INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  STEAUA - AEK LARNACA, AZI, 22.05, PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Steaua forţează norocul pentru a noua calificare într-o primăvară europeană! În numele istoriei

În 2006, Steaua a obţinut un punct decisiv pe teren propiu cu Dinamo Kiev, punct care i-a asigurat calificarea în primăvara europeană. +5   FOTO
În 2006, Steaua a obţinut un punct decisiv pe teren propiu cu Dinamo Kiev, punct care i-a asigurat calificarea în primăvara europeană.

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 14 decembrie 2011 01:03

Şefii clubului spun că s-au vîndut toate biletele. Ca să se califice, roş-albaştrii trebuie s-o învingă pe AEK, iar Schalke să nu piardă în deplasarea cu Maccabi. Nemţii au plecat în Israel fără 9 jucători importanţi, dar şi fără antrenorul principal.

Abia la 24 de ani de la înfiinţare, roş-albaştrii au reuşit prima oară să meargă în primăvara unei competiţii intercluburi. Ultima oară s-a întîmplat acum 5 sezoane.

Steaua îşi joacă diseară viitorul în Europa şi încearcă să ajungă din nou, după 5 ani de pauză, în primăvara unei competiţii europene. Ar fi pentru a 9-a oară în istoria de peste 60 de ani a clubului cînd roş-albaştrii ar reuşi o astfel de performanţă. Prima oară s-a întîmplat în urmă cu fix 40 de ani, iar de atunci au urmat alte 7 calificări.

GSP rememorează azi meciurile decisive care au făcut posibile cele 8 prezenţe în primăvara europeană. Dintre ele, 5 au fost reuşite pe teren propriu. Adică aşa cum speră Steaua să se întîmple şi diseară, cînd are nevoie e victorie pe Arena Naţională cu AEK Larnaca pentru a merge mai departe în Europa League.

Noiembrie 1971 - Cupa Cupelor
Steaua - Barcelona 2-1
În tur, Steaua cîştigase cu 1-0, iar pe 3 noiembrie 1971, roş-albaştrii s-au impus cu 2-1 în faţa a 5.000 de spectatori, prin "dubla" lui Năstase, şi s-a calificat, pentru prima dată în istorie, în primăvara unei competiţii europene.

Noiembrie 1985 - Cupa Campionilor
Steaua - Honved Budapesta 4-1
În tur, în capitala Ungariei, Steaua pierduse cu 1-0, însă a reuşit un retur excepţional. Susţinuţi de peste 25.000 de spectatori, "militarii" au cîştigat cu 4-1, prin golurile lui Piţurcă, Lăcătuş, Bărbulescu şi Majearu, şi s-a întors în primăvara europeană după o pauză de 14 ani.

Noiembrie 1987 - Cupa Campionilor
Omonia Nicosia - Steaua 0-2
Steaua şi-a respectat statutul de favorită, şi după ce se impusese în tur cu 3-1, a cîştigat şi returul cu 2-0, printr-un autogol al lui Evagoras şi un gol al lui Lăcătuş.

Noiembrie 1988 - Cupa Campionilor
Spartak Moscova - Steaua 1-2
Retur teribil pentru roş-albaştri la Moscova, chiar dacă avea 3-0 după tur. S-a jucat pe un teren îngheţat bocnă şi la minus 10 grade, însă Lăcătuş şi Balint au înscris pentru o victorie ce a calificat-o pe Steaua în primăvară.

Noiembrie 1992 - Cupa Cupelor
Steaua - Aarhus 2-1
Una dintre cele mai dramatice calificări din istoria Stelei. Turul s-a pierdut cu 3-2, iar în retur oaspeţii au condus cu 1-0 pînă în minutul 83. A egalat Cristescu, iar la ultima fază a meciului, Vlădoiu a marcat şi a trimis-o pe Steaua în "sferturile" Cupei Cupelor.

Decembrie 2004 - Cupa UEFA
Athletic Bilbao - Steaua 1-0
Era penultima etapă a grupelor. Steaua avea 6 puncte şi avea nevoie să nu piardă cu mai mult de 0-1 pentru a-şi securiza calificarea. Fix cu 1-0 a pierdut în Ţara Bascilor şi a bifat a 6-a primăvară europeană.

Noiembrie 2005 - Cupa UEFA
Steaua - Halmstad 3-0
Era al 3-lea meci al grupei, Steaua avea deja 4 puncte şi o victorie i-ar fi asigurat calificarea înaintea ultimului joc de la Berlin. În faţa a 25.000 de spectatori, Steaua i-a călcat în picioare pe suedezi, Rădoi, Goian şi Iacob marcînd cele 3 goluri.

Noiembrie 2006 - Liga Campionilor
Steaua - Dinamo Kiev 1-1
Trupa lui Olăroiu trebuia să nu piardă meciul pentru a fi sigură de accesul în primăvara Cupei UEFA. Cu 15.000 de fani în tribune, Steaua a smuls un 1-1, după cîteva erori mari de arbitraj în favoarea roş-albaştrilor.

6 antrenori au reuşit să califice Steaua în primăvara europeană: Valentrin Stănescu, Emeric Ienei, Anghel Iordănescu, Zenga, Protasov şi Olăroiu

"Narcis, fii tare!"

La meciul cu CFR, o parte a suporterilor Stelei au afişat un banner pe care era scris "Narcis, fii tare!" (foto), care îi era adresat directorului sportiv al roş-albaştrilor şi care va fi afişat şi diseară. Narcis Răducan l-a avut săptămîna trecută pe fiul său cel mai mic, Filip, în vîrstă de doar 15 luni, internat în spital, în stare foarte gravă, micuţul suferind încă de la naştere de o boală complicată. Filip Răducan a fost externat zilele trecute şi se simte mai bine, însă are nevoie în continuare de un tratament costisitor la o clinică din Germania.

"Meciul carierei"
Atacantul Raul Rusescu le promite fanilor că Steaua se va califica. "Acesta e cel mai important meci din cariera mea, sper să batem şi să ne calificăm. Trebuie să răzbunăm ratările din meciul cu CFR. Nu se poate să avem atîta ghinion două partide consecutive. Atuurile noastre sînt ambiţia, determinarea şi sprijinul suporterilor noştri fantastici", a declarat atacantul de 23 de ani.

"Nici o ofertă pentru Chipciu"
Patronul lui FC Braşov, Ioan Neculaie, nu vrea să renunţe la vedeta sa, mijlocaşul Alexandru Chipciu. "Văd că sînt oferte prin presă pentru el, dar la mine nu a ajuns nimic. Chipciu mai are contract pînă în 2015, e un jucător foarte valoros şi nu pleacă de la Braşov cînd vor unii. Cine-l doreşte trebuie să vină la noi cu o ofertă reală, o sumă care să reprezinte valoarea jucătorului. Cine e interesat de Chipciu să mă contacteze pe mine, şi nu pe jucător!", a spus finanţatorul "stegarilor".

Scandal monstru la Maccabi
Fanii lui Maccabi Haifa au întrerupt antrenamentul oficial al propriei echipe, de ieri. Ultraşii sînt nemulţumiţi de ultimele rezultate ale formaţiei pregătite de Elisha Levy, aceştia pierzînd, 1-3, în ultima etapă derby-ul local cu Hapoel Haifa. Maccabi a ajuns pe locul 8 în Israel, la 10 puncte de liderul Hapoel Kyriat. "Nu aveţi demnitate, daţi-vă jos tricourile, nu le meritaţi!", le-au strigat fanii jucătorilor. De teama fanilor nervoşi, jucătorii s-au refugiat la vestiare. (Beno David)

Wesley egal Fl. Costea plus bani
Adrian Porumboiu e gata să negocieze cu Steaua pentru trecerea lui Wesley Lopes sub comanda lui Ilie Stan. Patronul vasluian îl vrea însă la schimb pe Florin Costea, care nu mai e dorit de Gigi Becali, plus o sumă importantă. "Un schimb între Florin şi Wesley?! De ce nu?! Cu condiţia ca Steaua să mai dea şi o sumă de bani, nu doar pe Florin!", a spus Porumboiu.

Echipe probabile:

Steaua: 1. Tătăruşanu - 3. Emeghara, 4. Iliev, 23. Geraldo, 14. Latovlevici - 11. Prepeliţă, 55. Bourceanu, 5. Brandan, 10. Cr. Tănase - 24. Rusescu, 90. Nikolici
Antrenor: Ilie Stan
Rezerve: 12. Stanca, 6. Gardoş, 9. M. Costea, 22. Galamaz, 26. Bicfalvi, 27. Năstăsie, 77. Tatu
Absenţi: G. Matei, Martinovici, Răduţ, I. Roşu (accidentaţi), Fl. Costea (suspendat), T. Bălan, D. Popa (fără drept de joc)

AEK Larnaca: 1. Negri - 20. Demetriu, 18. Murillo, 4. Hofland, 19. De Cler - 5. Van Dijk, 27. Ruben Gomez - 21. Priso, 10. Gonzalo Garcia, 7. Linssen - 23. Pintado
Antrenor: Leon Vlemmings
Rezerve: 14. Fortin, 6. Dimech, 8. Skopelitis, 9. Mrdakovici, 11. Pavlou, 29. Mytidis, 39. Kingsley
Absenţi: -

Arbitru: Said Ennjimi. Asistenţi: Frederic Cano, Eric Dansalaut (toţi trei din Franţa)

Bilete: peluze - 10, 15 lei, tribuna a II-a - 20, 30 de lei, VIP 3 - 50 de lei, VIP 2 - 75 de lei, VIP 1 - 100 de lei

Clasament grupa J
1. Schalke 5 3 2 0 10-2 11p
2. Maccabi Haifa 5 2 0 3 10-9 6p
3. Steaua 5 1 2 2 6-10 5p
4. AEK Larnaca 5 1 2 2 3-8 5p

Calificare: victorie Steaua plus Schalke neînvinsă la Haifa
Pentru ca Steaua să meargă în primăvara Europa League calculele sînt simple. Are nevoie neapărat de victorie diseară, un egal sau o înfrîngere cu AEK Larnaca scoţînd-o din joc. Un succes însă nu e suficient şi trebuie completat cu un rezultat pozitiv al lui Schalke la Haifa, adică victorie ori egal, pentru ca Steaua să meargă mai departe. Dacă Maccabi pierde şi Steaua termină la egalitate cu AEK, atunci toate aceste 3 echipe termină la egalitate, iar clasamentul între ele arată astfel: Maccabi - 6 puncte, AEK Larnaca - 5 puncte, Steaua - 5 puncte.

Vremea: 1 grad Celsius va fi temperatura la ora partidei şi sînt şanse minime de ploaie

20:00 este ora la care se vor deschide porţile pentru accesul spectatorilor

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (167)
terminatorul2
terminatorul2  •  14 Decembrie 2011, 15:53
Postat de aius pe 14 Decembrie 2011, 12:48

nu aveti 50.000,stati cuminti!eu merg la meci sa vad stadionul,nu ma intereseaza rezultatul,si ca mine alte zeci de mii.

Tu nu ai bani de bilet de autobuz si mergi tu la meci ?

valah.redandblue
valah.redandblue  •  14 Decembrie 2011, 14:08
Postat de iadul13 pe 14 Decembrie 2011, 12:19

Sunt rapidist de mic,urasc steaua si dinamo dar imi doresc sa se califice atat vaslui cat si steaua..pana la urma ce naiba...?de ce sa tinem cu cipriontii,elvetienii,nemtii sau mai ales italienii?moerti mami lor de natii proaste,pana la urma suntem toti romani si trebuie sa ne mandrim cu asta,daca Rapidul n-a putut macar cele 2 ramase sa mearga mai departe si sa nu uitam ca finala se joaca la noi,ar trebui sa profitam,cine stie cand ne mai intalnim cu o asemenea ocazie...peste 100 de ani.

Cine-au îndragit strainii, Mânca-i-ar inima câinii, Mânca-i-ar casa pustia, Si neamul nemernicia!

valah.redandblue
valah.redandblue  •  14 Decembrie 2011, 14:08
Postat de aius pe 14 Decembrie 2011, 12:48

nu aveti 50.000,stati cuminti!eu merg la meci sa vad stadionul,nu ma intereseaza rezultatul,si ca mine alte zeci de mii.

Sa ti un praz in mana ca sa te recunoastem.

Vezi toate comentariile (167)
Comentează
Close