INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CS U CRAIOVA - AC MILAN, AZI, 21:00, DIGI, GSP.RO

CS U Craiova - AC Milan » Interviu spumos cu Sorin Cârțu: "Dacă n-ai elastic la chiloți cu Milan, ești pierdut!” + "Daum să nu plece, să stea să ne facem de cacao până la final"

Articol de - Publicat joi, 27 iulie 2017 09:00

Sorin Cârțu face o avancronică a meciului oltenilor contra ”diavolilor”, apoi o paralelă cu confruntările istorice cu Fiorentina și Bordeaux și aruncă din nou săgeți către cuplul federal Burleanu - Daum.

- Domnule Cârțu, cum ar trebui să abordeze Craiova meciurile cu Milan: cu teamă să nu se facă de râs sau să caute curajos marea lovitură?
- De ce să nu încerce o surpriză?! Primordial e să nu iei gol acasă și atunci ai posibilitatea să-ți fructifici poate și din atuurile tale. Craiova are jucători de viteză, capabili să exploateze spațiile, să speculeze orice scăpare în defensiva adversarului. Dă bine la afiș numele Milan, dar e o echipă care se caută de ceva timp și, în plus, ai șansa să joci repede cu ei, când încă au probleme în pregătire. Sigur, italienii se vor califica, dar nu-i văd s-o facă lejer, la diferențe mari de scor.


Click pe imagine pentru zoom

- La ce vă gândiți când spuneți că Milan are probleme în pregătire?
- În general, echipele italiene sunt foarte încărcate în perioada asta, încep mai târziu sezonul intern și pregătesc un an întreg de competiție, nu doar turul, fiindcă au o pauză scurtă în iarnă, nu câte două, trei luni ca la noi. Gândește-te la Ceahlăul - Juventus sau la Vaslui - Inter, care s-au disputat tot cam în aceeași perioadă a anului! N-au fost diferențe colosale. Din contră, italienii au fost puși în dificultate. Dar ca să se întâmple asta trebuie îndeplinită o condiție esențială: să nu tremuri ca piftia când intri pe gazon sau să nu îmbraci chiloții fără elastic, să-ți cadă în vine! Dacă ești "piftie" cu Milan, n-ai nicio speranță!

“Italienii sunt la 70 la sută din capacitate”

- E un avantaj că un antrenor italian stă acum pe banca lui CSU?
- Milan e o carte deschisă, nu știu ce mari secrete ar mai putea scoate Mangia în pregătirea jocurilor. Nu uitați însă că am mai avut un antrenor italian care a obținut un rezultat mare pentru România: pe banca lui CFR Cluj, Trombetta a bătut la Roma cu golurile lui Culio, în 2008. Poate va avea și Mangia această șansă în fața unui Milan cu o capacitate de 70-75 la sută!

- Va fi o provocare mare această dublă în special pentru tinerii Craiovei?
- Când te gândești că vei da piept cu Milan, ar trebui să capeți mental o stare specială de concurs, nu să te moleșească ideea. La meciuri din astea nu strică să ai o umilință pozitivă. Adică, de exemplu, pe o posesie prelungită a adversarului, să accept umilința de a face de "n" ori niște mișcări pentru a nu-i lăsa spații sau a nu-i permite să-și etaleze anumite calități.

"Să vadă și ei palatul lui Leo din Strehaia!"

- Cu ce meci al Craiovei Maxima ați compara partidele cu Milan?
- Cele cu Fiorentina și cu Bordeaux. Italienii îi aveau pe Antognoni, Graziani, Bertoni, francezii au venit cu Tresor, Lacombe, Tigana, Giresse. Numai "grei"! Dar ne-am concentrat pe caracteristicile noastre și am dat o mare importanță grupului. E vital să-ți ajuți colegul, să fii la dublaj, să-i oferi soluții pentru continuarea jocului. Dacă-ți rezolvi doar problema ta pe gazon și-l lași pe celălalt să sufere singur, n-ai făcut nimic!

- V-ar plăcea să fiți în autocarul lui Milan când mașina va trece prin Filiași sau Strehaia?
- Ha, ha, ha! Da, lasă, să vadă și ei o găină, un curcan sau un porc scăpat pe mijlocul drumului! Sigur, o să beneficieze de antemergător, dar o să le placă să vadă și casa lui Leo din Strehaia, nu doar castelul Savoia!

"Dacă Burleanu mai câștigă un mandat, suntem tâmpiți!"

- Dincolo de subiectul Craiova, sunteți un critic constant al Federației. Credeți în varianta că Hagi ar putea deveni selecționer? Pentru că Burleanu încearcă să și-l apropie electoral!
- Nu-l văd pe Hagi alături de Burleanu. Mi-aș schimba impresia despre el. Mi-a plăcut însă mult gestul lui Gică de la Supercupă. Dovada unui caracter puternic! Era și mai frumos să fi câștigat și să refuze să meargă la premierea făcută de Burleanu! Oricum, el ar merita o revanșă în fruntea naționalei, dar nu într-o echipă cu actualul președinte. A rămas un semn de întrebare pentru cariera lui acel baraj cu Slovenia, pe care l-a gândit ca un jucător, nu ca un antrenor. A crezut că poate face meseria asta fără experiență. Acum e însă altceva și de aceea am convingerea că ar trebui să i ofere o șansă pe banca României!

- Dacă Burleanu va câștiga un nou mandat...
- ...suntem niște tâmpiți și dobitoci, iar fotbalul românesc își merită soarta! Cei care dau votul trebuie să aibă și un pic de conștiință. Să le mai lase naibii de comenzi, că de-aia stăm pe loc de 27 de ani! Incompetenții sunt promovați în toate sectoarele doar pentru că așa s-a dat ordinul pe unitate cu împărțeala! Burleanu o fi el deștept, dar să fie pe domeniul studiilor lui, nu la fotbal, cu care n-are nicio treabă. Fotbalul e un har de la Dumnezeu: îl ai sau nu-l ai! Dar cum să meargă lucrurile bine când primii cinci oameni din FRF n-au avut nicio legătură cu fotbalul?! Singurul e Vochin ăsta, care a fost ziarist. S-a dovedit însă în timp că au comis numai prostii.

"Daum nu pleacă, mai ciugulește niște bănuți"

- Care v-a frapat cel mai tare?
- Aia cu concurs de dosare pentru antrenorii de la loturile de juniori. Așa ceva n-am mai auzit niciodată. Necunoștință și prostie! Eu spun lucrurile astea de mult timp, fiindcă e normal să iei decizii stupide când nu te pricepi. Mâine, poimâine, tot pe ordin de unitate, ne pomenim că Burleanu merge să conducă nu știu ce sector din muzică sau pictură, care sunt și alea niște daturi naturale, ca și fotbalul. Mai contează că habar n-are?!

- Credeți că selecționerul ar fi trebuit să demisioneze din cauza campaniei jalnice de până acum?
- Omul mai ciugulește niște bănuți, e viață grea și-n Germania! Nu-și permite să piardă 400.000 de euro. Știe că nu mai găsește nicăieri un contract ca-n România. Nu neg că Daum știe fotbal, a fost chiar un antrenor tare până în urmă cu 10-15 ani, dar acum nu mai are nicio treabă. Am văzut că se apucase să facă analiza acelei victorii din Armenia. Cum să faci așa ceva, dacă te respecți, când știi că ai jucat cu om în plus din minutul 2?!

"Poate că «gogoșile» din tinerețe își mai fac efectul"

- V-a surprins, de exemplu, mișcarea aceea cu trei fundași contra Danemarcei?
- Dacă doreai să joci cu trei fundași, de ce nu ți-ai pregătit sistemul în amicalul anterior cu Rusia? Nu poți să faci o asemenea modificare de strategie peste noapte, în patru, cinci antrenamente. A fost o nebunie. Sigur, a ieșit un 0-0 chinuit, cu destulă șansă. În general însă, n-am văzut o organizare în meciuri. Să observ și eu cum ăia patru din apărare își mențin linia în momente dificile, să remarc felul cum mingea intră în anumite zone, să văd cum ai îmbinat echipa după rațiuni tehnico-tactice care te caracterizează ca antrenor. Nimic! Cu Polonia, se încălecau fundașii, o debandadă totală!

- Poate a plătit tribut și lipsei unor informații utile și detaliate din partea celor din staff-ul românesc!
- Poate și asta, fiindcă nu-ți pot spune ție niște chestii despre fotbal unul ca Vochin sau ăla de la vulcanizare! Uite, Stoichiță l-ar fi ajutat mai mult, dar el e venit de curând în Federație. Plus că o mai avea și alte probleme. Când tu ai mâncat "gogoși" mai în tinerețe, e posibil să-și facă efectul și mai târziu, știu eu? Uite, nu e nicio rușine că, în ce mă privește, de vreo zece ani stau pe somnifere. Meseria m-a adus într-o situație în care creierul meu nu mai poate produce singur substanțele necesare pentru somn și dorm doar cu ajutătoare.

- Dacă ați fi președintele FRF, l-ați demite acum pe Daum?
- Nu, n-ar trebui să mai fie schimbat. Și-așa ne-am făcut de cacao, să ne facem până la finalul campaniei, iar apoi cine va câștiga alegerile federale în primăvara lui 2018 să-și aducă și selecționer. N-ar fi normal să pui acum un antrenor și eventual să-l lași moștenire unui alt președinte. 

"Regretul carierei? Neșansa europeană la CFR Cluj"

Cârțu punctează că parcursul din Champions League cu CFR Cluj e marele regret al carierei de antrenor: "Nu sunt eu cel care a spart banca de rezerve la Basel, dar acumulasem atâta frustrare încât am refulat. Se strânsese prea multă neșansă. Trei autogoluri cu Bayern, două bare la Roma, la 0-0, niciun pic de noroc! Știam că e un moment crucial al carierei, cu care nu mă voi mai întâlni, mi-a fost greu să accept acel șir de ghinioane. Dar toată viața mea de 45 de ani în fotbal a stat mereu la limita unei bare. N-aș da însă acești ani senzaționali pentru nimic în lume!".

"Copos a fost cea mai mare deziluzie"


Sorinaccio a avut ocazia să lucreze cu mulți patroni din fotbalul românesc: "La problemele tehnice, ușa a fost mereu închisă la mine pentru conducere. Sigur, am considerat normal să anunț, de exemplu, patronul ce echipă am ales pentru meciul X, am ținut cont de politica fiecărui club, discutată la început de mandat. Gigi dorea să știe primul cu cine joci și ce joci, ceea ce era normal, numai că la el era greu fiindcă o spunea imediat pe televiziune! Condescu te ajută enorm dacă te are ca antrenor, la CFR Cluj am avut cel mai mare contract, iar Copos a însemnat cea mai mare deziluzie".

"Pentru play-off vor trage cam aceleași echipe de anul trecut, cu excepția Astrei. CFR a realizat o campanie de achiziții interesantă, dar vor avea un timp dezavantajul lipsei de omogenitate. Sunt sigur că Dan Petrescu va avea însă liniște câteva luni bune ca să lucreze"

"Fac 62 de ani în noiembrie și am o stare psihică foarte bună. Sunt pregătit să reintru în circuit, dar și să mă las. Dacă n-ai echipe, ești cam retras! A trebuit să întrerup și din cauza hepatitei, apoi am încercat să ies pe afară, dar n-am reușit încă"

"Va fi un an decisiv pentru Stanciu la Anderlecht. O presiune fantastică! Toți vor dori să fie acum noul Tielemans, vândut cu 25 de milioane de euro. Dar nu prea cred că poate ajunge la nivelul lui"

"O dată cu verdictele din justiție, ar trebui să se închidă discuțiile despre cele două echipe ale Craiovei. Din câte știu, CSU e continuatoarea clubului de până în '90, Mititelu poate vorbi eventual doar despre istoria de după Revoluție"

"Copos m-a dezamăgit prin comportamentul și vrăjelile lui. De exemplu, a creat o țigănie în jurul echipei la finala Cupei cu Petrolul, în '95. Avea și presiuni dinspre ministrul Dănescu din cauza dosarului cu telecomenzile, a greșit și când, prin influențele lui, l-a pus arbitru pe Crăciunescu, nașul meu"

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
340719932955222
Ion Ionescu  •  27 Iulie 2017, 14:38

Domnule Cirtu ! Dar un comentar ,acolo mic ,despre toate loturile de juniori pina la U21 nu ai ? Valoarea lor ne spune ce este acum fotbalul romanesc . Este bine sa ne facem de risul Caracalului pina la adinci batrinetz-uri cu acesti viitorii fotbalisti de nationala ?

1673663886259505
Gheorghe Nistor  •  27 Iulie 2017, 12:31

Da ce , Becali nu da interviuri spumoase la tv-urile abonate la smintelile lui. *** *** balacarind pe toata lumea. Mai Naum, sa umbli cu batista la tine , ca Becali va improsca pana la urma pe toti. Becali are batista numai la butoniera precum cocalarii din Rahova cu care isi sterge doar pantofii.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

eugen76_pan
eugen76_pan  •  27 Iulie 2017, 11:58

E sarbatoare,romani!Craiova noastra draga a revenit in fotbalul mare!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează