INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  ATHLETIC BILBAO - DINAMO, 21:45, TVR 1, GSP.RO

GALERIE FOTO Athletic Bilbao - Dinamo » Corespondență din Spania // Frăția bască e condusă de o româncă: "Îmi pare rău pentru Dinamo"

FOTO: Raed Krishan +12   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 03 august 2017 16:21

Athletic Bilbao și Dinamo se vor duela azi, de la ora 21:45, în manșa a doua a turului III din preliminariile Europa League. Meciul va fi în direct pe TVR 1 și liveTEXT pe GSP.RO.

Restaurantul Pena Athletic, un adevărat muzeu al celor de la Athletic Bilbao, este patronat de Monica Rus, plecată din Baia Mare în urmă cu 16 ani.

Țara Bascilor este o regiune extrem de naționalistă, unde străinii reușesc cu greu să pătrundă. Gazeta a găsit-o pe Monica Rus, care nu doar că a reușit să treacă de barierele etnice, ci s-a și impus.

Restaurantul " Pena Athletic del Casco Viejo" este amplasat în Centrul Vechi al orașului Bilbao și a fost deschis acum aproape 50 de ani, la inițiativa a șase bărbați basci, buni prieteni. Acum, localul este patronat de Monica Rus din Baia Mare. Restaurantul este un adevărat muzeu al clubului de fotbal. Pe toți pereții sunt tablouri cu momente din istoria lui Athletic, echipe, meciuri, pagini de ziar. Cum intri, pe stânga te primește o pictură imensă, pe tot peretele, cu o fază de joc dintr-un Athletic Bilbao - Betis Sevilla, pictată de un artist basc.

A scăpat de sărăcie

Monica spune că a venit în Bilbao dorind un alt viitor: "În 2001 am plecat din România, fiind sătulă de sărăcie. Am strâns bani și am venit aici". Povestea continuă printre comenzi luate de la mese și indicații date ospătarilor și bucătarilor basci: "Am lucrat o perioadă ca ajutor în casă pentru o familie, după aceea m-am angajat la un restaurant de lux ca ospătar. Când s-a închis localul acela, am venit aici, la Pena Athletic, acum șapte ani".

"Cei din Pena mi-au propus să fiu șefă"

Scenariul de film al vieții Monicăi continuă cu momentul în care a preluat șefia restaurantului: "Bucătarul conducea afacerea aici, dar a pierdut tot pentru că avea probleme serioase cu drogurile. Când s-a întâmplat asta, eram deja șefă de sală și cei din Pena mi-au propus să preiau eu afacerea pentru că știau că mă descurc foarte bine și cunosc exact ce înseamnă acest mod de viață al lor. Un străin nu ar fi primit niciodată afacerea, indiferent de oferta pe care ar fi făcut-o. Ca să înțelegeți exact ce înseamnă asta, locul este deținut de o asociație de prieteni numită "Pena Athletic", dar afacerea este a mea. Eu decid tot, profitul este al meu. Lor le plătesc o chirie, foarte mare, iar singurul lucru pe care nu am voie să-l fac este să vând localul".

Pe ce principiu funcționează localul? Pena sunt asociații de prieteni din Țara Bascilor, de fapt cluburi în cadrul cărora prietenii își petrec timpul împreună. "Sunt foarte multe astfel de asociații în Țara Bascilor. De ordinul sutelor! Așa obișnuiesc grupurile de prieteni să se organizeze. Așa e și aici. Acum 46 de ani, cei șase patroni de acum aveau nevoie de un loc unde să gătească, să socializeze și să joace cărți. Membrii din Pena plătesc lunar 36 de euro pentru un card de membru și au întâietate la rezervări, stau aici, joacă cărți după ora 5, se uită la meciuri".
Până acum trei decenii, femeile nu aveau voie sub nicio formă să treacă pragul localului, dar lucrurile s-au schimbat între timp, restaurantul fiind deschis tuturor acum.

Deși este româncă, Monica este fan înfocat al lui Athletic: "Îmi pare rău pentru Dinamo, dar eu țin cu Bilbao pentru că aici este viața mea, sunt căsătorită cu un basc și am o fețită în vârstă de doi ani și șapte luni, pe care o cheamă Haizea. Numele ei înseamnă "vânt" în bască. La meciul cu românii nu pot merge pentru că e nevoie de mine aici, va fi mult de muncă. Oricum, nu cred că Athletic o va ierta pe Dinamo". 

Într-un colț al barului există două casete de lemn în care sunt expuse 580 de insigne de la toate pena-urile cu care "Pena Athletic" a făcut schimb de insigne de-a lungul anilor.

Citește și: liveTEXT de la 21:45 » Athletic Bilbao - Dinamo » EXCLUSIV Avem echipa de start aleasă de Contra + ce echipament vor folosi "câinii"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
makero
makero  •  03 August 2017, 20:35

Era o vorba din batrani care zicea: Ai vazut moldoveanca (de la noi) sa dea de bine si sa vrea sa se intoarca??...Fiecare intelege ce vrea aici. In alta ordine,eu tin cu fotbalul romanesc,dar nu-mi doresc. sa bata Dinamo azi,ci doar un 2-2.

marian0904
marian0904  •  03 August 2017, 19:02

Sper sa vedem un meci frumos.

anton40
anton40  •  03 August 2017, 17:44

Pe langa partea sportiva este de aplaudat ceea ce supara pe cei ce detin ziare televiziuni terenuri de la noi:Nationalismul!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează