00:00

Acesta este noul trend din fotbal. La Euro, finala și semifinalele au fost câștigate cu posesie inferioară. Și, în total, 55% din victorii.

Vremea meciurilor câștigate prin pase, a dominării tiki-taka, a trecut în fotbal. Schimbarea fusese anunțată de Atletico. Echipa lui Simeone se calificase în ultimul act al Ligii după 2-0 în fața Barcelonei (a avut mingea 28%, în returul "sferturilor) și 1-0 cu Bayern (31%, în prima manșă a semifinalelor). Și noul trend a fost confirmat la Euro.

Les Bleus, 35%!

Portugalia a învins în finală, 1-0 cu Franța în prelungiri, deși a avut posesie mai mică (47-53%) și a șutat mai puțin decât adversarii (9-18 în total, 3-7 pe poartă). Iar les Bleus au depășit Germania (2-0) în semifinale chiar dacă au fost dominați copios. Au controlat balonul doar 35%. Nu a contat! Islanda? A atins "sferturile" cu 31,87% posesie totală, cea mai slabă la turneul final!

A condus 73 de minute

Aceasta a fost imaginea întregii competiții. Statistica reliefează că 55 la sută din victoriile de la Euro au fost realizate cu posesie inferioară. Inclusiv în 10 din cele 15 partide jucate în fazele eliminatorii, notează As.

Concluzia: nu trebuie să ai posesie mai mare, nu trebuie să ataci mai mult, nu trebuie să ai jucători mai tehnici. Învinge echipa care se apără foarte bine, care contraatacă rapid și care conduce pe tabelă exact cât are nevoie. Numai 73 de minute, ca Portugalia, dintr-un total de 720 de minute. Și cucerești trofeul european.

8a fost locul ocupat de Portugalia într-un top al posesiei (52%); Germania a fost prima (63%); România, a 17-a (46%)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează