INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  DINAMO - ATHLETIC BILBAO, JOI 27 IULIE, 20:30, TVR 1, GSP.RO

Bilbao e visul lui Negoiță! Cum a rămas marele plan al afaceristului dinamovist doar la stadiul de concept

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 23 iulie 2017 09:00

Adversarul lui Dinamo din Europa League are un lot construit exact pe principiile la care finanțatorul din Ștefan cel Mare visează de când a preluat echipa ”câinilor”. 

Ionuț Negoiță a devenit acționarul majoritar al lui Dinamo în 2013, când a preluat ultimele acțiuni de la Nicolae Badea. Afaceristul de la RIN anunța atunci răspicat că în Ștefan cel Mare va începe o nouă eră. Era " New Dinamo", visul său fiind ca echipa mare să fie formată integral din fotbaliști tineri, români și promovați din propria academie de copii și juniori. Ideea a rămas la nivel de concept pentru că în primul meci al noului sezon, cu Juventus Colentina, Dinamo a avut opt fotbaliști străini în primul "11" și încă unul intrat pe parcurs.

Sângele basc mai presus de orice

La peste 2.000 de km depărtare, adversarul "câinilor" din Europa League, Athletic Bilbao, este un club construit exact pe principiile care pentru Negoiță au rămas doar un vis. Filosofia clubului care a terminat sezonul trecut pe locul 7 în La Liga este ca echipa să fie formată din fotbaliști născuți în Țara Bascilor sau care au trecut prin academia de copii și juniori a lui Athletic, numită "Lezama".

Înființat în 1898, clubul basc a instituit o regulă nescrisă încă din 1912, prin care clubul acceptă doar fotbaliști născuți în Țara Bascilor sau, mai rar, tineri care s-au format în academii de fotbal din Țara Bascilor. În acest moment, Bilbao are un lot format din 27 de jucători, iar dintre aceștia, doar doi jucători sunt născuți în afara Țării Bascilor! La Dinamo, din 28 de fotbaliști, 13 sunt străini și dintre români doar fundașul Ionuț Nedelcearu este produs sută la sută al Academiei de copii și juniori Dinamo.

Un catalan și un francez

Cele două excepții ale lui Bilbao sunt fundașul stânga Enric Saborit și stoperul Aymeric Laporte. Saborit s-a născut în Barcelona și primii ani de juniorat i-a făcut la Espanyol, dar ultimii doi ani a fost format în academia lui Bilbao, în spiritul basc. Laporte s-a născut în Franța, la Agen, dar localitatea face parte din zona bască a Franței, astfel că vedeta din apărarea lui Bilbao poate fi considerată tot de origine bască. La fel ca Saborit, și Laporte a făcut ultima perioadă a junioratului la Bilbao. Laporte are dublă cetățenie, francezo-spaniolă, și deși a făcut junioratul la Agen și Bayonne, chiar și el a prins un an la academia lui Bilbao. Stoperul a ales să evolueze pentru echipele naționale de juniori ale Franței.

171.100.000 €milioane de euro valorează lotul lui Bilbao. Jucătorii lui Dinamo sunt cotați la 18,3 milioane de euro

25.000.000 €este cota celor mai scumpi jucători ai lui Bilbao, Laporte și Williams. La alb-roșii, Sergiu Hanca este cel mai valoros fotbalist, cu o cotă de 2 milioane de euro

NAȚIONALA BASCILOR

Țara Bascilor are echipă națională încă din 1930. Jucătorii sunt selecționați din regiunile autonome basce și din partea franceză a Țării Bascilor. Acțiunile sunt organizate de Federația Bască de Fotbal, dar federația nu este afiliată FIFA sau UEFA, așa că naționala are voie să joace doar partide amicale cu echipe afiliate. Majoritatea meciurilor s-au jucat pe stadionul lui Athletic Bilbao, San Mames. Din actualul lot al lui Athletic Bilbao, nouă jucători au cel puțin o selecție în această echipă națională neoficială. Dintre aceștia, Aduriz, Mikel San Jose și Iker Muniain au evoluat atât pentru Țara Bascilor, cât și pentru echipa națională a Spaniei.

Jucătorii din Biscay

Multă vreme, Athletic obișnuia să recruteze juniori preponderent din regiunea Biscay, regiune care înconjoară Bilbao. Asta în timp ce celelalte cluburi din Țara Bascilor, ca Real Sociedad și Osasuna, s-au limitat să selecționeze din zonele lor geografice, Gipuzkoa și Navarra. În ultimii ani însă, Bilbao a schimbat puțin politica de recrutare și acum caută tineri talentați în toate zonele, important fiind ca aceștia să aibă sânge basc. Forțată de Bilbao, și Real Sociedad a renunțat la regula de a selecționa doar din împrejurimi.

Nu au agreat jucătorii de culoare

Mulți ani, Bilbao a fost singurul club din campionatul spaniol are nu a avut în lot niciun jucător de culoare. Discriminarea a încetat să mai existe în 2011, când Jonas Ramalho a debutat în culorile lui Athletic. Născut în Țara Bascilor, la Barakaldo, Jonas are origini angoleze de la tatăl său. În 2015, Inaki Williams a devenit primul golgeter de culoare al lui Bilbao. Aripa dreaptă în vârstă de 23 de ani s-a născut în Bilbao și este cotat la 25 de milioane de euro, fiind printre cei mai scumpi fotbaliști din lotul bascilor.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (19)
10213345650497025
Bobe Gabi  •  23 Iulie 2017, 15:25

Regiunea se numește Vizcaya sau Bizkaia (una și aceasi) . Laporte pe lângă faptul ca s-a născut și format în Iparalde(Pais Basco Francez) ,are sânge basc,străbunicii lui sunt basci! Saborit s-a născut în Cataluña dar mama lui locuia de mult timp în Vizcaya iar cu 15 ani Saborit s-a incorporat în Lezama (complexul de antrenament al lui Athletic) la echipa de cadetes și la școală din Deusto unde studiază mai mulți jucători din echipa basca.

marius969
marius969  •  23 Iulie 2017, 14:07

JUCĂTORII DIN BISCAY???????? am 9 ani in spania si nu m auzit de regiunea asta!!!! Vizcaya.....e altceva! ziaristul lu' peste, e greu sa te documentezi putin, pe vremuri un BUN redactor-sef te punea sa mananci articolul.....

dinamo_fan
dinamo_fan  •  23 Iulie 2017, 12:27

in continuarea postarii asterioare..hai sa vedem prima echipa a lui Dinamo, Steaua, CFR, Astra din etapa 1 din sezonul trecut si echipa din etapa 1 saptamana trecuta. cand schimbi 8-9-10 sau chiar 11 titulari de la an la an nu poti sa ai pretentii de echipa macar semiprofesionista. notiunea de echipa presupune valoare colectiva.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează